Pia Tjelta blir klesdesigner

ELSKER VINTAGE: Pia Tjelta har en stor forkjærlighet for vintage og nå har hun fått muligheten til å lage en kjolekolleksjon inspirert av sine gamle vintage-skatter. Foto: NTB Scanpix

Skuespiller Pia Tjelta (36) går i fotsporene til flere norske kjendiskvinner når hun prøver seg som moteskaper.

Martine Haug Nysether
Publisert:

Under Amanda-prisutdelingen tidligere i år ble Pia Tjelta hyllet for den korallfargede Leila Hafzi-kreasjonen hun bar på den røde løperen. Neste år kan det hende skuespilleren dukker opp i en kjole fra sin egen kolleksjon – i 2014 er 36-åringen nemlig aktuell med sin første kjolekolleksjon.

Tjelta har samarbeidet med designer Tine Mollatt, som er kvinnen bak det norske merket By Ti-Mo. Duoen har arbeidet tett sammen for å lage en kolleksjon bestående av 12 kjoler – en til hver måned i jubileumsåret til det norske merket som fyller 10 år i 2014.

- Tine og jeg har en felles fascinasjon og kjærlighet for vintage. Som skuespiller er jeg vant til å se gamle stoffer og skreddersøm, og jeg har et veldig sterkt forhold til både kjoler og kostymer, sier Pia Tjelta til minMote.

Skuespilleren føyer seg inn i rekken av norske stilikoner som trer inn i designerrollen. Dorthe Skappels døtre har gjort business av mammas strikkegenser «Skappelgenseren», mens Tone Damli Aaberge tidligere i år lanserte en kolleksjon sammen med sjefdesigner Charlotte Eskildesen i det danske merket Designers Remix. Tidligere har blant annet Jenny Skavlan og Charlotte Thorstvedt designet for kleskjeden Bik Bok.

Travel kvinne

Tidligere i år var Tjelta og skuespillerkjæresten Mads Ousdal (42) Amanda-nominerte for beste kvinnelige og mannelige birolle i filmen «90 minutter». Samboerparet spilte mot hverandre i filmen som handlet om partnervold.

Til neste år er 36-åringen tilbake på lerretet, først som hovedrollen i den psykologiske thrilleren «Amnesia» som har premiere i januar. Til høsten dukker hun opp i rollen som Rosa i Disney-filmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama». Innspillingen foregår blant annet i Cornwall syd i England og kan bli Norges dyreste barnefilm.

SNIKTITT: Pia Tjelta har et sterkt forhold til kjoler og kostymer i god kvalitet etter mange år som skuespiller. Her er første smakebit fra kolleksjonen.

Neste år blir Tjeltas arbeid dermed både å se på både på kino og på catwalken. Noen av kjolene hun har designet vil bli vist under moteuken i København, og i begynnelsen av april de være tilgjengelige i butikk.

- Vi ønsket å lage kjoler som alle kvinner uansett type kropp kan føle seg fin i. Vi hadde lyst til å oppfordre kvinner til å våge å vise rumper, pupper og lår selv om de ikke har gjort det før. Former er noe av det fineste jeg vet, sier Tjelta til minMote, og legger ikke skjul på at hun har kost seg med designprosessen.

- Loft fullt av vintage

For å hente inspirasjon til kolleksjonen har Tjelta og Mollatt tatt frem sine egne vintage-skatter som de har kjøpt opp gjennom årene. Tjelta synes vintage-plagg har en helt annen kvalitet og skreddersøm enn hva du får i butikken i dag, med mindre du betaler i dyre dommer.

- Jeg har ekstremt mye vintage og har samlet i mange år. Jeg har et helt loft fullt og Tine har et helt rom med vintage-tøy, forteller Tjelta og forklarer:

- Vi har latt oss inspirere av de fineste vintage-kjolene fra 20-, 30-, og 40-tallet. Vi har benyttet oss av gamle teknikker og gitt kjolene et nytt moderne uttrykk. Jeg har for eksempel hentet en blomst fra en kjole og en blomst fra en annen, og laget mitt eget mønster, sier hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: