Skattelistene: Disse tjente mest og minst i motebransjen

Motebloggere skattelisten 2016

Det er fortsatt gode penger å hente på å være influenser, men de virkelige toppene i den norske motebransjen er fremdeles bakmennene.

Publisert:
Motebloggere skattelisten 2016

Camilla Pihl økte inntekten sin med 800.000 kroner i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Motebloggere skattelisten 2016

Line Langmo tjente mest av motebloggerne i 2016. Foto: Frode Hansen/VG

Motebransjen kan være lukrativ, men også lite innbringende.

En rekke motebloggere har økt sin inntekt, mens enkelte designere omtrent ikke tar ut lønn, viser årets skattelister.
Skal vi tro skattelistene for 2016 viser at det fortsatt er lukrativt å være blogger, men på inntekts- og formuetoppen troner fremdeles Line Langmo. I 2015 tjente hun 4,1 millioner kroner, og hun har dermed gått ned mer enn en million i lønn. I 2016 tjente hun omtrent 3,2 millioner. I fjor hadde hun en formue på 83 millioner, i år har den falt til i overkant av 72 millioner kroner. MinMote har vært i kontakt med Langmo som ikke ønsker å kommentere saken.

I tillegg til å drive bloggen er Langmo kanskje mest kjent som stylisten til blant andre Tone Damli og Bertine Zetlitz. Hun har også stått bak strikkegenseren som gjorde at norske jenter kastet seg over strikketøyet i 2015, og tidligere i år ga hun ut en bok med flere strikkeoppskrifter.

LIVSSTIL

Sjekk Line Langmos fantastiske julehjem

Flere av de norske motebloggerne har hatt over en million i inntekter, ifølge skattelistene. Camilla Pihl har tatt et solid hopp, og har økt inntektene med 800.000 fra 1,3 millioner i 2015. I 2016 lanserte bloggeren sin egen smykkekolleksjon med David Andersen, og hun var deltager i TV 2s «Skal vi danse». For tiden er hun aktuell med sin egen hudpleieserie.

Mens artist og moteblogger Tone Damli tjente i 890 000 kroner i 2015, har hun i i fjor tjent rett over 590.000 ifølge skattelistene, det betyr en nedgang på 300.000 for Damli.

Da det kommer til motegründere- og designere er det også lite utskiftninger i toppen. Toppene i Varner-gruppen og gutta bak Blender Agency markerer seg på listene, selv om inntektene ikke er like solide som tidligere år for sistnevnte. Peder Kristian Børresen bak Moods of Norway, som ble slått konkurs tidligere i år, har også tatt ut en solid inntekt på over 21,7 millioner.

Det gjelder da BAKMENNENE i bransjen, fordi blant de ti best betalte motegründerne og designerne er det kun en kvinne, nemlig Line Of Oslo-gründer Line Varner. I 2016 tjente hun 2,2 millioner og står oppført med en formue på hele 58,9 millioner. Neste kvinne er på 11. plass, og er en av tre designere bak Holzweiler. Merket har den siste tiden virkelig fått internasjonal oppmerksomhet, og både Andreas Skappel Holzweiler og Maria Skappel Holzweiler tjente over en million kroner i 2016.

– Synd det skal være så stereotypisk

Leder for design og merkevare i Abelia (NHOs forening for kunnskap- og teknologibedrifter), Gisle Mariani Mardal, forenkler det til hvilken motivasjon man har for å gå inn i bransjen.

– Kvinner har ofte en lidenskap for mote og går inn i bransjen med et annet utgangspunkt enn menn som ofte går inn i bransjen for å tjene penger, om man skal si det veldig enkelt, sier Mardal.

Han understreker at man trenger en kombinasjon av lidenskap og ønske om å tjene penger om man skal lykkes i bransjen. Videre forteller han at kvinner og menn ofte også har forskjellig bakgrunn med seg inn i motebransjen.

– Kvinner har ofte design- eller motebakgrunn, mens menn ofte har økonomi, markedsføring eller salgsbakgrunn, sier han.

Ser man på motebransjen internasjonalt, forklarer Mardal, at det ofte er kvinner som fronter moten, mens menn står bak og styrer. Han syns det er vanskelig å si om dette vil endre seg.

– Men jeg syns det er synd at det skal være så stereotypisk. I vårt nettverk har vi en rekke flinke, kvinnelige gründere, sier han og trekker frem Tine Mollatt (byTimo) og Cathrine Hammel.

Publisert: