Barbie: Elsket og hatet gjennom 60 år
Dukkene som gjennom 60 år har vært kjent for sitt «feilfrie» utseende har stått i kritikk og kontroverser, samtidig som den har blitt elsket av barn og samlere verden over.
Den mye omdiskuterte Barbie-dukken, som er både elsket og hatet, fyller år den 9. mars og nærmer seg med det pensjonsalder.
Da er det nøyaktig 60 år siden dukken var å finne i butikkhyllene for første gang, under en leketøysmesse i New York.
Til tross for at dukken er gammel, ser hun yngre ut enn noen gang, uten en eneste rynke. Det selges 58 millioner eksemplarer hvert år, i mer enn 150 land. Også på nettauksjoner på eBay går salget hett for seg, men der er det gamle dukker det selges mest av.
På sine seks tiår har dukken skapt mye kontrovers. I 1965 ble det gitt ut en «pysjamasparty»-versjon, som kom med en badevekt som viste 50 kilo, og en bok om hvordan gå ned i vekt med rådet «ikke spis», ifølge Daily Mail.
Barbie-dukken har også fått kritikk i forskningens verden. I 2014 fant forskere ved University of Oregon ut at barn ble mindre ambisiøse av leking med barbie-dukker.
For å møte kritikken og følge utviklingen har Mattel gitt ut flere titalls ulike varianter av den populære dukken. Så i nyere tid har dukken også blitt laget med ulik kroppsbygning, forskjellig etnisitet og med hijab, inspirert av den amerikanske fekteren Ibtihaj Muhammad.
Les også: Mann bor med 6000 Barbie-dukker
Barbie-entusiast
Edith Leland (65) fra Søgne samler på Barbie-dukker, og hvis man teller med Ken-dukker og Barbies venninner, så har hun opp imot 200 av dem.
– Barbie betyr mye for meg. Jeg er jo en del av Barbie-generasjonen og husker jeg fikk min første dukke i 1960, ett år etter at de ble lansert for første gang. Denne har jeg faktisk fortsatt i dag, forteller hun til MinMote.
Da MinMote sjekket eBay fant vi en original dukke i eske fra 1959, til svimlende 60.000 kroner.
Leland mener at det å leke med og samle på Barbie-dukker er mer populært enn noen gang, selv om de første dukkene kom til verden for 60 år siden.
– Hvis man ser på salget både i butikk og på eBay, så ser man hvor mye interesse det er for dem. På eBay er det et utrolig marked for Barbie, av både brukte og ubrukte dukker i originalesken.
Med årene har hun handlet mye på nettauksjoner og blitt flink til å gjenkjenne originale og sjeldne dukker.
– De mest verdifulle er helt klart de som fortsatt er i sin originale emballasje og det å kjenne igjen ekte vare er noe man får øye for etter hvert. Det er noen som modifiserer gamle dukker med nye deler for eksempel, men dette er ikke interessant for dem som samler, så de dukkene må selges mye billigere, sier hun.
Kontroversielle dukker
Det er ikke bare «pysjamasparty»-dukken fra 1965, med badevekt og diettbok, som har skapt reaksjoner opp igjennom tidene.
Tenårings-Barbien (1992) var designet til å si fire av til sammen 270 forskjellige setninger. Barbien sa ting som «jeg elsker shopping» og «matte er vanskelig». The American Association of University Women mente at setningen om matte viste til at mange skoler behandlet jenter urettferdig og undervurderte dem. Mattel tilbakekalte dem ikke, men tilbød å bytte ut dukkene som sa den spesifikke setningen.
Da video-barbien (2010) kom var det mye oppstyr fordi FBI gikk ut å advarte foreldre mot dukken, da den hadde et skjult kamera som i verste fall kunne brukes til å lage barnepornografi. Heldigvis skjedde det aldri noe kriminelt knyttet til dukken.
I 2014 var barbie på forsiden av Sports Illustrated. Noen kritiserte magasinet for å ha en dukke på coveret, i stedet for en ekte person. Og andre hevdet at dette styrket de urealistiske standardene mediene allerede gir.
Ironisk Barbie-pris
Ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, Press, gir hvert år ut den mye omdiskuterte, ironiske prisen «Gullbarbie». I år var det undertøysgiganten Victoria’s Secret som stakk av med verstingprisen, der Snapchat også var en av de nominerte.
Grunnen til at det er en Barbie-dukke som representerer denne prisen, er fordi den ifølge Press fremmer et uoppnåelig og ensidig kroppsideal. Prisen går til den reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.
– Jeg tenker at den klassiske Barbie-dukken med tynn midje, store pupper og lange, smale ben er et veldig dårlig forbilde, da den har umenneskelige proporsjoner og har vært med på å opprettholde et uoppnåelig ideal, forteller Mina Vinje, leder i Press, til MinMote, og legger til:
– Men det at de tar ansvar og begynner å få mer mangfold er utrolig bra, alle barn skal kunne finne en dukke de kjenner seg igjen i. Hvis de kun bli eksponert for en type kropp, vil de tenke at dette er slik en kropp skal se ut. Likevel har produsenten bak Barbie fortsatt en lang vei å gå, mener jeg.
Skal inspirere unge jenter
To år etter at Barbie kom til verden, ble også Ken laget. De to dukkene er oppkalt etter barna til skaperen, den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler, Barbara og Kenneth. Handler var en av grunnleggerne av Mattel, selskapet bak dukkene, og Barbie ble laget for å vise unge jenter at de kunne ha store drømmer.
– Datteren hennes, Barbara, hadde et lite utvalg av leker, det var kun babydukker. Den eneste rollen hun gikk inn i når hun lekte med disse, var rollen som mor og omsorgsperson. Sønnen hennes kunne fantasere om å bli astronaut, cowboy, pilot eller kirurg. Barbie ble laget for å lære jenter at de også hadde karrierevalg, at de kan bli hva de vil. I 1959 var dette faktisk en radikal idé, har markedssjef i Mattel, Nathan Baynard uttalt, ifølge Daily Mail.
Frekk Barbie-dukke
Denne ideen falt i smak hos folk, for det første året dukken var til salgs, ble det kjøpt 300.000 dukker. Og siden den gang har det blitt solgt mer enn en milliard ulike varianter av dukken. Tre dukker selges hvert sekund, ifølge Mattel.
– Barbie er en like kjent merkevare rundt om i verden som Coca Cola og McDonalds, sa markedssjef Baynard, da han nylig besøkte Mattels designstudio i El Segundo i Los Angeles.
I forbindelse med 60-årsfeiringen publiserte Barbie dette bildet på Instagram, av en kake med teksten «du kan bli hva du vil»:
Mer mangfold
I 2016 ble Barbie lansert med tre nye kroppsfasonger, «petite», «tall» og «curvy» i tillegg til originalen. Utenom de tre ulike fasongene, fikk hun også syv ulike hudfarger, 22 øyenfarger, 30 hårfarger, 24 hårfrisyrer og 14 ansiktsformer, meldte Time.
Mattel har også annonsert at deres neste kolleksjon består av dukker med rullestol og protese.
Selv om produsenten prøver å fremme et feministisk budskap bak Barbie-dukken, og at hun nå blir produsert med ulik kroppsbygning, hudfarge og religion, har det fra starten av vært flere tiår med kritikk rettet mot det urealistiske plettfrie utseendet, med uproporsjonerte kroppsmål.
– I 1959 ble kroppen hennes overdrevet for å passe til datidens estetikk, sa ledende designer for Barbie, Carlyle Nuera, til Daily Mail.
I 1969 kom også den første mørkhudede dukken, Christie, som er Barbies venninne. Siden Mattel har gjort mange forandringer på dukkene underveis, slik at de gjenspeiler dagens samfunn, blir det i dag solgt 55 prosent Barbie-dukker som hverken har blondt hår eller blå øyne.
Likevel mangler man dukker i ulike aldersgrupper for at hele samfunnets mangfold skal være representert.
– Fortellingen bak Barbies merkevare er at hun er en selvstendig ung kvinne, på jakt etter en karriere, har global manager for Barbie, Lisa McKnight, uttalt for å forklare den mulige tanken bak Barbies ungdommelige utseende.
Fikk du med deg? Mattel vant over Bratz-produsenten MGA i retten.
Kjendis-Barbie
Mattel har også lansert flere dukker inspirert av kjendiser som artist Beyoncé, sanger og skuespiller Cher, forfatter J.K. Rowling, skuespiller og modell Marilyn Monroe, rapper Nicki Minaj og modell Ashley Graham.
I 2011 laget de også en dukke i forbindelse med det kongelige bryllupet til Prins William og hertuginne Kate.
Også Chanel-ikonet Karl Lagerfeld har sin egen dukke. Disse bildene ble lagt ut på Barbies Instagram for å hedre han etter hans bortgang:
I forbindelse med kvinnedagen 8. mars, lanserte Mattel en dukke inspirert av modell og aktivist Adwoa Aboah. Hun blir omtalt som deres nyeste «Shero». «Sheroes» skal hedre viktige rollemodeller ved å sette lys på kvinner som gjør banebrytende ting innenfor ulike karriereområder.
Dukken har modellens hudfarge, fregner, tatoveringer og barberte hode. Hun har postet bilder fra designprosessen på Instagram, hvor hun også forteller hvor stas hun synes det er.
Aboah har grunnlagt Gurls Talk, som er et nettsamfunn der kvinner kan diskutere temaer som forhold, seksualitet, utdanning, mental helse og desperasjon.