H&M starter med utleietjeneste

KLESGIGANT: H&M ønsker er i ferd med å gjøre om forretningsmodellen og starter derfor med et prøveprosjekt med utleie av klær. Foto: Mike Egerton/Pa

Den svenske kleskjeden kaster seg på trenden, og begynner med å leie ut klær.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Det er i første omgang i flaggskipsbutikken på Sergels torg i Stockholm de starter med det nye konseptet, men tanken er at de etter hvert skal utvide.

Kristin Fjeld, pressesjef i H&M Norge, forteller til MinMote at H&M har sett på muligheten for utleie av klær en stund nå.

– H&M er i ferd med å endre hele forretningsmodellen til å bli sirkulær og klimapositiv. Det betyr at vi også endrer og legger til nye tjenester, så dette kan helt klart være aktuelt å utvide til flere land og butikker. Vi ser frem til å evaluere konseptet etter hvert for å se hvordan vi kan ta det videre.

LEIER UT: I denne butikken på Sergels torg i Stockholm kan du nå leie plagg istedenfor å kjøpe de. Foto: H&M

Det er foreløpig bare H&Ms medlemmer som får leie klær, og de kan velge mellom 50 ulike kuraterte plagg fra årets Conscious Exclusive-kolleksjon.

– Moten må bli sirkulær, så dette gjør vi for å oppmuntre kundene våre til gjenbruk. Motebransjen er verdens nest mest forurensende bransje og H&M skal lede en helt nødvendig endring for hvordan produktene lages og brukes, sier Fjeld og peker på at de allerede en god stund har tilbudt reparasjonstjenester i utvalgte butikker.

TESTER: Utleietjenesten på butikken i Stockholm er foreløpig et prøveprosjekt, men med mål om å utvide til både flere butikker og land. Foto: H&M

H&M er ikke det første kleskjeden som tester ut utleietjeneste – blant andre Urban Outfitters og Banana Republic tester noe lignende i andre land.

– Hjertelig velkommen

Her til lands har utleietjenesten Fjong gjort suksess med utleie av klær.

– Vi synes det er veldig positivt at H&M også begynner med dette. Jo flere som starter med det, jo mer normalisert blir det å leie klær – så vi sier hjertelig velkommen, sier Xochitl Vavik som er markedssjef i Fjong til MinMote.

KJENDIS

Tiril Sjåstad Christiansen lånte kjole fra Fjong da hun var programleder på Idrettsgallaen

Hun sier at hun har tro på den nye satsingen, siden de selv har erfart at folk er åpne for å leie klær til spesielle anledninger.

– Men nå skal Fjong bevege seg mer mot en abonnementsløsning og leie ut mer hverdagslige klær, og vi håper det norske folk er klare for det også, sier hun.

Publisert: