Helena Christensen om tiden som supermodell: – Det jeg så i speilet selv var helt latterlig!

Hun slo gjennom som undertøysmodell for Victoria’s Secret for 20 år siden, men danske Helena Christensen har aldri sett på seg selv som en vakker person. I dag er hun en samfunnsengasjert fotograf med base i New York.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford og Helena Christensen - supermodellene fra 90-tallet har på ingen måte gått ut på dato. Med jevne mellomrom dukker de opp på magasinforsider og i reklamekampanjer.

Nå er sistnevnte på besøk i Oslo i forbindelse med et samarbeid med Specsavers. Sammen med brillekjeden skal Helena Christensen lete etter «Årets brillemodell», og premien er en fotoshoot med supermodellen som nå også jobber som fotograf.

Har du noen råd til jenter som drømmer om å bli modell?

– Nei, egentlig ikke. Men hvis man vil gi det en sjanse, bør man ikke forvente for mye fordi det kan gå begge veier. Dette er ikke noe man bør kjempe for å bli en del av. Jeg ga meg selv én måned, og tenkte at hvis det ikke fungerte så var det så mye annet jeg kunne gjøre. Jeg var veldig heldig som var på riktig sted til riktig tid og møtte de riktige folkene. Jeg så aldri i speilet og tenkte «Flott! Jeg burde være modell». Det jeg så i speilet selv var helt latterlig - det var flaks at folkene jeg møtte så forbi det.

Mange husker kanskje Helena best som den vakre kvinnen i musikkvideoen til Chris Isaaks «Wicked Game». Det er over to tiår siden musikkvideoen, som har blitt kåret til en av tidenes mest sexy, ble lansert.

Når minMote møter Helena i en suite på Hotel Grand, kan det virke som om tiden har stått stille for henne.

Du har lenge blitt betraktet som en av verdens vakreste kvinner. Hvordan føles det å ha det stempelet?

– For å være helt ærlig så tenker jeg ikke på det. Det er veldig hyggelig når noen gir deg komplimenter, men man lever jo med seg selv og vet hvordan man ser ut når man våkner om morgenen. Det er ikke noe jeg tenker på eller tror på. Det gjør en faktisk mer sjenert. Det er mye mer givende at folk sier de liker et bilde jeg har tatt. Når man har vært i en bransje hvor alt handler om utseende, så betyr det ikke det samme lenger. En skjønner veldig raskt at det handler om å bidra med noe fra innsiden. Jeg ser ikke på meg selv som en vakker person. Hvis man må snakke om hva man er fornøyd med ved seg selv, så er det jo ikke utseende sitt en trekker frem.

Helena Christensen er lang og slank, de høye kinnbeina strutter under en plettfri hud og de grønne øynene er intense og våkne. Neglene har hun lakkert i forskjellige pastellfarger og under en gjennomsiktig Rebecca Taylor-topp titter en neongul bh frem.

Føler du deg presset til å holde deg ung?

– Hvis man følte det, hadde dette ikke vært riktig bransje å gå inn i. Bare fra man er 21 til man blir 25 endrer utseende seg drastisk. Skal man på grunn av det bli superdeprimert i så ung alder? Det går jo ikke! Jeg har vært så heldig at jeg ikke har trengt å endre noe ved meg selv og jeg har ikke bekymret meg for kroppen min. Jeg har aldri ofret noe eller latt noe gå på bekostning av min kjærlighet for mat. Jeg har nok heller ikke trengt å tenke så mye på det fordi jeg har levd et relativt sunt liv. Jeg trener jevnlig, men det har aldri vært noe jeg har blitt oppslukt i eller elsket. Jeg må faktisk presse meg selv til å trene, men jeg gjør det. Jeg hører på kroppen min og gir den det den trenger. Og det den trenger aller mest er som oftest nok søvn.

Hva savner du mest fra tiden som modell?

– Ingenting. De beste modelljobbene får jeg jo nå. Yrket mitt har utviklet seg på en naturlig måte. Nå samarbeider jeg med selskaper i stedet for å bare være deres ansikt utad. Jeg lærer mer og er ikke bare en modell.

Hva savner du minst?

– Nå har jeg en mye mer strukturert timeplan. Jeg kan være i New York over en lengre periode, og heller reise bort og jobbe intenst i en uke før jeg kommer hjem igjen. Det gjør meg lykkeligere. Den hektiske timeplanen jeg hadde da jeg var i 20-årene er noe som sliter deg ut både mentalt og fysisk.

Som fotograf har du engasjert deg i alt fra kampen mot brystkreft til klimaendringer - hvorfor?

– Når man er kjent har man muligheten til å sende ut et budskap til folk. Det er en flott posisjon å være i, for hvem vil vel ikke engasjere seg og være en del av noe som kan endre ting til det bedre? Bare det å bli spurt om å bidra i slike prosjekter er en stor ære, og selvsagt vil man hjelpe til. Da Oxfam spurte om jeg ville reise med dem som fotograf til steder i verden som var berørt av klimaendringene, var det en unik mulighet for meg til å gjøre alt jeg elsker. Jeg fikk reist, fotografert og i tillegg lært om hva som faktisk skjer på grunn av den globale oppvarmingen. Jeg fikk blant annet møte mødre i Kenya som hadde mistet alt, og det å kunne fortelle deres historie til den vestlige verden var fantastisk. Å ha muligheten til gjøre slike ting er det eneste privilegiet ved det å være kjent – resten av det som følger med er ikke noe man trenger i livet sitt.

Kroppsidealet i motebransjen har endret seg siden supermodellenes storhetstid på 90-tallet. Tenker du som fotograf over at modellene du avbilder ikke skal være for tynne?

– Så langt har jeg ikke tenkt at noen av modellene jeg har fotografert er for tynne. Som modell vet jeg at de fleste som kommer inn i denne bransjen gjør det fordi de er naturlig slanke. Selv var jeg lang og tynn fra jeg var veldig ung, selv om jeg spiste veldig mye. Jeg synes ikke fokuset hele tiden skal være på at modellene er så tynne. Det aller viktigste er at modellbyråene tar ansvar – det er de som må passe på disse jentene. De må hjelpe dem med det de måtte trenge, veilede dem og være ærlige. Ingen kan presse en jente til å endre kroppen sin – det vil jo aldri resultere i noe bra.

Publisert: