Frankrike vil forby bruk av for tynne modeller

VIL INNFØRE LOV: Paris er kjent for å være den vikigste byen for mote på verdensbasis. Nå vi regjeringen innføre forbud om å ansette for tynne mdoeller. Foto: Getty Images

Helseministeren i Frankrike vil endre på motebransjen ved å straffe modellbyråer og agenter som ansetter farlig tynne modeller. - Et steg i riktig retning, mener norsk modellekspert.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Frankrike stå overfor flere endringer og lovgivninger som direkte er knyttet til modellers vekt. Det svenske merket Acne fikk i 2014 kritikk fra flere hold for å bruke for tynne modeller på catwalken under Paris Fashion Week, og like før ble H&M kritisert for å bruke betegnelsen «plus size» feil.

Nå skal det bli forbudt å ansette helsefarlig tynne modeller til reklamekampanjer og motevisninger i Frankrike, skriver Womens Wear Daily. En overtredelse av loven vil resultere i bøter til modellbyrået eller motehuset som ansetter dem, i tillegg til fengsel for agenten.

- Det er viktig for modeller å si at de trenger å spise godt og ta vare på helsen sin, spesielt for unge jenter som beundrer og ser opp til dem, sier helseminister Marisol Touraine denne uken, ifølge WWD.

POSITIV: Eivor Øvrebø, eier av Team Models, mener motebransjen må justere kravene til modellenes midjemål. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

- Et stort problem

Modellmamma og eier av Team Models, Eivor Øvrebø, mener den potensielle loven er et vsteg i riktig retning, og tror den vil føre til positive endringer i bransjen.

- Dette er et stort problem, det så man blant annet under moteuken i Paris for en drøy uke siden. Bøter mener jeg er veldig bra, men å bure noen inne blir for drøyt. Situasjonen er at motehusene og bransjen generelt vil ha jenter som er 87-88 centimeter over det bredeste området på rumpa, og helst ikke over 60 centimeter rundt livet. Dette gjelder ikke bare i Paris, men overalt, forteller Øvrebø til MinMote.

Hun mener det er designerne, fotografene og motejournalistene som må reagere og sette foten ned.

- De som er villige til å jobbe med underernærte modeller må sette seg ned, se seg selv rett i øya og spørre hva det er de driver med. Det dreier seg ofte bare om en til to centimeter på hver side av plagget, og modellen ser sunnere ut. Så blir jo spørsmålet om man skal nekte jenter som er natrulig tynne og sunne, å jobbe.

Les også:Norske fotografer uenige om Cubus-retusjering: Hun er ikke for tynn

Hva mener du om saken? Diskuter i kommentarfeltet.

Publisert: