Influencere om bloggkåring: Det er blandede følelser

FØLER KUN DE STØRSTE KAN VINNE: Malin Nesvoll Vagsnes, Maren Erdvik og Chioma Anugweje syns alle det kunne vært kult om bloggkåringen foregikk uten publikumsstemmer. Foto: NTB Scanpix

Maren Erdvik, Malin Nesvoll Vangsnes og Chioma Anugweje har et todelt forhold til Norges eneste influencerkåring. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Jørgine Vasstrand ba denne uken leserne sine om å ikke stemme på henne i Vixen Influencer Awards. Hun fortalte at hennes følelser til utdelingen hvor en kombinasjon av en juryavgjørelse og publikumsstemmer kårer fjorårets beste influencer i forskjellige kategorier.

Hun er ikke alene om å tenke sånn.

Maren Erdvik, som står bak bloggen Fitliving, har vært nominert, finalist og vinner av årets treningsblogger tidligere. I år nådde hun ikke til semifinalen, og skriver på bloggen at hun har blandede følelser. Hvor på den ene siden så mener hun det er en fin arena for bloggere og influencere og synliggjøre det de driver med.

– Jeg for min del ønsker så sterkt å få ut mitt budskap, og min lidenskap for treningsglede, ernæring, fysisk og psykisk helse,og en sunn livsstil. Vixen og hele den blesten rundt det, gjør det mulig å nå ut til enda flere enn jeg gjør på min blogg til daglig, sier hun til MinMote.

NYHETER

KJENDISER FÅR REFS FOR REKLAME I SOSIALE MEDIER

– Jeg får litt vondt i magen

Hun mener at det fort blir en sammenligningsgreie.

– Det handler om at flest mulig folk skal like deg, og stemme deg frem. Er du så heldig at noen liker deg, og nominerer deg, så er det en gruppe mennesker som sitter en jury og skal bedømme om de mener du er «bra nok» til å være en del av semifinalistene, forklarer Erdvik.

Publikum kan så stemme på sine favoritter i to uker, de med flest stemmer blir finalister, så kårer juryen vinneren.

– Jeg får litt vondt i magen bare av å tenke på det, rett og slett fordi dette blir en popularitetskonkurranse. De med flest følgere og flest likes når høyest, og det er faktisk slik at det ofte ikke er de største bloggerne som er det beste - i mine øyne.

NYHETER

PROFILERTE MOTEBLOGGERE NÅR IKKE OPP I BLOGGKÅRING

– En plattform jeg ikke føler meg helt vel på

Erdvik understreker at hun ikke har noe mot Vixen Influencer Awards. Hun har selv vært finalist tre ganger og vinner en gang.

– Jeg syns det var enormt stas og oppmerksomheten rundt det var enorm. Jeg liker absolutt Vixen for det er en super plattform å være synlig på. Det er bare en plattform jeg ikke føler meg helt vel på, legger hun til.

Juryformann i Vixen Influencer Award, Hans-Petter Nygård-Hansen, svarer til MinMote at utdelingen handler om å kåre de beste influencerne i Norge.

– De som har størst innflytelse innenfor sin sjanger, i sine kanaler og mot sitt publikum. Dette er en konkurranse, det legger vi ikke skjul på. Men det er ikke en konkurranse hvor kun de med flest følgere eller likes vinner. I den grad vi ser på antall følgere og likes, så er det for å se på engasjementet, sier han og forklarer at det sier mer om hvor populær man er enn antallet som liker deg på Facebook eller Instagram.

– I en konkurranse som Vixen Influencer Awards, hvor vi skal finne frem til de beste påvirkerne i landet, så må vi også se på hvem som faktisk influerer sitt publikum. Men vi ser også på hvem det er som inspirerer og motiverer. Du kan være størst, men ikke nødvendigvis best, legger han til.

TRENINGSINFLUENCERE: Maren Erdvik og Camilla «Treningsfrue» Aastorp Andersen på Vixen Blog Awards i 2016. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Nygård-Hansen mener at man kan ha flest sidevisninger, følgere eller likes, men fortsatt ikke nå opp.

– Vinneren kan ha få, men svært engasjerte følgere. Jeg er enig med Maren Erdvik i at det ofte ikke er de største bloggerne som er de beste. Det kan også tidligere Vixen-kåringer bekrefte. Vi forsøker etter beste evne å vurdere etter både kvalitet og kvantitet, og bruker utrolig mye tid på å vurdere den enkelte influencer utifra en rekke kriterier, svarer han.

NYHETER

SOPHIE ELISE VIPPET CAROLINE BERG ERIKSEN AV TRONEN

– Kåringen er i utgangspunktet en fin ting

Malin Nesvoll Vangsnes er blant semifinalistene i kategoriene «Årets stjerneskudd» og «Årets mening». Hun er glad for at Vixen i år har inkludert influencere fra andre plattformer enn blogg.

– I utgangspunktet er prisutdelingen i seg selv er en fin ting, det er kult å få anerkjennelse for det man gjør. Nå har dette blitt et ordentlig yrke, sier hun.

Malin viser frem sine beste skjønnhetstips i videoen under

Derimot setter hun spørsmålstegn ved måten man kommer frem til vinneren. Selv om finalistene velges ut av en kombinasjon av jury og publikumstemmer, så følte ikke Vangsnes at hun hadde sjans da hun så hvem hun var nominert med. For både i bransjen og i utdelingen handler det ofte om følgere og likes, mener hun.

– Det er kanskje det jævligste noensinne å be folk om å stemme på meg. Du føler nesten du maser deg til en pris, forteller hun.

Youtuberen har tenkt mye på akkurat det, fordi hun ikke vil mase på følgerne sine, samtidig ønsker seg en pris.

– Jeg tenker at jeg ikke har mulighet til å vinne fordi kanalen min ikke er så stor og jeg kjemper mot de største i landet, sier hun.

untitled link

Juryformann Nygård-Hansen forklarer at de i år har en ny siden hvor publikum stemmer. Den er enklere enn i fjor, og de har fått inn flere stemmer på en uke enn de fikk til hele fjorårets utdeling.

– Det viser at publikum ønsker å være involvert og inkludert. De ønsker å heie på sine favoritter. Det ville vært urettferdig overfor publikum om de ikke fikk lov å engasjere seg i sine favoritter, mener han.

– Kunne ikke levd som influencer uten at folk fulgte deg

Chioma Anugweje er også semifinalist i kategorien beauty. Hun tror at det er vanskelig å gjøre det riktig i denne kåringen.

– Om det bare var en jury kunne man følt at den favoriserte enkelte bloggere, men om folk får stemme får man kritikk for at bare de største når opp, sier hun.

SMINKE

– Føler meg tilsidesatt

Anugweje mener det ville vært kult om man ikke måtte stemme frem sine favoritter.

– Men jeg skjønner at de gjør det, fordi man kunne ikke levd av å være influencer uten at folk fulgte deg. Det er et relevant kriterium, mener hun.

Nygård-Hansen forteller at han legger merke til at det er mange i bransjen som har følelser og tanker knyttet til Vixen Influencer awards.

– Det er ikke noe hyggelig når enkelte semifinalister «føler at de ikke har en sjans» og at de «tenker at de ikke har en mulighet til å vinne». Juryen har, etter min mening, klart å finne frem til 10 verdige vinnere i alle 11 kategoriene basert på våre faglige kriterier. Nå er det opp til publikum å fortelle oss hvilke fem de mener er best. Og så skal juryen kåre vinnerne, forklarer han.

Publisert: