Hva er egentlig «raske briller»?

PRAKTEKSEMPEL: Johannes Høsflot Klæbo iført «raske briller» fra Rudy. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Vi trålet internetts arkiver på jakt etter kimen til Norges nyeste landeplage.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Norges skiløpere herjer i sporet, Nicolay Ramm herjer på hitlistene, og alle er de iført «raske briller»: Aerodynamiske, tettsittende, med brilleglass farget som kjølvannet fra en påhengsmotor med oljelekkasje.

Her i MinMote omtalte vi «raske briller» allerede våren 2016, i en svett skildring av Formel 1-sjåfør Lewis Hamiltons solbriller som «like raske som hans egne rundetider i Monaco Grand Prix». To år senere dukket uttrykket opp igjen, da engelske prinsesse Anne «kickstartet» det som skulle vise seg å bli fjorårets største solbrilletrend.

Dét sagt: Vi kom sent til festen. Etter å ha finkjemmet sosiale medier, har vi grunn til å tro at Facebook-siden «Raske briller», opprettet tidlig i mai 2010, er den første offentlige referansen til fenomenet på det norskspråklige internett.

Et avansert søk på Google gir oss det første håndfaste beviset utenfor sosiale medier, hos friluftsbloggen På tur med Mads, som benyttet uttrykket i et innlegg om klatreferie i Frankrike, i november 2010. Dersom vi er rundhåndet og godtar avarten «raske shades», må vi til blogger Kjetil Lundstein, som tok uttrykket i bruk en måned tidligere.

TRENDSETTER: Prinsesse Annes solbriller under Chelsea Flower Show ble av mange motemagasiner sett på som en av grunnene til at «raske briller» ble en av sommeren 2018s store trender. Foto: Reuters

Det påfølgende året dukker uttrykket opp med ujevne mellomrom, blant annet på Twitter-kontoen til Linnéa Myhre, senere hos profiler som Didrik Solli-Tangen og Katarina Flatland. I denne spede begynnelsen brukes uttrykket stort sett som en ekvivalent til engelske «douche goggles»: Solbriller i sterke farger, med aerodynamisk utforming og sporty fremtoning. Om vi skal være tro mot den engelske opprinnelsen, er brillens bruksområde en viktig faktor i å avgjøre hvorvidt den er «rask» eller ikke: Jo lengre fra sitt tiltenkte bruksområde – eksempelvis skiløypa – brillen er, jo raskere oppleves den.

Hvorvidt brillen er tatt ut av sin tiltenkte kontekst eller ei virker imidlertid å ha fått stadig mindre og si for den norske versjonen av uttrykket. De siste par årene har bruken av «raske briller» eksplodert, men definisjonen virker å være noe utvannet. Om vi prøver å definere hva som konstituerer en «rask» brille, basert på hvordan uttrykket brukes i dag, er det allikevel mulig å skimte noen fellesnevnere:

• Brillene må være tiltenkt sportslige aktiviteter, eksempelvis landeveissykling eller langrenn.

• Brilleglassene må ha en kraftig farge, samtidig som de reflekterer lys og hindrer innsyn.

• Brillene må ha en aerodynamisk utforming, og de må være tettsittende.

En slik definisjon utelukker blant annet at fjorårstrenden smale, sorte briller – ikke ulike solbrillene brukt i filmen The Matrix – feilaktig klassifiseres som «raske briller».

Vår definisjonen av «raske briller» støttes også av handelsstanden, som har trykket begrepet til sitt bryst. Søker man etter raske briller på Google, er det første man ser en annonse for fargerike, aerodynamiske sportsbriller fra butikkjeden XXL. Det som trolig startet som en spøk på Facebook for snart ti år siden, har altså utviklet seg – trolig mye takket være NRKs moromann i alpene – til et nøkkelord annonsegiganten Google kan selge for gode penger.

Jodelei, ho ho …

Publisert: