Slik vil svenskene at vi skal kle oss

Svensk design er godt etablert her hjemme i Norge, og merker som Whyred, Carin Wester, Cheap Monday og Filippa K har ikke tenkt til å slippe taket på oss.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Denne uken gikk Sveriges moteuke av stabelen i Stockholm, og som vanlig fikk vi se det beste svensk design har å by på. På catwalken ble årets høsttrender presentert, og det er lite som tilsier at svensk design skal miste sitt grep om det norske markedet.

– Svenskene er rå når det kommer til mote. Ikke bare har de hatt suksess med store butikkjeder som H&M og Gina Tricot, men også flere merker har klart å skape seg et navn utenfor landets grenser. Fillipa K, Whyred, Tiger of Sweden, J. Lindeberg, Cheap Monday – listen er lang! Spesielt Acne har hatt en enorm suksess og har en høy stjerne internasjonalt. Det er ikke ofte et skandinavisk merke blir hyllet av Vogue, men det har altså Acne klart, sier minMotes Sonia Huanca Vold, og legger til at mye av svenskenes suksess handler om at mote har vært en industri de har tatt seriøst over lengre tid.

LES OGSÅ: Kate overrasket alle i skandinavisk design

FILIPPA K:

Designerne bak merket, Filippa Knutsson og Patrik Kihlborg, har siden 1993 hatt fokus på god og moderne kvalitet, og samtidig klart å holde seg moderne. Høstkolleksjonen deres er røff, men likevel feminin. De nedtonede plaggene står i sterk kontrast til de fargerike innslagene av blant annet blått, oransje og knallrosa. Enkel eleganse med røffe kanter oppsumerer Filippa Ks look for den kommende høsten.

WHYRED:

Whyred kombinerer rene, klassiske linjer med nyskapende elementer. Årets høstkolleksjon er mørk og dyster, men også her er det innslag av skarpe farger. Kolleksjonen fremstår som mystisk og tilbakelent. Det er ingen tvil om at grungen er på vei tilbake.

CHEAP MONDAY:

Cheap Monday har siden 2004 levert moderne jeans til en rimelig penge. Nå har de alt fra bukser, jakker og skjørt til smykker og sko. Denne høsten har de latt seg inspirere av Østen. Også det kunstneriske har satt sine spor i kolleksjonen, som er svært anvendelig. Cheap Monday er hipt og moderne, og akkurat passe utfordrende for en ung fashionista.

CARIN WESTER:

Carin Wester har vunnet en rekke priser etter sin debut i 2003. Senest i 2009 vant hun den prestisjetunge prisen "Gullknappen". I hennes høstkolleksjon fikk vi se at pastell- og blomsterkjøpene du gjør for vårsesongen, også vil være trendy til høsten. I tillegg har hun satset på feminine, lyse toner og lekre frynsedetaljer..

LES OGSÅ: Norsk designer i eksklusivt samarbeid med Armani

LES OGSÅ: Fant opp «Onepiece» i bakrus

Publisert:

Finn mer innhold om: