Bangladesh-ofre vil ha fabrikkjobben tilbake

Ashraful Alam Tito

For kort tid siden døde 112 arbeidere i en av de verste fabrikkbrannene i Bangladesh noensinne. Likevel vil de overlevende tilbake på jobb så fort som mulig.

En av arbeiderne ved den nå nedbrente fabrikken i Dhaka i Bangladesh, Dipa Akter, forteller til nyhetsbyrået AP at hun gjerne vil ha tilbake jobben sin så snart som mulig.

- Hvis fabrikkeieren åpner igjen i nærmeste framtid, vil vi gå på jobb igjen, sier hun.

Bakgrunn:«Dødsfabrikken» produserte klær for P. Diddy og Disney

Det sier også flere av arbeiderne AP har snakket med. Å flytte ut på gata og begynne å tigge er eneste alternativ for mange.

Det på tross av at 19-åringe Akter måtte ødelegge en vifte for så å hoppe gjennom hullet fra tredje etasje for å komme seg ut av den livsfarlige brannen. Hun forteller at hun brukte 25 minutter på å bryte seg gjennom viften, og at det eneste alternativet var å bli levende begravet.

Ashraful Alam Tito

Fabrikken, som eier av Tazreen Fashion Ltd., har i ettertid fått sviende kritikk for arbeidsforholdene. Flere av arbeiderne har blant annet fortalt at ledelsen ba arbeiderne gå inn igjen og stengte dørene da brannalarmen gikk, og tre tjenestemenn ved fabrikken er siktet for å ha sperret arbeidere inne.

minMote-Sonia kommenterer:- Stillheten er forstyrrende

Fabrikken hadde rundt 1200 ansatte, som nå står uten jobb i det fattige landet. Dipa Akter forteller at hun trenger fabrikkjobben, hvis hun ikke skal gå arbeidsløs i sin egen landsby uten for byen Dhaka. Hun har allerede begynt å få problemer med mannen som eier leiligheten hun bor i.

- Jeg har ingen sparepenger, så dette betyr trøbbel for meg, sier Aktar.

Hun tjente rundt 320 kroner i måneden på fabrikken, hvor hun sydde bukser, skjorter og nattkjoler. Ektemannen jobber på en annen fabrikk, men det er ikke mulig for de to å leve på hans lønn.

Tekstilbransjen er en av de viktigste industriene i Bangladesh. Det er over 4500 fabrikker i landet, som produserer klær blant annet til en rekke vestlige virksomheter. Varner-Gruppen, Helly Hansen og H&M er bruker fabrikker i Bangladesh. Arbeidsforholdene på de flere tusen fabrikkene blir hyppig kritisert både med tanke på sosiale forhold og lønn. Branner forekommer med ujevne mellomrom, og siden 2006 har over 600 ansatte mistet livet i fabrikkbranner i Bangladesh.

Se video:

Les også:

MinMote.no - Norges største moteside
MinMote.no - Norges største moteside
MinMote.no - Norges største moteside

Hvordan var din opplevelse i dag?