Baron Von Bulldog står bak «Maskorama»-kostymene
– Grisevarme, tunge og jævlige å ha på seg, sier designeren bak de spektakulære «Maskorama»-kostymene, Kjell «Baron von Bulldog» Nordström.
Lørdag for fire uker siden hadde underholdningsprogrammet «Maskorama» premiere på NRK. Med over 800.000 hver uke seere har programmet blitt høstens store TV-snakkis.
I halvannet år har den svensk-norske designeren Kjell Nordström, tidligere kjent som Baron Von Bulldog, jobbet med å lage de åtte kostymene vi får se i underholdningsprogrammet.
Ønsker å fortelle historier gjennom klærne
Nordström er mest kjent for å ha samarbeidet med store motehus som blant annet Jean Paul Gaultier, Pierre Balmain og Comme des Garçons. Designeren har også erfaring med både kostymelaging til TV og teater, men forteller at «Maskorama» har vært noe helt annerledes.
– Jeg syns ikke det har vært en så stor forskjell å gå fra fashion til kostymer. Men her er det ingen grenser for hva man kan gjøre. Jeg er vant med å fortelle en historie gjennom klær og kostymer. Bra fashion for meg er nettopp det å kunne fortelle en historie. Jeg har alltid syntes at historiske kostymer har vært spennende, sier designeren.
Eszter Bak fikser negler for millioner
–Det er barna mine
Designeren uttrykker hvor glad han har blitt i alle figurene og kostymene han har laget. Og når MinMote spør han om han har en favoritt svarer han dette:
– Det er som å spørre om du har et favorittbarn. Man har mest sannsynlig en favoritt, men det er ikke noe man kan si, haha. Men jeg har forelsket meg veldig i fugleskremselet. Den er så tullete og har bare vært gøy å holde på med. De alle har blitt våre barn, og alle er forskjellige på hver sin måte, men vi er like glad i dem alle.
Gråter hver lørdag
Nordström har jobbet med kostymene gjennom hele coronaperioden, og forteller at på et tidspunkt pratet han med maskene og figurene.
– Det har blitt veldig personlig. Jeg gråter jo hver lørdag, siden det er trist at noen må ut. Men det er et underholdningsprogram fremfor et konkurranseprogram, og vi prøver å holde på den gode stemningen, sier Nordström.
Kjendisdesigner bruker farsarven på skattegjeld
Krevende arbeid
Designeren sier de møtte på flere uvanlige utfordringer da de designet de åtte kostymene.
– Det har vært vanskelig for deltagerne å puste i kostymene. De danser, synger og blir slitne og bruker derfor mer oksygen. Det var også utfordrende å gjøre kostymet så stabile som mulig, slik at de ikke skal snuble. Det er tunge kostymer, noen av maskene veier seks–syv kilo. Det siste som har vært utfordrende er sikten. Man skal kunne se ut gjennom maskene uten at publikum ser inn og finner ut hvem det er. Jeg er ekstremt imponert over hvor sporty alle er! For det er ikke lett å ha det på.
Nordström forteller at en slik mulighet får man kun én gang i livet, og at han virkelig har fått lov til å være kreativ og tenke utenfor boksen.
– Det har aldri vært så gøy å jobbe med noe før. Jeg synes dette nesten er morsommere enn å gjøre mine egne kolleksjoner.
– Det er så tullete og det er så sjeldent noe bare er glede. De som jobber i moteindustrien vet at det er mye stress, man tjener dårlig og man får aldri æren for det man har laget. Hvor ofte får man sjansen til å gjøre noe som dette? Har vi hatt en crazy idé har alltid svaret vært «ja»!
Les også: Tre unge om å skille seg ut: – Mote blir tatt alt for seriøst
Kostymeeventyret begynte for halvannet år siden da TV-produsent Petter Testmann-Koch ringte Nordström og sa han hadde noe viktig å fortelle.
– Jeg trodde det var noe kjempealvorlig, så jeg kastet meg inn i en drosje og dro til et TV-studio på Nydalen. Da jeg kom viste han meg «The Masked Singer», og sa at «dette må vi gjøre», han var helt i fyr og flamme. Ikke gi denne jobben til noen andre, sa jeg da.
Ønsket en nordisk variant
For Nordström var det viktig at de ikke skulle kopiere de andre versjonene av programmet og han ønsket å ha en nordisk vri på det.
– Derfor er mange av kostymene referanser til nordisk kultur og historie.
Prosessen har gått fort siden sommer. Før de visste hvilke figurer som skulle være med, begynte Nordström å eksperimentere med maskene.
– Vi eksperimentere med ulike teknikker. For en ting er det visuelle, men det vanskelige er det tekniske. De skal danse og synge under kostymene, så det må være plass til mikrofoner. Pluss at det skjer på live tv og kostymene er grisevarme, tunge og jævlige å ha på seg.
Les også: Ina fikk trusler på grunn av kroppshår
– Da castingen begynte fortalte vi eventyr og viste skisser av kostymene til de utvalgte, og deltagerne fikk selv velge fritt hvilke kostyme de ville ha. Det har vært en omstendelig prosess. Det er ikke bare å sy en pen kjole, liksom.
Designer langer ut mot motebloggere
–Det verste som kan skje er at de mister masken
Med mye aktivitet og svære kostymer på scenen hender det at kostymene må fikses på. Det verst tenkelige utfallet vil være om noen mister masken sin på scenen og avslører identiteten sin.
– Det skjer ting hele tiden som må fikses. Vi har en «traumeavdeling» bak scenen, der vi har symaskin og redskap til hvis noe skulle skje. Det har foreløpig ikke skjedd noe dramatisk.
På grunn av myndighetenes nye koronatiltak sendes programmet uten publikum i salen. Derfor har ikke Nordström fått kjenne ordentlig på kroppen hvordan det er å vite at så mange ser på hans verk.
– Det er selvfølgelig veldig gøy, men det er annerledes siden vi ikke ha noe publikum, derfor tenker jeg ikke så mye på det. Men når jeg kommer hjem og ser på reprise tenker jeg «Wow, har vi gjort dette her?»
– Hvordan har det vært å holde på hemmeligheten?
– Det har vært vanskelig, men det har vært lettere i og med at det har vært corona. Jeg har bare jobbet og jobbet hele tiden og ikke hatt noe sosialt liv. Jeg har måttet takke nei til flere invitasjoner, der folk har blitt litt sure. Men jeg som elsker å fortelle gode historier kunne ikke vært på fylla med en slik hemmelighet.