«Gullruten»-nominerte Tuva nekter å pryde bladcover

Tuva Novotny (31), tidligere kåret til Sveriges mest sexy, misliker å innrette seg etter skjønnhetsideal. 

Catherine Gonsholt Ighanian
Publisert:

Film- og TV-stjernen Tuva Novotny er nominert til Gullruten for beste kvinnelige hovedrolle med komiserien «Dag». Selv om skjønnheten foretrekker å droppe begivenheter med røde løpere, fordi hun ikke liker rampelyset, kommer hun til å ta turen til kjendisfesten i Bergen fredag kveld.

- Men jeg har ikke bestemt meg for antrekk ennå. Sannsynligvis blir det en dress. Det er nøytralt, sier Novotny til minMote.

- Føler meg som en klovn

Skuespilleren, som spilte mot Hollywood-dronningen Julia Roberts i «Eat pray Love» i fjor, har ikke sansen for Hollywood-glamour. Hun er sterk motstander av skjønnhetsidealer, og sier konsekvent nei til alle tilbud om å være forsidepryd.

- Jeg gjør ikke forsider, nettopp fordi jeg ikke vil bidra til å bygge opp under idealet. Jeg skjønner at bladredaktørene ikke ønsker å vise fram rynker på coveret, men jeg er ikke enig i at det er sånn det skal være. Derfor nekter jeg også å innrette meg etter det, sier Novotny, som mener hun er klok av skade.

- Jeg har stilt opp tidligere og endt opp med å føle meg som en klovn etterpå. Det kan være lett å dras med, for man blir jo smigret, sier 31-åringen.

På jakt etter en ny kjole? Her er 15 fine vårkjoler!

Mobbekultur

Novotny forklarer at hun blir møtt med respekt fra bladene når hun forteller om holdningen sin. Også når hun konsekvent nekter å bruke stylist før hun skal fotograferes i media. Kun ved ytterst få tilfeller, hvor det er snakk om å style etter en bestemt idé, vurderer 31-åringen sminkehjelp.

- Jeg blir provosert av det konforme og ensrettede. Og jeg synes det er helt jævlig at barn allerede i svært ung alder vet hvilke merker som er in og hvilke som ikke er det. Det er med på å skape den mobbekulturen vi ser i dag. Hvis jeg kan jobbe mot denne trenden ved ikke å stille opp, så er jeg glad, sier Novotny.

Mest sexy

For ti år siden kåret det svenske bladet Café Novotny til landets mest sexy kvinne. Allerede da hadde skuespilleren klare meninger om skjønnhetsfokuset. Det var heller ikke da aktuelt og bli dollet opp.

- Jeg husker at de første bildene i Jeanne d’Arc-stil og med skitt i ansiktet ble forkastet av bladet. Men jeg fikk til slutt posere på forsiden i jeans og T-skjorte, forteller Novotny.

Les mer om Tuva her! Fra Hollywood til «Dag»-regi

- Klarer meg med såpe

Film- og TV-stjernen, som i disse dager holder på med innspillingen av komiserien «Dag», hvor hun også bidrar som regissør, bruker svært liten tid på sminke. Hun har ingen spesielle morgenrutiner, og når minMote treffer henne på jobb i Oslo, stiller hun helt usminket. Det blonde håret fra «Eat Pray Love» har fått tilbake sin naturlige, mørke farge og er samlet i en hestehale.

På spørsmål om hvilke kosmetikkprodukter hun er avhengig av, svarer 31-åringen kontant:

- Ingen. Absolutt ingen. Jeg klarer meg med såpe fra ICA. Det er så mye annet i livet jeg synes er viktigere, sier tobarnsmoren, som er bosatt i København.

- For meg handler det å pleie seg selv mer om å unne seg et varmt bad enn å bruke tid på sminke. Men selvsagt er det gøy å pynte seg iblant.

- Hva er ditt tips til andre kvinner som ønsker å se naturlig pene ut, uten å bruke for mye tid foran speilet?

- Alle har vel sine egne triks. Mitt beste tips må være at man er glad i sjelen sin. Det å ha en positiv innstilling i livet vil også påvirke utseendet, mener Novotny.

Relevante saker videre:

- Veldig sexy.Slik blir Dorthes kjoler til «Gullruten»!

Håret i Hollywood når nye høyder. Les saken her!

Publisert: