De 10 verste Oscar-antrekkene noensinne

Det er ikke bare de flotteste kjolene som blir husket fra den røde løperen. Oscar-stjernene har også gitt oss noen av de største kleskatastrofene noensinne.

oscar verste toppbilde

DRØY: Selma Blair bød på mye hud da hun stilte i denne røde kreasjonen i 2003. Foto: NTB Scanpix

oscar verste toppbilde

ORIGINAL: Björks svanekjole skilte seg i alle fall ut - og er fortsatt en av Oscar-historiens mest kjente kjoler. Foto: NTB Scanpix

oscar verste toppbilde

IKON: Om hun var sin tids best kledde kan man kanskje ikke si, men det hindret ikke Cher i å bli et musikkikon. Foto: NTB Scanpix

oscar verste toppbilde

SPLITTENES DRONNING: Er det noe Madonne kan, så er det å vekke oppsikt på den røde løperen - uten at det rettferdiggjør ethvert antrekk. Foto: NTB Scanpix

Natt til mandag norsk tid går den 87. Oscar-utdelingen av stabelen i Los Angeles. Kjoleforberedelsene startet for flere måneder siden - Oscar-festen er nemlig ikke bare en prisutdeling, men også et utstillingsvindu for verdens beste designere. Motehusene sloss om å kle opp de største stjernene, som dermed kan gi dem den mest verdifulle reklamen man kan få.

I fjor var det for eksempel Cate Blanchett som stjal showet i sin glitrende kjole, mens svenske Alicia Vikander var blant de best kledde året før.

MinMote kommer selvsagt til å følge Oscar-utdelingen natt til mandag 23. februar og gi den kjolenyhetene forløpende.

Etter 86 Oscar-utdelinger har vi også sett noen uforglemmelige motetabber på den røde løperen, og MinMote har samlet ti Oscar-kjoler som hår fått oss til både å le og gispe:

Chers magetopp

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Cher har alltid hatt en særegen stil, men på Oscar-utdelingen i 1986 gikk det hakket for langt. Superstjernen valgte en todelt kreasjon med en magetopp (eller BH?) og fotsidt, glitrende skjørt. Cher hadde dessuten kveldens største hår, og som Marie Claire skriver: «Man kan bare forestille seg hvor kjedelig det må ha vært å sitte bak Cher, som sikkert blokkerte hele forestillingen».

I etterkant har antrekket havnet på versting-listen til både Marie Claire, Huffington Post og Us Magazine. Heldigvis var det ikke før to år senere at Cher måtte opp på scenen da hun vant Oscar for rollen i «Moonstruck».

Céline Dions smoking

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Céline Dion er fantastisk flott, men dette antrekket yter henne ikke mye rettferdighet. Ikke nok med at den canadiske sangstjernen valgte en altfor stor, hvit smoking - hun snudde like greit jakken bak frem også. Åpen rygg kan for all del være sexy, men dette så vel heller merkelig ut.

Av tilbehør valgte artisten en matchende hatt og mørke solbriller, til tross for at det ikke var noe tegn til sol. Selv om hun bar smokingen i 1999, er den fortsatt på listen over tidenes verste Oscar-antrekk hos kvinnebladet Cosmopolitan.

Björks svanekjole

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

En av verdens mest kjente Oscar-kjoler er utvilsomt svanekjolen islandske Björk hadde på seg i 2001. Kjolen har blitt kåret til en av verdens ti mest ikoniske rød løper-kjoler av Daily Telegraph. Kjolen besto av en hudfarget drakt med en gigantisk svane, og Björk fikk ikke akkurat midre oppmerksomhet da hun latet som hun la et egg på den røde løperen.

Den makedonske designeren Marjan Pejoski sto bak kjolen, som ble en snakkis over hele verden etter utdelingen.

«Kanskje det dummeste jeg har sett noensinne», sa den kanadiske motekritikeren Steven Cojocaru. Den dag i dag har vi fortsatt tilgode å se en «verdens verste Oscar-kjoler»-liste uten svanekjolen.

Tyra Banks' ballkjole

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Supermodell Tyra banks har i en årrekke fortalt unge modellspirer hva de bør og ikke bør kle seg i på programmet «Top Model». Derfor bør det være ekstra flaut å se tilbake på den lilla prinsessekreasjonen hun bar under Oscar-utdelingen i 2001. Selv ikke en supermodellkropp kunne redde den gigantiske bløtkakekjolen fra kritikerslakt, og Tyra Banks har selv brukt kjolen som et eksempel på en ekte kleskrise i «Top Model».

Kate Hudsons frynsefest

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Kjendisdesigner Stella McCartney er en av de hotteste designerne akkurat nå, men kjolen hun lagde for 14 år siden til Kate Hudson ble ingen stor suksess. Den blide skuespilleren strålte da hun gikk på den røde løperen i designerkjolen og en boksformet veske, lykkelig uvitende om at hun dagen derpå ble kåret til en av kveldens verst kledde av en rekke kjendismagasiner. Den dag i dag er Hudsons lyseblå, tettsittende kjole en av tidendens verste Oscar-kjoler ifølge Marie Claire og Huffington Post.

Selma Blairs lille røde

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Skuespiller Selma Blair hadde på seg denne kjolen under det kjendistunge vorspielet før Oscar-utdelingen i 2002, og fikk unektelig mye oppmerksomhet – dog ikke bare av det positive slaget. Den røde kjolen dekket kun til det aller mest nødvendige – og selv ikke alt av det.

Da hjelp det lite at kjolen var fra eksklusive Versace, som har designet noen av verdens mest kjent kjoler opp gjennom tidene. Selma Blairs kjole er for så vidt en av dem, men neppe med positivt fortegn.

Pastelprinsessen Faith Hill

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Det var én annen som kunne konkurrere med Selma Blair om å være kveldens verst kledde i 2002 - country-artisten Faith Hill. Hill så ut til å prøve seg på en sommerlig «look» med en kjole i alle regnbuens farger, dog uten stor suksess. «Faith Hill klarte ikke å bestemme seg for hvilken farge hun ville ha på kjolen, så hun tok alle sammen», skriver Huffington Post sarkastisk.

Også Hills kjole er fra Versace, og hun toppet det hele med et par glinsende, lyseblå sko. Heldigvis skiftet artisten antrekk før hun framførte den Oscar-nominerte sangen «There You'll Be» foran hele Hollywood.

Hilary Swanks Barbie-look

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Det er ikke godt å si hva nydelige Hilary Swank tenkte på da hun valgte en kombinasjon av rosa og tyll på Oscar-utdelingen i 2003. Det som er sikkert er i alle fall at det ikke fungerer.

Skuespillerinnen har gjort stor suksess som råsterk og tøff bokser i «Million Dollar Baby», men er nesten ikke til å kjenne igjen i den rosa kjolen, som ser ut som den er hentet ut fra Barbies garderobe. Eller som Huffington Post oppsummerer antrekket: Det er et stort problem her - den rosa tyllen. Dermed kom heller aldri de råsexy Jimmy Choo-skoene til rette under det rosa «slepet».

Piraten Uma Thurman

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Det er noe som heter at «less is more», men det brydde ikke «Kill Bill»-stjernen Uma Thurman seg om på Oscar-utdelingen i 2004. Thurman ser som regel strålende ut på den røde løperen, men ble kåret til kveldens verst kledde av kjendisnettstedet People.com for sin piratinspirerte kjole. Kjolen kom fra franske Christian Lacroix, og ble matchet med en litt for stor clutchveske og sandaler. Thurman har selv utnevnt kjolen til hennes flaueste motetabbe:

- Jeg trodde den var skikkelig kul, men det var den tydeligvis ikke, har hun uttalt.

Madonnas splitt

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Angelinas høye splitt er ingen ting sammenlignet med Madonnas splitt på Oscar-vorspielet i 2011. Hun tok med seg datteren Lourdes på den røde løperen, som heldigvis var langt bedre kledd en moren.

Madonna hadde på seg en knøttliten body med en gjennomsikte blondekjole over, og toppet det hele med en pelsvest. Antrekket sikret henne en plass på The Suns «verst kledd»-liste. Kjolen kom fra italienske Scognamiglio, som også har kledd opp Madonna i musikkvideoene hennes. Dog slår ikke antrekket Madonnas Grammy-antrekk fra i år!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?