«Curve»-modell Eline Lykke: Ser en forandring i motebransjen

SER VILJE: Eline Lykke fikk sitt modell-gjennombrudd i Paris i høst. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

20-åringen fra Ålesund gikk fra lærlingeplass på fiskeoppdrettsannlegg til catwalken i Paris, nå er hun stolt over å være en av modellene som representerer mangfold i motebransjen. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Eline Lykke (20) hadde sitt internasjonale gjennombrudd under Paris Fashion Week i høst. Hun har også blitt omtalt i Harpar’s Bazaar som en modell å se opp for.

Men Lykke har vært i bransjen siden hun var 13 år, da vant hun en modellkonkurranse i hjembyen Ålesund. De siste syv årene har hun tatt på seg noen jobber her og der, men prioriterte skolen først.

– Jeg er veldig glad for det nå fordi jeg fikk flere andre erfaringer. Jeg flyttet hjemmefra da jeg var 16 og lærte mye av det. Det vanlige for catwalk-modeller er å bli oppdaget omtrent da jeg ble, så jobbe fra de er 14-16, forteller hun.

– Det er en hard verden. Jeg tror det er bra jeg ble sterkere som person og fikk bygge personligheten min på noe annet enn at jeg er modell, legger hun til.

20-åringen valgte yrkesfag på videregående, og det siste året har hun vært utplassert på fiskebåt og fiskeoppdrettsanlegg.

NYHETER

Thomas Hayes i kampanje med Sports Illustrated-modell

– Jeg hadde aldri gått catwalk før

I august fikk hun telefon fra byrået som forandret hverdagen. De hadde blitt kontaktet av Alexander McQueen som ville ha henne på fitting i London dagen etter.

– Jeg var så nervøs fordi alt hadde gått så fort, men da jeg kom frem til lokalene deres så fikk jeg en kopp te og ble møtt av hyggelige og hjelpsomme folk, forteller hun.

BYGDE PERSONLIGHET: Eline Lykke er glad for at hun prioriterte skole fremfor modellyrket da hun var yngre. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Etter hvert ble hun sendt videre oppover i etasjene sammen med en annen modell. Det ble festet stoffbiter på henne, for å se hva som kunne passe. Så ble lokalet plutselig stille, og inn kom Sara Burton, hoveddesigneren.

– Hun sa vi var vakre. Jeg tenkte bare «herlighet skjer dette?»

– Så spurte hun om vi kunne gå for henne, men da hadde jeg aldri gått i det hele tatt før. Jeg har ikke lært å gå catwalk, forteller Lykke med et smil.

Før hun ble hastet tilbake til flyplassen visket Burton til Lykke: «Ser deg i Paris».

– Jeg spurte flere ganger om hun var sikker, ler hun.

Lykke og en annen modell var booket eksklusivt til Alexander McQueen, og de var en hemmelig overraskelse. Dermed kunne hun ikke fortelle noen andre enn nærmeste familie og kjæresten om jobben.

– Du kan få beskjed om at antrekket ditt ikke er klart eller at du ikke får gå helt frem til du skal på catwalken, så til og med i backstage var jeg redd for å bli kuttet. Derfor nøt jeg hvert øyeblikk, og fikk heldigvis gå, forteller hun.

NYHETER

Se nordmannen på den franske catwalken for Louis Vuitton

– Det betyr ikke at jeg er tjukk

Hun defineres som en «curve»-modell, og forklarer at det betyr at hun har former som pupper og hofter.

– For meg betyr ikke den merkelappen noe, men om det gjør det lettere for andre å beskrive hvordan jeg ser ut så er det greit, legger hun til.

NYHETER

Slo tilbake mot kroppskritikerne

Se hva Kristine Ullebø tenker om at hun er større enn de internasjonale catwalk-målene under:

Tradisjonelt sett har catwalkmodellene mindre former og strengere krav til mål de skal passe inn i. Det er fordi klærne som lages til showene produseres i «sample sizes» altså samme størrelse.

Nå kan det se ut til at man åpner for at flere modeller også får gå på catwalken. Ashley Graham, en kjent «plus size»-modell, har gjort flere runways, og McQueen overrasket med å sende Lykke og en annen curve-modell ned catwalken i Paris.

– Det er stor forbedring i motebransjen, selv om det fortsatt er en lang vei å gå, mener Lykke.

NYHETER

– Skulle vært foruten idealet jeg selv var med å etablere

Stolt over å være en del av forandringen

Hennes debut på catwalken viser viljen motehusene har til å inkludere flere, sier hun.

– Jeg er veldig stolt over å få være en del av noe så stort, og jeg tror forandringen kommer til å bli større i årene som kommer, forteller hun.

– Men jeg ønsker ikke at vi skal ekskludere de som er i bransjen nå, men bare få inn mer mangfold av størrelser og hudfarger. Jeg mener at alle som er gode foran kameraet eller til å gå skal få gjøre det uavhengig av hvordan kroppen ser ut, legger hun til.

FISKER: Eline Lykkes plan B er å jobbe på fiskeoppdrett eller fiskebåt. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

I februar gikk Lykke sitt andre catwalk-show, denne gangen for byTimo i Oslo. Etter helgen i Oslo bar det tilbake til London, hvor hun har bodd de siste månedene. Hun er hemmelighetsfull rundt jobber som er planlagt eller på vei ut.

– Jeg har lært veldig mye av å virkelig begynne å jobbe med dette, forteller hun.

NYHETER

Skal henge side om side med verdens største motehus i luksus butikk

Økonomisk går det også greit, men hun legger ikke skjul på at man må jobbe seg opp også i motebransjen.

– Nå har jeg muligheten til å gjøre dette, men om det endrer seg kan jeg alltids gå tilbake til å jobbe med fisk, ler hun.

Se hele visningen til byTimo fra Oslo Runway under

Publisert: