Deltakerne i ny «Top Model»-sesong: Vil ikke kalles «plus size»
Årets deltakere i «Top Model» er såkalt formfulle modeller, men de vil ikke settes i bransjens bås som «plus size».
Årets deltakere i «Top Model» har alle kjent på kroppspresset og hatt et anstrengt forhold til egen kropp. De forteller at deltagelsen i programmet har gitt dem styrket selvtillit, men at de ikke vil settes i bås og kategoriseres som «plus size». I bransjen kalles nemlig modeller som ikke passer inn i «størrelse null» for «plus size».
Størrelsene er «Top Models» utfordring
– Skeptisk
Jannie Gefle (25) spør seg om hva som skjedde med de formfulle pinup-idealene og fokuset på å ha friske og naturlige kropper.
I denne sesongen av er det såkalt formfulle jenter, på fagspråket kalt «plus size», som er plukket ut i konkurransen om å bli årets «Top Model».
– Jeg var litt skeptisk til ordet «plus size» og syntes ikke selv at jeg kunne gå helt innenfor den kategorien som en str 38-40, som så å si er gjennomsnitts-størrelsen til en kvinne. Da er jo alle plutselig «plus size» tenkte jeg, det går jo ikke, sier Gefle til VG og legger til:
– Jeg lærte meg at jeg er en «plus size» i motebransjen, slik er det bare. Men, jeg følte meg vel i rollen, på grunn av det profesjonelle opplegget. Normalt sett vil jeg ikke si jeg er noen «plus size», men i modellbransjen er jeg det, forklarer hun.
Gefle sier hun lenge har slitt med dårlig selvbilde, men at hun med tiden har lært seg å like sin egen kropp og blitt mer komfortabel med den hun er.
– Jeg har selv kjent på kroppspresset helt fra jeg var 12-13 år. Jeg har alltid hatt lår og rumpe som jeg har vært stolt av, men som jeg også til tider har skjemmet meg over, sier hun.
Fikk du med deg? HISTORISK PLUS SIZE-MODELL HYLLET FOR NY KAMPANJE
– Gikk opp 20 kilo
Benedicte Haugaard (25) fra Drammen forteller til VG at hun har fått et bedre forhold til egen kropp etter at hun var med i programmet. Hun meldte seg på for å kunne stå frem som et sunt og friskt forbilde.
– De strekkmerkene jeg pådro meg på hoftene under puberteten, som ødela sommer etter sommer i ungdomsårene, har jeg lært meg å ikke bry meg om. De syns jo ikke for noen andre enn meg selv uansett! Og formene mine elsker jeg, sier hun.
Men det har ikke alltid vært slik.
I tenårene var Haugaard en såkalt «size zero» som fikk oppdrag på Oslo Fashion Week for blant andre Moods of Norway. Men sommeren for fem år siden ble hun syk med lavt stoffskifte og gikk raskt opp i vekt.
– Jeg gikk opp 20 kilo i løpet av noen få uker. Følgene av dette var depresjon, og jeg traff veggen mens jeg kastet bort mine beste år på sofaen hvor jeg kunne sove opp til 12-15 timer om dagen av mangel på energi samtidig som jeg fullførte journalistikkutdanning med toppkarakterer, forteller hun til VG.
Hun er kritisk til, og syns det er unødvendig, at modeller skal settes i kategorier som både «plus size» og «size zero».
– På grunn av mine bryster og bakdel er jeg på fagspråket en «curvy modell» og det er helt greit, for jeg er stolt av formene mine. Kurver er nok et mer akseptert ord enn «plus size» også, men jeg føler det representerer det jeg og de andre «Top Model»-jentene er, bedre enn ordet «plus size». For vi er jo ikke store – vi er normale!
MASSIV KRITIKK AV H&M FOR BRUK AV FOR TYNNE PLUS SIZE-MODELLER
– Helt normal
Tilfeldigheter førte til at Guro Mangen (20) meldte seg på konkurransen i siste sekund. Hun har alltid fått høre at hun burde prøve seg som modell, men har aldri tatt initiativet. Hun har i likhet med sine konkurrenter følt på kroppspresset og ikke alltid vært fornøyd med egen kropp.
– Jeg har heldigvis aldri vært syk, men det har skjedd at jeg i perioder ikke har hatt et sunt og normalt forhold til kropp, trening og mat. Det tror jeg gjelder mange andre også, dessverre. Jeg ser på meg selv om en helt normal jente med en normal kropp.
Mangen har opplevd at en av hennes bestevenninne led av anoreksi og det fikk henne til å innse hvor farlig det er å ikke ha et sunt forhold til egen kropp. 20-åringen mener begrepene «formfull» og «plus size» brukes på to vidt forskjellige måter i modellbransjen og i den vanlige hverdagen.
– Mange av jentene jeg møtte på innspilling i Portugal vil jeg si er helt normale, slanke, sunne jenter som man i hverdagen ikke tenker at er såkalt formfull. Mens i modellbransjen blir disse, og jeg, sett på som «plus size» for at vi bruker størrelse 38 i klær. Jeg har hørt selv at jeg er for stor til å bli vanlig modell, mens jeg er for tynn til å bli «plus size» modell, så man kan jo begynne å lure på hva som er riktig størrelse noen ganger, sier hun.
HER ER DE BESTE NETTBUTIKKENE FOR KVINNER MED FORMER
Mat var fienden
Charlotte Skogrand Bø (18) meldte seg på konkurransen for å kunne vise skjønnhet ikke henger sammen med størrelse og for å kunne bli et sunt og sterkt forbilde. Hun forteller at hun alltid har følt på et usynlig kroppspress, og at hun til slutt gav etter for presset.
– Jeg begynte etter hvert å spise mindre, gå ut mindre, trene mindre og mistet både fokus og livsgnisten etter hvert og ble forferdelig deprimert. Jeg begynte å kaste opp maten jeg spiste. Det spilte ikke noen rolle om det var sunn mat som grønnsaker og knekkebrød. Mat var en fiende, sier Skogrand Bø.
Etter den tunge perioden forteller Skogrand Bø at hun nå har det bedre enn noen gang.
– Jeg våkner nå hver morgen og ser på meg selv i speilet og smiler. Ser på den søte bollemagen min, mine fyldige lår og armer og tenker på hvor vakker jeg er. Alle er vakre på hver sin måte, sier 18-åringen til VG.
Vil ikke begrenses av størrelse
Martine Halvorsen (18), kjent fra TV 2-serien «Sykt perfekt» er også blant årets deltakere.
Oslo-jenta, som tidligere har fortalt åpenhjertig om følelsen av å ikke være god nok, forteller til VG at hun lenge vurderte om hun skulle melde seg på konkurransen.
Selv om Halvorsen nå har meldt seg på i konkurransen som har fokus på modeller med former ønsker hun å minimere bruken av begrepene «formfull modell» og «plus size».
– Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor vi i 2016 kan tillate oss å kategorisere, fremfor å akseptere kropper og mennesker som de er, sier hun og legger til:
– Jeg ønsker å akseptere meg selv, og jeg ønsker å vise at alt er mulig, samt å vise at yrker, drømmer og håp ikke kan begrenses på grunnlag av utseende og hvilken størrelse en bruker.
18-åringen forteller at hun har opplevd spiseforstyrrelser i nære relasjoner, og at hun syns det er skummelt at det er så lett å få et anstrengt forhold til mat og kropp.
– For meg har det vært en kamp å holde meg unna, og stadig minne meg på at jeg er bra nok. Det er ikke en straff å se ut som meg, forteller hun.
Historisk: Tidenes første «plus size»-kampanje i Sports Illustrated
Mer selvsikker
Linda Selmoni (18) har hele livet følt på et press om å se ut på en bestemt måte og brydd seg mye om hva andre syntes om henne. En dag sa det stopp.
– Jeg hadde en tøff periode, vekta gikk bare oppover og livet ble bare mer deprimerende fordi kommentarene ble bare verre og verre, sier Selmoni som stadig fikk påpekt at hun så bedre ut før og at hun «kanskje burde gjøre noe med det».
Etter mange år med dårlig selvtillit og selvbilde føler Selmoni endelig at hun er bra nok. Deltagelsen i «Top Model» har gjort henne mer selvsikker, og hun er glad for at lyset nå skal rettes mot modellene, ikke størrelsene.
– Jeg er lav, curvy og langt fra symmetrisk, som i utgangspunktet er langt fra skjønnhetsidealet i dagens samfunn, men som likevel nå, etter mange år med dårlig selvtillit og selvbilde, endelig er blitt bra nok for meg, forteller hun.
ACNE FÅR KRITIKK FOR BRUK AV TYNNE MODELLER
La vekt på utstråling
Mediesjef i FEM og Discovery, Hanne McBride, sier til VG at de lette utenfor det tradisjonelle i modellverdenen.
– Det viktigste for oss da vi søkte etter deltakere til Top Model 2016, var å finne knallbra modeller. Vi lette utenfor den trange kravspesifikasjonen den tradisjonelle modellverdenen opererer i, og la vekt på karisma, utstråling og personlighet. Det er modellene som er viktige, ikke størrelsene, sier McBride og legger til:
– Programmet kommer uten tagline. Vi har ikke noe behov for å sette jentene i ulike båser, som size zero eller plus size, men å fokusere på de som har potensial til å se fantastisk ut på bilder. De kommer, som kjent, i alle farger, former og fasonger.
Programmet har premiere 30. august på kanalen FEM.
Les også
Relaterte artikler
Miss Island fikk beskjed om at hun var for tjukk
Plus size-modell får kritikk etter å ha stått fram med anoreksi
Victoria Beckham får massiv kritikk etter moteshow
Norske Eline kapret prestisjejobb under Paris Fashion Week
Nelly refses etter modell-utlysning
Blogger langer ut mot kroppskommentarer
