Dette er kjolene vi aldri glemmer

Fra meter på meter med blodrøde silke bånd til strategisk plasserte sikkerhetsnåler i gull. Dette er kjolene som har fått en tidløs plass i motehistorien.

Isabelle Ringnes
Publisert:

Brent inn i det kollektive minnet, er disse kjolene essensen av feminin design, kreativitet og naturlig skjønnhet båret av de vakreste kvinnene i verden.

Nå har moteredaktør Hal Rubenstein samlet 100 av disse minneverdige favorittkjolene i en motebibel ved navn «100 Unforgettable Dresses».

In Style-redaktøren har benyttet seg av nettverk og ekspertise for å vurdere hvilke kjoler som har gjort seg bemerket i løpet av de siste ni tiårene.

LES OGSÅ:Bli festfin til julebordet i sexy «Cut-out» kjole

Boken viser kjolene som har prydet alt fra Hollywoodfilmer, svart-hvitt filmer, røde løpere og TV-serier.

Naturlig nok er århundrets flotteste brudekjoler trukket frem. Grace Kelly, prinsesse Diana og hertuginne Kate er blant de som får kjolen sin foreviget i motebibelen.

Men det er ikke bare brudekjoler som får plass. Også mannebedåreren Marilyn Monroes mange kjoler er godt representert.

En hudfarget kjole heldekket med over 2500 juveler og perler fra da hun sang bursdagssangen for president Kennedy, samt den berømte hvite kjolen som blåser oppover fra verdens nest-mest markedsførte filmbilde er selvsagt med.

En hel seksjon er dedikert til smellvakre Audrey Hepburn, og spesielt til den hvite kjolen med svarte sløyfer Ascot-race kjolen hun brukte i filmen My fair Lady i 1964 (se toppbilde)

Blant de vakreste kvinnene i verden, er selvsagt Grace Kelly selvskreven, også hun representert med flere kjoler.

Kjolen som får mest oppmerksomhet er derimot en Edith Head designet cocktail kjole hun brukte i Alfred Hitchcocks’ film «Rear Window» i 1954.

LES OGSÅ:Michelle Obama hylles for sin «vakreste kjole noensinne»

En annen sentral og vakker kvinne er første damen Michelle Obama.

Hun høster ros for den Jason Wu -designede hvite kjolen som hun brukte på innsettelses ballet i 2009. Dette kjolevalget gjorde at Michelle tidlig fikk en markert plass som stilikon.

Også mindre klassiske kjoler er satt i søkelyset.

Den svarte Versace kjolen med sikkerhetsnåler i gull hevdes å ha gitt Elizabeth Hurleys karriere en pangstart, da hun bar den på verdenspremieren til «Fire bryllup og en gravferd» i London 1994.

Prinsesse Diana er også blant motebibelens disipler med sine mange fasjonable antrekk.

En svart, lårkort og trang velour kjole hun brukte samme kveld som prins Charles offentlig innrømmet utroskapet, er med i boken under forfatterens beskrivelse som en «hevn-kjole».

LES OGSÅ:Panneluggen er tilbake

Få dager etter at filmen «Atonement» kom på kino i 2007, ble den smaragdgrønne kjolen Keira Knightley hadde på seg i filmen en stor snakkis blant beundrende fans.

Designet var langt mer sexy enn noen kjole fra 1930 ville vært, men ble svært populær hos det moderne publikum og solgte i etterkant kjolekopier til hele 220.000 kroner.

Naturlig nok har«Sex og singelliv»- Sarah Jessica Parker en viktig brikke boken.

Blant annet blir den grønne Versace tyll-kjolen fra hun har på seg i seriens siste sesong fra Paris viet stor oppmerksomhet.

Alexander McQueens hologramkjole fra 2006 er trukket fram sammen med Lady Gagas satelittkjole fra Armani og luksusmerket Valentinos mange knallrøde kreasjoner.

Publisert: