Norsk stjernefotograf: - Bare smarte jenter blir supermodeller

ETTERTRAKTET: Sølve Sundsbø er en av verdens mest ettertraktede motefotografer. Her har han fotografert Kate Moss for St. Tropez. Foto: Sølve Sundsbø / Getty Images / All Over Press / Terje Bringedal / VG

Sølve Sundsbø (43) har 18 års fartstid fra toppen av motebransjen. Han har fotografert dem alle, fra supermodell Kate Moss til dagens største it-jente Cara Delevingne.

Kirsti Hovland
Publisert:

– Det som er felles for dem alle er at de er veldig smarte jenter - i dag må du være det for å holde deg i tet, sier Sundsbø.

Han jobber for de største motehusene, blant annet Chanel, Saint Laurent og Dior, og regnes som en av de største motefotografene i verden ved siden av Steven Mesiel og Mario Testino.

Sundsbø, som er bosatt i London, er nå i Oslo for å åpne sin første fotoutstilling i Norge i det nye kunstfoto-galleriet Shoot Gallery.

I NORGE: Sølve Sundsbø har fotografert alt fra kronprinsesse Mette-Marit til Madonna. Nå stiller han ut kunstfotografier i Oslo. Foto: Terje Bringedal / VG

- Kate Moss er den ultimate profesjonelle modellen. Hun forstår karakteren hun skal være, lyset, klærne, historien. Du kan bare glemme hva du har hørt om modeller - de som virkelig gjør det bra, er utrolig smarte, og må være det for å kunne jobbe lenge i denne bransjen i dag, sier Sølve om en bransje han hevder er mye mer kompleks og uforutsigbar enn før.

- Det holder ikke å være pen i dag, man må også ha noe å komme med. Og mange av dem som jobber på et høyt nivå, er som regel godt utdannet i tillegg, sier Sundsbø.

Sundsbø legger ikke skjul på at Kate Moss er en person han liker svært godt.

- Vi henger ikke sammen, men vi kjenner hverandre veldig godt og tekster mye.

FRA KATE TIL ROSIE: Sølve Sundsbø har fotografert Kate Moss ved flere anledninger. Dette bildet auksjonerte modellen bort til inntekt for NSPCC, som jobber for å stoppe mishandling av barn. Til høyre er apekatten Rosie – bildet er en del av utstillingen «Rosie og 21 menn» som åpner på Shoot Gallery lørdag. Foto: Camera Press / NTB Scanpix / Sølve Sundsbø

I ett av verdens mest prestisjefylte nyere motemagasin i dag, Love Magazine, har Sundsbø fotografert den britiske overklassepiken Cara Delevingne, som regnes som den absolutt største stjernen på motehimmelen i dag.

- Jeg fotograferte Cara lenge før hun ble kjent som Cara. Hun er utrolig rar og kan fylle et rom med rarhet. Men utrolig sjarmerende, sier Sundsbø som i det siste Love Magazine har fotografert Caras søster Poppy.

- Hun er like rar, sier Sundsbø og fremhever også disse to søstrene som svært oppegående. Likevel legger han ikke skjul på at de er to rikmannsdøtre som liker å ha verden som lekegrind:

- Dette er jenter som tilhører den typen som lar seg finne. De kommer fra en svært rik familie og er vel nærmest venner av det britiske kongehuset, men liker å møte interessante mennesker verden rundt og da er ikke modellbransjen et kjipt sted å være, sier Sundsbø.

Cara og Poppy er barnebarna til Sir Jocelyn Stevens, en av toppsjefene i avishusene The London Evening Standard og The Daily Express, dermed er jentene så å si født rett inn i den britiske sosieteten.

MEKTIGE VENNER: Her er søstrene Cara og Poppy Delevingne på et veledighetsarrangement i regi av prins Charles. Foto: Getty Images / All Over Press

Den norske toppmodellen Iselin Steiro forlot modellbransjen for å begynne å studere arkitektur. Nå har hun tatt et avbrekk for å ta de store jobbene igjen, og vi kan blant annet se henne i en ny Dior-kampanje.

- Iselin holder så lenge nettopp fordi hun ser interessant ut, sier Sundsbø.

Her hjemme er det ikke marked for fotografen som startet som assistenten til den legendariske britiske motefotografen Nick Knight for snart 20 år siden. Etter drøyt tre år sto han på egne ben og skapte historie for det legendariske motehuset Yves Saint Laurent da han på oppdrag fra selveste Tom Ford portretterte en splitter naken mannlig modell for parfymen M7.

I dag er Sundsbø firebarnsfar, gift med en lege og bosatt i London der han har sitt eget studio med seks ansatte, fire av dem fotoassistenter. Han er fortsatt veldig glad i å jobbe med mote og mener at det er en bransje hvor man virkelig treffer personligheter og får utfordringer i et stadig mer kreativt miljø.

- Motebransjen er blitt en milliardindustri siden jeg begynte. Før var det kanskje noen sider med annonser i motemagasinene, nå kan det være et par hundre.

Hvordan mener du kvinnesynet eller menneskesynet har endret seg i løpet av de årene du har vært med?

- Jeg mener det er et større mangfold, noe som jeg tror er en positiv utvikling. Det er en større åpning for at andre ting kan være vakre, om det skyldes gode intensjoner eller fordi det pene begynner å kjede oss, vet jeg ikke, men jeg er sikker på at det i dag handler mer om det interessante enn det vakre, sier Sølve Sundsbø.

STJERNEDUO: Da St. Tropez skulle ta nye kampanjebilder tidligere i år hanket de inn både Sølve Sundsbø og Kate Moss. Foto: Sølve Sundsbø / Getty Images / All Over Press
Publisert: