Nike trekker sko etter kritikk – nå får de kritikk

STRIDENS KJERNE: Det er denne skoen som ble møtt med kritikk. Foto: AP Photo/NTB scanpix.

En ny joggesko har skapt kraftige reaksjoner fra flere hold.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Skoen, som er i modellen Air Max 1, i fargene rødt, hvitt og blått skulle opprinnelig bli sluppet i butikkene på USAs nasjonaldag 4. juli.

Skoen ble ikke tatt godt imot av den tidligere NFL-stjernen Colin Kaepernick som mente den kunne være støtende, noe som kom frem i en sak i Wall Street Journal.

Mandag valgte Nike å trekke skoen fra markedet, noe som igjen har blitt møtt med kritikk.

For to år siden ble Kaepernick kjent for sine politiske markeringer i NFL og han inngikk et samarbeid med sportsmerket Nike som skapte mye blest.

Grunnen til at skoen er omstridt er at det på hælen på skoen er et Betsy Ross-flagg, noe som er en tidlig versjon av det amerikanske flagget. Flagget inneholder 13 hvite stjerner i en sirkel, noe som representerer de 13 opprinnelige koloniene i USA.

I BRESJEN: Colin Kaepernick. Foto: Jennifer Graylock/Pa Photos/NTB Scanpix.

Flagget er omfavnet av hvite nasjonalister ifølge The Guardian, og det var dette som fikk Nike til å trekke skoen.

– Nike har besluttet å ikke lansere modellen Air Max 1 Quick Strike Fourth of July ettersom den inneholder en eldre versjon av det amerikanske flagget, uttalte en pressetalskvinne til Wall Street Journal mandag kveld.

Republikanere reagerer

Nå er det flere republikanere som kritiserer Nike for å ha trukket skoen. Både guvernøren i Arizona, Doug Ducey, og senatoren i Texas, Ted Cruz, er blant dem som reagerer på at skoen nå er trukket.

– Ord kan ikke beskrive min skuffelse. Jeg skammer meg på Nikes vegne, skriver Ducey på Twitter.
– Jeg elsker Amerika. Jeg står for nasjonalsangen, respekterer flagget og hedrer de menn og kvinner som har kjempet for å forsvare vår nasjon. Jeg respekterer ytringsfriheten, og her er min mening: Frem til Nike slutter med sin forakt for disse verdiene, vil jeg ikke kjøpe produktene deres, skriver Ted Cruz.

Flere kontroverser

Det er ikke første gang Nike og Kaepernick møter kritikk. Sammen med flere andre afroamerikanske spillere i klubben San Francisco 49ers begynte Kaepernick å sitte eller knele da den amerikanske nasjonalsangen ble spilt før kamp. Årsaken var misnøye med politiets behandling av afroamerikanere. Etter dette ble han det nye ansiktet utad for en ny Nike-kampanje. Dette førte til at flere tok avstand fra sportsmerket, president Donald Trump langet ut mot kampanjen og flere begynte til og med å brenne Nike-sko:

Selges videre for tusenvis

Skoen skulle opprinnelig koste rundt 120 dollar, altså rett over 1000-lappen. I noen timer var den tilgjengelig hos butikken StockX, før også de trakk skoen tilbake. Noen ser nå mulighet for å tjene penger på de sjeldne skoene, og prøver å selge dem videre for 2500 dollar, noe som tilsvarer over 21.000 kroner, ifølge CNBC.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.