Modellsjef advarer mot «falsk» modellspeider

Sjefen i det norske modellbyrået TEAM Models, Eivor Øvrebø, advarer unge jenter mot en person som under falsk navn utgir seg for å være modellspeider i hennes byrå. Vedkommende har bedt flere unge jenter sende bilder av seg selv, men har aldri vært ansatt hos TEAM.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Øvrebø har nå anmeldt forholdet, som hun først fikk nyss om i romjulen. Da fikk modell-manageren flere henvendelser fra bekymrede mødre. De fortalte at døtrene deres hadde blitt kontaktet av en «modellspeider» fra TEAM Models – under et navn og en mailadresse Øvrebø aldri har hørt om.

- Når useriøse personer utgir seg for å jobbe med mitt firma, da blir jeg vred, sier Øvrebø.

Hun ønsker å advare alle unge jenter mot slike henvendelser.

Vet du noe mer om saken? Send ditt tips til martine.lunder@vg.no.

Via mail og blogg

Politioverbetjent ved sentrum politistasjon, Terje Melvold, bekrefter at de har mottatt anmeldelsen, men etterforskningen har ikke startet.

Vedkommende har tatt kontakt med tenåringsjentene via mail og i blogg-kommentarfelt og presentert seg med navnet «Kristin Næss», men Øverbø forsikrer om at det aldri har jobbet noen med det navnet i TEAM Models. Mailadressen viser dessuten et annet navn.

Vedkommende forteller deretter kort om modellbyrået, nevner Eivor Øvrebø som leder og sier deretter at modellbyrået har lagt merke til jentene. I mailen tilbys også «en spennende framtid», hvis jentene bare kan sende en mail hvor de skriver litt om seg selv, sine mål og bilder.

- Det er ikke nytt at useriøse folk utgir seg for å være modellspeidere for å komme i kontakt med jenter, men at noen har brukt et modellfirma så konkret har jeg ikke vært borti før. Det er veldig, veldig ekkelt, sier Øvrebø til minMote og fortsetter:

- For alt jeg vet kan jo vedkommende ha kontaktet mange jenter som ingen vet om.

- Snakk med foreldrene

Nå råder Øvrebø alle som blir kontaktet av modellbyråer eller enkeltpersoner som sier de er i modellbransjen om å ta en grundig bakgrunnssjekk før de svarer.

- Både for modellbyrået og for meg som person er det viktig at de som har lyst til å jobbe som modell sjekker hvilke aktører som er seriøse før de begir seg ut i markedet.

- Unge jenter bør selvsagt snakke med foreldrene sine med en gang de får en slik henvendelse. Hvis du ikke vet hvordan du skal sjekke om vedkommende er seriøs, ring modellbyråene eller ring motebladene. De vet dette, fortsetter Øvrebø.

Kripos-advarsel

Det samme mener Ann Kristin Grosberghaugen, politioverbetjent hos Kripos. Grosberghaugen har jobbet mye med overgrep på internett for Kripos, og er godt kjent med problematikken Eivor Øvrebø forteller om.

- Fra tid til annen dukker det om slike tilfeller. I verste fall kan hensikten være å komme i kontakt med unge jenter for deretter å begå overgrep mot dem. Derfor advarer vi sterkt mot slike henvendelser, sier hun til minMote.

Grosberghaugen trekker fram en skrekkepisode fra september 2011 som eksempel. En overgrepsdømt mann var da ute på permisjon, og voldtok en 15 år gammel jente. Jenta hadde han fått kontakt med over internett.

- Jeg forstår at mange unge jenter blir glade når de får tilbud om å være modell, men når slike beskjeder kommer over internett er det som regel for godt til å være sant. Ta kontakt med foreldre, og ta kontakt med politiet.

- Det kan være mange jenter som er i samme situasjon, og jo mer politiet vet jo lettere blir det å få tak i vedkommende og starte en straffesak, sier Grosberghaugen.

- Hvor lett er det å få tak i personer som opererer med falsk navn og falsk mailadresse?

- Det er er selvsagt forskjellig fra tilfelle til tilfelle, men politiet har sporingsmuligheter som vi benytter oss av.

Publisert: