Tidligere Oslo Fashion Week-sjef slakter ny moteuke: - Kommer neppe til å lykkes
Tidligere OFW-sjef Pål Vassbotten har ingen tro på at «arvtakeren» Oslo Runway blir en suksess. Norwegian Fashion Institute mener derimot at sjansene er store for å hevde seg internasjonalt.
LANG VEI Å GÅ: Det har vært flere prosjekter de siste årene som har forsøkt å etablere seg som Norges nye motearena. Foto: NTB scanpix
NEGATIV: Pål Vasbotten drev Oslo Fashion Week i 10 år, og mener det skal mye til for at Oslo Runway vil klare å markere seg blant de Skandinaviske moteukene. Foto: Frode Hansen/VG
Onsdag morgen ble det kjent at arrangmentet Oslo Runway tar sikte på å fungere som Norges nye moteuke. Arrangmentet skal forsøke å ta posisjonen som en seriøs visningsarena med kjente og etablerte designere i stallen, og blir støttet av Norwegian Fashion Institute (NFI).
Den hittil største visningsarenaen for norske designere, Oslo Fashion Week, ble i 2013 lagt ned blant annet på bakgrunn av økonomiske problemer. OFW møtte også på krass kritikk fra flere hold for å være en «kjendisparodi».
- Norge ligger langt etter
Tidligere intiativtaker og sjef for Oslo Fashion Week, Pål Vasbotten, mener Oslo Runway ikke kommer til å lykkes dersom målet er å ta opp kampen mot Sverige og Danmarks allerede etablerte moteuker.
- Vi ligger langt, langt etter, og mote-Norge kommer ikke til å klare å markere seg internasjonalt. Det er veldig komplisert og mange faktorer som spiller inn. Norwegian Fashion Institute ble startet fem år etter at Oslo Fashion Week var i gang, og ville ikke være behjelpelige. Om det er slik at NFI vil støtte dette arrangementet er det flott, men det er mer som skal til for å lykkes, mener Vasbotten.
- Som hva da?
- Det er den samlede industrien som må være god, massen av dyktigheten. Det hjelper ikke å få inn én dyktig designer og en god modell. Der har de kommet langt i både Sverige og Danmark; de dyktigste har en tendens til å kunne jobbe med yrket sitt i de respektive byene. I Norge er det ikke så lett å få det til, sier han og fortsetter:
- Oslo Fashion Week ble sammenlignet med moteukene i Paris, Milano, Stockholm og København. Vi startet aldri OFW for å bli like gode som disse. Vi startet moteuken i Oslo for å prøve å skape en plattform for kreative, lokale designerne. Utdøvere som har lyst til å bo og å jobbe i Norge.
Vasbotten mener arrangmentet er viktig lokalt, men at det neppe vil bli en suksess internasjonalt.
- Innkjøpere kommer neppe, men hvis de kommer er det noen fra ikke-kommersielle butikker som har liten kundekrets. Å tro at dette er det nye internasjonale vinduet er vanskelig, og neppe realistisk. Oslo Runway vil sikkert inspirere folk til å utvikle sine kreative ferdigheter, men designerne som har lykkes de siste årene er gode på markedsføring, ikke design.
Les også:Moteskaper anbefaler norske designere å rømme landet
Tror på internasjonal suksess
Leder for NFI, Gisle Mardal, forteller at det ikke var aktuelt å samarbeide med Oslo Fashion Week av to grunner:
- Norwegian Fashion Institue var helt i oppstartsfasen og hadde fullt fokus mot å bygge oss selv slik at næringen skulle vokse. Oslo Fashion Week påropte seg å være en paraply for alt annet som skjedde i bransjen, i tillegg til design. OFW slet med seriøsiteten rundt programmet, sier Mardal til MinMote.
Han mener Oslo Runway er et langt mer spisset prosjekt som har store muligheter for å bli en internasjonal suksess.
- Dett arrangmentet vil tiltrekke seg etablerte designerne som har muskler til å vise frem kolleksjonene sine for motebransjen. Og ifølge THIS IS PR, som vi samarbeider med, er det stor etterspørsel rundt dette.
- Vil Oslo Runway og designerne som viser kunne klare å hevde seg internasjonalt?
- Jeg tror de digitale mediene vil gjøre dette fullt mulig. En mangel ved lignende arrangementer er at det ikke har eksistert noen instanse som gjør det mulig å få bildene ut til viktige moteaktører som Style.com, Vogue og Elle. Det er like sannsynlig at motebilder fra Oslo vil florere internasjonalt, som fra storbyene. Så lenge vi klarer å sørge for at det blir en profesjonell visningsarena og at bildematerialet fra visningene kommer ut, vil vi klare å markere oss internasjonalt, sier Mardal.
Les mer: Amerikansk modell har sjelden hudsykdom - tar motebransjen med storm
Vil prioritere annerledes
Intiativtaker og prosjektleder for Oslo Runway, Ditte Kristensen, er uenig med Vasbotten og mener motearenaen vil skille seg ut fra lignende prosjekter, nettopp på grunn av publikum.
- Innkjøpere og presse en prioritet og vi legger stor vekt på denne delen i arbeidet vårt. Vi mener norsk mote har mye bra å by på, og flere norske designere holder absolutt en internasjonal standard. Vi synes det er helt fantastisk å få være med å løfte frem norsk mote både nasjonalt og internasjonalt, sier hun til MinMote og legger til:
- Vi har selvsagt stor respekt for arbeidet som ligger foran oss og har tro på at vi sammen i motebransjen, med tid, kan øke intressen for norsk mote internasjonalt.