Venninnen designet Oscar-kjolen til Torill Kove

LOS ANGELES (MinMote) Skulle Torill Kove (56) vinne sin andre Oscar på søndag, er kjolen hennes designet for å romme vinnertalen.

– Det er fint med store lommer, for da kan jeg gjøre dette, sier Kove og setter hendene i lommen og gjør store armbevegelser.

Men lommene har en annen funksjon også – en langt viktigere en:

– I tilfelle jeg vinner så kan jeg ha talen inni her og gjemme den der.

VG møter regissøren fra Hamar sammen med produsent Lise Fearnley (45) og sjefsanimatør Magnhild Winsnes (35) på hotellet de bor på i West Hollywood få dager før den store kvelden.

Kjole til mor og datter

Teamet står bak «Me and My Moulton» (Moulton og meg), som er nominert i kategorien beste animerte kortfilm.

Denne kvelden er det den siste kjoleprøvingen for de tre.

– Ja, eller nest siste. Det blir kanskje en prøving til.

Mens Winsnes og Fearnley har valgt norsk design, er Koves kjole canadisk. Det er ikke tilfeldig, for siden 1980-tallet har hun bodd i Canada, og er nå bosatt i Montreal.

– Den er laget av en designer som heter Jackie Vatnesdal. Hun er en venninne av meg. Hun har laget min kjole og kjolen til datteren min, som også skal være med på søndag kveld.

Øver på talen

Datteren Runa (12) tegnet selv hvordan sin kjole skulle se ut, og det var i forbindelse med det arbeidet at Koves venninne spurte om ikke hun skulle lage hennes kjole også.

– Jeg syntes det var ålreit ikke å stresse med at noen skulle låne meg noe eller gi meg noe, sier hun og forteller at hun selv var med da stoffet ble kjøpt og at venninnen laget et mønster etter det hun ønsket seg.

NORSK OG CANADISK DESIGN: Produsent Lise Fearnley (til venstre) skal ha på seg en kjole fra Karina Titze, sjefsanimatør Magnhild Winsnes har valgt Cecilie Melli, mens regissør Torill Kove satser på canadisk design. Foto: Thomas Nilsson , VG
NORSK OG CANADISK DESIGN: Produsent Lise Fearnley (til venstre) skal ha på seg en kjole fra Karina Titze, sjefsanimatør Magnhild Winsnes har valgt Cecilie Melli, mens regissør Torill Kove satser på canadisk design. Foto: Thomas Nilsson , VG,

– Men hvordan går det med nervene?

– Det går ikke så bra. Jeg er litt nervøs, men jeg må bare ta meg sammen. Jeg har skrevet en liten tale og så må jeg bare øve. For jeg vet at hvis jeg ikke har gjort det, så kommer jeg til å bli så nervøs når jeg sitter der og venter.

I 2007 vant Kove Oscar for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren», som den andre Oscar-vinnende nordmannen noen sinne. Den første var Thor Heyerdahl som vant prisen for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki» i 1952.

Gjennomsiktig

VINNER: På søndag kan Torill vinne sin andre Oscar. Her fra Oscar-utdelingen i 2007, hvor hun vant sin første.Foto: NTB Scanpix
VINNER: På søndag kan Torill vinne sin andre Oscar. Her fra Oscar-utdelingen i 2007, hvor hun vant sin første.Foto: NTB Scanpix

Ved siden av står Magnhild Winsnes ikledd sin sorte kjole fra Cecilie Melli, mens Lise Fearnleys fremdeles henger på kleshengeren.

– Vi har bestemt oss for at jeg har den hotte kjolen i gjengen, sier Fearnely og ler.

– Du har skandalekjolen, skyter Kove inn spøkefullt.

– Ja, skandalekjolen som vi kaller den, men den er jo ikke det da. Den er litt lettkledd, så jeg sparer det til søndag. Det er litt styr å ta den på, men jeg gleder meg veldig til å gå i den.

– Den er litt gjennomsiktig?

– Ja, til dels. Det er litt uvant.

I tillegg til Torill Kove, er Morten Tyldum og hans «The ImitationGame» nominert i åtte kategorier.

Kove har tidligere uttalt hun brukte to og et halvt år på å lage den 13 minutter lange «Moulton og meg».

Den er basert på håndtegnet animasjon og er en humoristisk og delvis biografisk beskrivelse av Koves egen oppvekst på 1960-tallet i Norge. Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir sendt direkte i over 225 land.

FIKK VENNINNE-HJELP: Torill Koves venninne Jackie Vatnesdal har designet kjolen filmskaperen skal ha på seg under Oscar-utdelingen. Foto: Thomas Nilsson, VG
FIKK VENNINNE-HJELP: Torill Koves venninne Jackie Vatnesdal har designet kjolen filmskaperen skal ha på seg under Oscar-utdelingen. Foto: Thomas Nilsson, VG

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?