De nye designtalentene: Elnaz Gargari

DESIGNTALENT: Elnaz Gargari har jobbet med flere artister. Foto: Therese Alice Sanne/VG
DESIGNTALENT: Elnaz Gargari har jobbet med flere artister. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Den unge designeren Elnaz Gargari (24) har allerede rukket å designe for popartister som Astrid S og Amanda Delara. Men nå vil hun følge magefølelsen og finne sin egen stemme.

I serien «De nye designtalentene» skal MinMote møte flere unge norske designtalenter. Først ut er klesdesigner Elnaz Gargari.
I løpet av den begynnende designkarrieren har Gargari så langt samarbeidet blant annet det danske merket Becksöndergaard. Hun beskriver det å se sitt eget design på en tilfeldig kvinne i gata som stort.
– Det føles veldig sprøtt og fint, sier Gargari beskjedent.
Men det er ikke bare på kvinnen i gata Gargari kan se designet sitt. 24-åringen har laget sceneantrekk for Amanda Delara og Astrid S, men det at hun begynte å jobbe med nettopp dette var en tilfeldighet.
– Det var ikke sånn at jeg absolutt ville jobbe med artister. Det begynte med et samarbeid med Arif og Adidas, og etter det kom det flere forespørsler. Jeg tenkte at det kom til å bli en god erfaring, sier hun.

Andre artister hun har samarbeidet med er Linda Vidala og en musikkvideo Lemaitre.
– Det er en god utfordring å jobbe med noen andre på denne måten. Vi er vant til å jobbe for oss selv i en boble. De er sterke karakterer som vet hva de liker, og derfor må man samarbeide godt.

Det å se klærne i aksjon på scenen er alltid et av høydepunktene.
– Jeg liker å lese kommentarene på Instagram for å se hva folk syns om klærne. Så langt har det vært positivt, sier en fornøyd Gargari. Nå jobber hun med et samarbeid med Amanda Delara og Adidas hvor hun har fått lov å til å dykke ned i de mangfoldige Adidas-arkivene for å redesigne det til et nytt antrekk til Delara i en skokampanje for Adidas.

JOBBER MED NORSKE STJERNER: Designer Elnaz Gargari. Foto: Therese Alice Sanne, VG
JOBBER MED NORSKE STJERNER: Designer Elnaz Gargari. Foto: Therese Alice Sanne, VG

Samarbeidet mellom Gargari og Delara ble til via Instagram. De to kom i kontakt, og da de møttes første gang forsto de raskt at de kunne tenke seg å samarbeide.
– Nå er vi også blitt gode venner som forstår hverandre godt. Det er veldig gøy å samarbeide med henne, så jeg gleder meg til fortsettelsen.
Oslo Runway: LES ALT OM KJENDIS-SHOWET TIL TJELTA HER!
I samarbeid med Astrid S-stylist Karen Elieson har Gargari designet fire sceneantrekk for den norske popyndlingen. Hun kaller designjobben en morsom utfordring.
– Det skal funke på alle måter, være komfortabelt og se bra ut på scenen. Hun må føle seg fin og antrekket må gi den rette energien. Hennes mening er superviktig. Det er jo hun som skal ha på seg klærne.

Elnaz Gargari har tidligere tatt en bachelorgrad i klesdesign på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), nå har hun ett år igjen før hun etter planen er ferdig med mastergrad og kan vise sin siste avgangskolleksjon.

Hun er også blant elevene som ble fulgt tett i NRK-serien «This is it». I serien følges Gargari gjennom oppturer og nedturer i sitt siste år på bachelorgraden på KHiO.
– Det var vanskelig det året vi jobbet med opptak, for jeg er en person som ikke roper «hei, hallo, se på meg!». Men det var en nyttig utfordring for bransjen jeg skal inn i. Man kommer ingen vei uten å vise seg frem. Det har vært en av mine største utfordringer. Man kan ikke bare sitte å sy for seg selv.

PÅ EGNE BEN: Elnaz Gargari vil jobbe for å utvikle seg som designer og skape noe på egenhånd som kan produseres i et begrenset opplag. Foto: Therese Alice Sanne/VG
PÅ EGNE BEN: Elnaz Gargari vil jobbe for å utvikle seg som designer og skape noe på egenhånd som kan produseres i et begrenset opplag. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Gjennomgående i Gargaris design er politiske tanker og feminisme, noe hun også ble belønnet med prisen Designers Nest Award for under moteuken i København i 2017. Hun er født i Finland, vokste opp i Holmestrand og tilbrakte ungdomsårene i Teheran. Hun bruker de forskjellige kulturene til sin fordel.
– Det som alltid kommer til å være med meg er kulturblandingen. Det er med meg uansett hva jeg gjør, og jeg tror det også vil være det fremover.

untitled link

Men selv om hun har gjort suksess med å designe sceneantrekk for andre, vil hun fremover heller fokusere på sitt eget design, selv om det ikke betyr at hun kommer til å takke nei til oppdrag som passer henne.
– Nå som folk legger merke til designet mitt føler jeg på at jeg må gjøre noe som er mitt eget. Jeg vil jobbe for meg selv og finne min egen stemme. Jeg syns det er vanskelig å si nei til ting, men en tenker at det kanskje er på tide nå, sier hun da MinMote møter henne.

Hun føler alt handler om den berømte timingen. At ballen vil rulle videre uansett, så lenge hun finner en god balanse.
– Nå føler jeg at jeg må gjøre noe for meg selv, og da må man gjøre det før man mister den følelsen. Det er hjerne og følelse, sier hun og avslutter:
– Jeg tenker jeg må høre mer på magefølelsen noen ganger.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?