Nyheter

Dette er årets farge

TRENDY FARGE: Ifølge Pantone vil vi se mer til blålilla farger i 2022.

Vi går et blålilla år i møte ifølge verdens største fargeselskap.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Dette er det 23. året på rad at fargessystemelskapet Pantone kårer årets farge. Nå er fargen for 2022 plukket ut.

Fargen har fått det klingende navnet veri peri, og kan på godt norsk beskrives som blålilla, eller litt mer komplisert som lavendelblå med sterke fiolettrøde toner.

Den beskrives nærmere som «den gladeste og varmeste av alle blåfarger», og er designet spesielt for anledningen.

Vi har allerede sett den blålilla syrinfargen som en stor trend i motebildet, både på catwalken, i gatemotebildet og på den røde løperen.

KOMMER SNIKENDE: Den blålilla fargen er plukket ut til å bli årets farge. Her fra Yves Saint Laurents visning for sommeren 2022.

Veri peri hvafforno?

I 2021 var det to farger som tronet sammen på toppen, nemlig solgult og grått. Året før var det klassisk blå, og før den igjen var det korall som var tingen. Tilbake i 2018 var det også en fiolett farge kalt ultra violet som ble plukket ut.

Fargen veri peri skal ifølge Pantone være et symbol på den globale tidsånden, og endringene vi går igjennom. Fargen skal også henvise til både det fysiske og det digitale livet, og måten de smelter inn i hverandre.

VERI PERI: Her er fargen Pantone mener er årets farge i 2022.

– Jeg synes Pantone blir mer og mer skrullete i beskrivelsene sine og er ikke enig i egenskapene de ilegger fargen. Dette drar de altfor langt, sier Dagny Thurmann-Moe, en av Norges mest anerkjente fargeeksperter som også driver fargestudioet Koi, til MinMote og fortsetter:

– Beskrivelsen over er ikke assosiasjoner folk flest har til kjølige, dype lavendeltoner, men noe de har funnet på i trendlaben sin. Som jeg tenker er helt greit, men det bør kanskje komme litt tydeligere frem at dette er noe de finner på. Jeg skulle ønske de, som en stor aktør, beskrev farger og fargenes påvirkningskraft på en måte som ikke minner om astrologi.

PÅ DEN RØDE LØPEREN: Artist Olivia Rodrigo i blålilla kjole under American Music Awards i november.

En farge de fleste kler

Thurmann-Moe har troen på at dette er en farge vi vil se mer til i tiden som kommer både i interiør og mote, og det er en farge hun selv har sansen for.

– Jeg liker de fleste farger, og også denne. Jeg arvet en beret av min farmor i en nyanse litt dypere enn denne og den har vært en av mine kjæreste eiendeler. Den fremhever både blå, grønne og brune øyne, så sånn sett en farge de fleste kler. Jeg synes den er spennende å bruke i interiører, nettopp fordi den er litt krevende og ofte oppfattes som uventet, sier hun.

Også fargekonsulent Wenche Veiersted har sansen for den dype lillafargen.

– Denne fargen er aldeles nydelig, en av mine favoritter. Det er også en farge jeg ofte gir, da det er mange som kler den. Den kan komme i flere nyanser, litt lysere, litt mørkere, litt sterkere, alt etter som hvem som skal ha den på seg. Fargen er også veldig god å kombinere med andre farger, for eksempel mange grønntoner, råder hun om du vil utforske med fargen i din garderobe.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Les også

 1. KLÆR

  Fargeanalyse: Slik finner du fargene du kler

 2. INTERIØR

  Interiørgrepene som gjør deg glad

 3. TILBEHØR

  Trendalarm: Platåskoene gjør comeback

Finn mer innhold om:

 1. Interiør
 2. Trend
 3. Farger

Relaterte artikler

SKJØNNHET

Neglesalongene: Denne fargen selger vi mest av

KJENDIS

Spark i gang året med nytt treningstøy

INNREDNING

Fargen du bør ha på soverommet ditt

INTERIØR

Nå er tapet superhot igjen

SKJØNNHET

Blekede bryn: – Årets hotteste trend

INNREDNING

Interiør-ekspertene: Ikea-funn vi digger

KLÆR

Trendene du bør se opp for i 2022