Dronningen av diamanter - dronning Elizabeths enorme samling stilles ut

Dronning Elizabeths diamanter skal stilles ut i Buckingham Palace i august. Dette skjer i anledning hennes «diamantbryllup» på den britiske tronen.

Kirsti Hovland
Publisert:

Vår egen kong Haakon VII, ble på Elizabeth II s bryllupsdag med prins Philip, 20. november 1947, fem år før hun overtok tronen, praiet utenfor Westminster Abbey for å hjelpe til med å hente et smykke hun hadde glemt til vielsen. Men det skal vi komme tilbake til.

For i år kan dronning Elizabeth feire 60-års jubileum på den britiske tronen. Selv om hun formelt sett ble kronet i 1953, tiltrådte hun som dronning etter sin fars død i 1952. Nå skal juvelene hennes stilles ut i The Queens Gallery, som er et eget kunstgalleri på Buckingham Palace fra august.

Umulig å sette verdi

Verdien på utstillingen kan ikke måles i penger, sier The Royal Collections Jonathan Marshden i en kommentar til den britiske avisen Daily Mail og illustrerer det slik:

– Det er som å spørre hva kloden veier. Absolutt poengløst og umulig å kalkulere. Men det vil bli en virkelig spektakulær utstilling.

Widar Halén, direktør ved avdeling for design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet i Oslo, forbereder selv en kongelig utstilling som åpner 15. februar, med tittelen «Kongelige reiser 1905-2005». Han sier dette om dronningutstillingen i London:

– En enormt stor begivenhet. Vi snakker om en av verdens aller største og fineste smykkesamlinger som går tilbake til 1600-tallet. Dette er også en gave til det britiske folk som ikke bare forteller historien bak smykkene, men også om kunsthistorie og sosial historie.

I eget hvelv

Halén forteller at dronning Elizabeth har et eget smykkehvelv i Buckingham Palace 12 meter under grunnen der hun har oppbevart sine juveler. Mens kronjuvelene er oppbevart i Tower of London.

Utstillingen på Buckingham Palace vil vise dronningens kjærlighetsaffære med de fantastiske edelstenene fra hennes 21-års dag og frem til i dag. Dette inkluderer også hennes diamanter under hennes kroning som ble båret i tillegg til den enorme Imperial State Crown som har noen av verdens største diamanter.

Utstillingen vil også presentere det som dronning Elizabeth selv refererer til som «Granny`s tiara», som var en bryllupspresang fra hennes bestemor, dronning Mary, som også ble kalt frynsetiaraen.

– På sin bryllupsdag oppdager daværende prinsesse Elizabeth at hun har glemt perlehalsbåndet fra 1700-tallet som hun har arvet etter dronning Anne, forteller Halén.

– Hun ber privatsekretæren hente det på Buckingham Palace. Utenfor ser han kong Haakon VII i sin store Daimler som har kongelige flagg og ber ham eskorte ham til slottet for å hente kjedet. Men med så mye folk i gatene, må kong Haakon bare melde pass og privatsekretæren må gå til fots for å få tak i perlekjedet, forteller Halén.

Utstillingen i The Queens Gallary viser også edelstenenes tilknytning til de britiske monarker gjennom de siste 200 år.

Mange av smykkene har gjennom årene blitt endret eller brukt i nye settinger avhengig av moten eller preferansene til dronningene eller prinsessene som har brukt dem.

– Dronning Elizabeths enorme smykkesamling er et uttrykk for en dronning som samler på smykker, og ikke så mye kunst som flere dronninger i dag gjør.

– I tillegg er den jo et resultat av at hun har arvet en stor smykkesamling etter sin bestemor, dronning Mary, som kjøpte mye fra Russland etter revolusjonen i 1917, forteller Halén.

–Dronningmoren, Elizabeth, var mer opptatt av perler, mens dronning Elizabeth har svermet for diamanter, forteller Halén.

LES OGSÅ:

Elizabeth Taylors private smykkesamling på auksjon

Kates brudekjole stilles ut

Klart for kjoleutstilling for prinsesse Dianas klesskap

Publisert:

Finn mer innhold om: