Margaret Thatcher er død - sjekk «jernkvinnens» ikoniske stil

Margaret Thatcher var like streng i klesveien som i politikken - hennes private garderobe var som skreddersydd til kallenavnet «Jernkvinnen».

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Av MARTINE LUNDER og SONIA HUANCA VOLD

I dag, 8. april, døde Storbritannias tidligere statsminister av slag, 87 år gammel. Thatcher ble som første kvinne valgt til Storbritannias statsminister i 1979, og tre år etter ledet hun landet under den berømte Falklandskrigen. Det var også på denne tiden kallenavnet «Jernkvinnen» virkelig festet seg hos folk - et kallenavn som ble forsterket av Thatchers karakteristiske klesstil.

Margaret Thatcher var nemlig ikke så opptatt av politikken at hun lot stilen forvitre, snarere tvert imot. «Power dressing» var nok ikk et ukjent begrep for den tidligere statsministeren, som nesten alltid hold seg til signaturantrekket: tilkneppet silkebluse (gjerne med en stor sløyfe), dressjakke i rett fasong og tilhørende skjørt til knærne eller lenger. Som statsminister viste hun seg faktisk sjeldent uten en slik drakt, og så sent som i fjor ble flere av draktene auksjonert bort.

Av fottøy valgte hun gjerne damete pumps, men aldri med skyhøye hæler. Thatcher foretrakk dessuten klassiske smykker med perler eller glitrende diamanter, gjerne både i ørene, rundt håndleddet og i halsen. Margaret Thatcher ble også kjent for sine sorte håndvesker, som hun alltid tviholdt på. Hun hadde flere varianter, men den mest kjente kom fra Asprey og ble solgt for over 200.000 kroner på auksjon i 2011 (vesken hadde blant annet vært med på møter med presidenter som Ronald Reagan og Mikhail Gorbachev).

Kongeblått og andre blåtoner var en av favorittfargene til den stilsikre politikerkvinnen, som heller ikke fryktet knallfarger som rødt, grønt og gult. Dette gjorde at hun skilte seg ut på de store maktmøtene - ikke bare som eneste kvinne, men også som en kontrast til herrenes mørke dresser.

minMote har plukket ut noen av Thatchers mest minneverdige moteøyeblikk gjennom tidene - ta en titt her:

Publisert: