Norske Knut (19) gjør internasjonal modellsuksess

Modell Knut

Knut Rørtveit ble oppdaget på gaten som 17-åring. Nå kan du følge hans reise fra den lille øya Finnøy til catwalken i New York og Milano.

Katarina Petrovic
Publisert:
Modell Knut

CASTING: I startfasen reiste Kunt Rørtveit (19) fra casting ting casting i motepetropolene i Europa. Foto: Fra dokumentaren «Finnøy-Milano»

Modell Knut

NEW FACE: Norske Knut Rørtveit (19) ble oppdaget som 17-åring på gaten i New York. Nå går han på catwalken til de store motehusene. Foto: Getty Images

Den nå 19 år gamle modellen vokste opp på Finnøy, en liten øy utenfor Stavanger, med foreldrene sine og fire småsøsken. Men allerede som 17-åring hadde han behov for å oppleve mer – han droppet ut av videregående skole og reiste til New York.

Planen var å prøve lykken som musiker, men i stedet for var det et annet talent som ble oppdaget:

- En dag mens jeg gikk i mine egne tanker, kom det en mann bort og spurte hvilket modellbyrå jeg jobbet for. «Den var god!« sa jeg, «jeg er jo ikke modell». Men han insisterte på at jeg skulle komme på kontoret hans. Noen dager senere hadde jeg en modellkontrakt. Alt var ganske absurd, sier Rørtveit til MinMote.

Fra 2. januar 2015 viser VGTV en serie om Finnøy-gutten reise ut i Europa, og hvordan det gikk da han prøvde seg som modell i motemetropolene Milano og Paris. I løpet av åtte episoder tar serien «Finnøy-Milano» oss med på Knuts reise fra hverdagen på den lille øyen Finnøy, til den store motebransjen.

- Den største forskjellen mellom hverdagen hjemme og modellhverdagen får en oppleve i serien. Men i bunn og grunn finnes det ikke noe modellhverdag. Det varierer veldig fra dag til da, forklarer Rørtveit.

Saken fortsetter under bildet.

STOPPET PÅ GATA: Rørtveit ble oppdaget på gaten av en modellagent fra RED model management NYC og har siden den gang jobbet for en rekke designere. Foto: Fra dokumentaren «Finnøy-Milano»

Spilte på gata

For reisen har virkelig vært lang: Kort tid etter han ble oppdaget, gikk Knut fra å være et ukjent ansikt til å vinne hjertene til flere store motehus.

Nå, nesten tre år senere, reiser han fremdeles rundt i verden og samler opp drømmejobbene. Han har blant annet jobbet for designere og motehus som Dior, John Galliano, Moncler, Carven og Comme des Garcons. I tillegg til å ha kapret flere store kontrakter og moteserier i blant annet Japan.

TRYGGERE: Unggutten har blitt mer trygg på seg selv etter at han begynte å reise rundt som modell. Foto: Fra dokumentaren «Finnøy-Milano»

Men på tross av at jobbene begynte å komme kort tid etter at han skrev under kontrakt med modellbyrået RED model management i New York, har reisen vært langt fra lett for Finnøy-gutten. I begynnelsen slet han blant annet med økonomien.

- Det verste var usikkerheten og det å ikke ha penger til mat, et sted å bo og en flybillett hjem til Norge. Men en lærer jo mye av slike ting. Jeg for min del spilte gitar på gata for å overleve og sov på sofaen til venner. Det er faktisk den tiden jeg likte best. Jeg vil si jeg er mye bedre rustet til hverdagen nå.

Tidlig i serien forteller også Rørtveit, eller Roertveit som bransjen nå kaller han, om hvordan han slet med negative tanker. Han så på seg selv som en person ingen ville være med, og syns i hvert fall ikke han var pen. Men mye har endret seg siden den gang.

- Jeg er mer trygg på meg selv og mine styrker og svakheter nå. Jeg har truffet så mange mennesker og innsett at vi alle er forskjellige.

Publisert:

Finn mer innhold om: