Nyheter

Populær designer beskyldes for plagiat

POPULÆR: Isabel Marant ble fort omfavnet av kjendiser og it-jenter verden over, for sitt avslappede og stilige design. Foto: Getty Images

Plagiat eller inspirasjon? Franske Isabel Marant (48) gjør suksess med nonchalant og chic design, men nå stilles det spørsmål rundt designerens autensitet.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Den franske designeren har designet en tunika og en kjole med mønster på skulderpartiet og rundt håndleddene til sin Etoile vår- og sommerkolleksjon, og beskyldes nå for å ha kopiert folkedrakten til urfolket og Mixe-samfunnet i Santa Maria Tlahuitoltepecden, den sørlige delen av Mexico. Drakten skal være et symbol på dere identitet.

Les også:Britisk motekritiker langer ut mot Isabel Marant for H&M

- Isabel Marant begår et plagiat fordi vårens Etoile-kolleksjon inneholder de samme grafiske elementene som er spesifikke for en Tlahuitoltepec-bluse fra Mexico. Dette er et design som har overskredet grensene, sier urfolket i Santa Maria, ifølgeThe Guardian.

Urfolket vurderer rettslige steg hvis ikke tunikaen og kjolen fjernes fra kolleksjonen. De ønsker også at kulturen og mønsteret anerkjennes av designeren selv, skriver avisen.

Vogue, The Fashion Times og Cosmopolitan har også omtalt saken.

untitled link

Hevder ikke eierskap

Både kjolen og tunikaen er utsolgt på Net-A-Porter, men har kostet i underkant av 2000 kroner. Motehusets hovedkontur uttaler at det aldri har krevet eierskap til designet og anerkjenner opprinnelsen.

Les også:Sjekk ut kronprinsesse Victoria i Isabel Marant fra topp til tå

- Isabel Marant kjemper for å bevise at hun ikke har kommet opp med mønsteret selv, som hun beskyldes for. Hun har levert inn tegninger og materiale som påpeker at inspirasjonen bak designet kommer fra landsbyen Santa Maria Tlahuitoltepec, står det i en uttalese fra motehuset ifølge avisen.

- Isabel Marant har offisielt informert retten om at hun ikke hevder å være skaperen bak mønsteren på tunikaen og kjolen, står det videre.

For å komplisere saken ytteligere har et annet fransk merke, Antik Batik, hevet seg på konflikten og mener at det de som eier designet.

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Stil
  2. Design
  3. isabel marant
  4. Rød løper

Relaterte artikler

NYHETER

Motehus blir anklaget for kulturell appropriasjon

MOTE

Norsk designer beskylder motehus for plagiat

KLÆR

Høydepunktene fra moteuken i Paris

NYHETER

Åtte motekontroverser som preget 2018

NYHETER

Moteskaperen Madame Carven er død

NYHETER

Motefavoritt returnerer

NYHETER

Isabel Marant: Åpner flagship-butikk i Oslo