Justisministeren sydde kjole selv: – Viktig avkobling for meg

EGENSYDD KJOLE: Emilie Enger Mehl tok en gammel topp hun hadde liggende og lagde et matchende skjørt til. Den egensydde kjolen ble årets antrekk til stortingsmiddagen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl valgte gjenbruk og egensydd kjole under årets stortingsmiddag.

Malin Gaden
Publisert:

28. oktober var det duket for nok en stortingsmiddag, faktisk den 103. for å være helt nøyaktig. Den nye regjeringen med Jonas Gahr Støre i spissen tok turen til Slottet for gallamiddag sammen med gamle og nye stortingsrepresentanter.

Blant gjestene var selvfølgelig den nye finansministeren Trygve Slagsvold Vedum (42) og den nye justis- og beredskapsministeren Emilie Enger Mehl. 28 år gamle Mehl fikk spesielt mye oppmerksomhet da den nye regjeringen ble presentert – mye grunnet sin unge alder. Men under årets stortingsmiddag var det noe annet som stjal vår oppmerksomhet.

Den nye justis- og beredskapsministeren møtte nemlig opp på gallamiddagen iført en lekker kjole, som også viser seg å være sydd av henne selv.

– Jeg hadde en overdel liggende, en topp jeg har hatt i årevis – sikkert mer enn ti år – som jeg ikke brukte så mye lenger. Men stoffet var fint, så jeg sydde den om litt og lagde et skjørt. Jeg er glad for at et gammelt plagg, som jeg fort kunne ha kastet eller blitt liggende, kan få nytt liv, sier Enger Mehl til MinMote.

Videre forteller Enger Mehl at bestemødrene hennes syr, og at det derfor alltid har vært en symaskin i huset.

– Jeg liker at jeg kan fikse problemer selv. Nå skulle jeg på Slottet og jeg trengte en kjole, så jeg hadde lyst til å se om jeg kunne få til å sy en selv. Jeg tenkte at jeg kunne gi det et forsøk, og det verste som kunne skje var at det ikke gikk.

Hun forteller også at det å sy, eller å drive med noe praktisk og kreativt, har en annen positiv innvirkning på hennes hverdag.

– Det å sy er en viktig avkobling for min del. Det gjør at man tenker bedre. Jeg har ikke hatt så mye tid til det etter at jeg ble justis- og beredskapsminister, men det er viktig for meg å ta meg tid til å gjøre helt andre ting.

AVKOBLING: Selv om det ikke blir så mye tid til å sitte ved symaskinen om dagen, prøver Emilie Enger Mehl å koble av med noe kreativt eller praktisk når hun kan. Som å sy!

– Det er både en avkobling, men det er også en slags hjernetrim og problemløsning. Jeg er en person som er nysgjerrig av natur og liker utfordringer. Det er sunt for meg å jobbe med praktiske og kreative ting innimellom. Jeg synes også det kan være kjekt å snekre litt eller kappe ved. Jeg tror det gjør meg bedre i den jobben jeg skal gjøre i hverdagen som stortingsrepresentant og nå justis- og beredskapsminister.

– Kommer vi til å se deg i noe annet selvsydd snart?

– Ikke med det første, for det tar jo litt tid. Men jeg synes det er viktig å ta vare på kunnskap. Det er jo ikke mer enn noen tiår siden bestemødrene mine sydde alt de eide. Jeg var redd for at denne kunnskapen skulle forsvinne og følte litt på ansvaret for å videreføre. Man vet aldri når man får bruk for kunnskap. Det er nyttig å kunne fikse ting selv.

– Utrolig kult og smart

Hele Norges gjenbruks- og sydronning Jenny Skavlan hyller kjolevalget til vår nye justis- og beredskapsminister.

– Utrolig kult og smart, sier Skavlan til MinMote og fortsetter:

– Hun er garantert at ingen har lik kjole, og sender et godt signal. Så inspirerende at selv en med så tett timeplan møter i selvsydd.

Også Skavlan ser de samme positive fordelene rundt det å kaste seg over symaskinen.

– Det er jo ingen hemmelighet at det tar mye tid, men det er fantastisk hjernetrim, og hjernen får en skikkelig dopamindusj underveis. Pluss at det viser at hun er engasjert i miljøet. Det liker vi.

PRISVINNER: Jenny Skavlan ble nylig kåret til «Årets influencer: Mote» under Vixen Awards 2021.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.