Barnepsykolog advarer mot «Kids Fashion Week»: - Barn har ikke noe på catwalken å gjøre

Små barn med nylakkerte negler, designerklær og perfekt stylet hår - slik ser moteuken for barn ut. Nå får arrangementet kritikk for å presse barna til å vokse opp.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Denne uken gikk den aller første internasjonale moteuken for barn av stabelen i London. I tre dager har barnemodeller fra hele verden vist fram barnekolleksjonene til store motehus som Marc Jacobs, Missoni og Chloé.

Før visningene og på «etterfester» har de små fått en full «makeover» med manikyr, hårstyling og perfekt sammensatte antrekk. Moteuken har også bydd på moterelaterte aktiviteter for barn fra 2 - 12 år og foreldrene. «Global Kids Fashion Week» er det første arrangementet som viser førsteklasses barnemote både fra kjente og fremadstormende designere», skriver hovedsponsor AlexandAlexa.com på sine nettsider.

På catwalken ble det blant annet vist fram knøttsmå Marni-kjoler til drøye 2500 kroner, mini-dressjakker fra Paul Smith til cirka halvparten og jakker fra det franske it-merket Kenzo til rundt tusenlappen.

Som på en vanlig moteuke var antrekkene style med det «riktige» tilbehøret som sko, fargerike designervesker, smykker og hårpynt for jentene.

Setter spørmålstegn

Kort tid etter at startskuddet gikk ramlet det inn bilder i media av små barn på catwalken i rådyre designerklær og backstage på sminkerommet. Da kom reaksjonene i Storbritannia. Småbarnsmor og Financial Times-journalist Vanessa Friedman er spesialt kritisk til at barn i så ung alder skal få innprentet hva som er riktig og galt når det gjelder klær.

«Catwalken leverer et totalt bilde av hvordan ting skal se ut. Det er perfekt formet. Barnemote bør på en annen side være et sted for frihet, hvor barna kan boltre seg som de vil. Det bør heller være ekstremt fleskibelt», skriver hun i sin kommentar.

Daily Beast-journalist Tom Sykes formulerer seg slik:

«Representerer denne fremveksten av barnemote en trussel mot uskyldigheten til barna våre? Blir det for mye press på å vokse opp for tidlig?», spør han.

- Barn skal leke

Ja, mener den norske barnepsykologen Tore-Willy Mørch. Han reagerer kraftig på at det i det hele tatt arrangeres en egen moteuke for barn.

- Jeg er generelt skeptisk til å framstille små barn som voksne personer, og da tenker jeg på alt fra neglelakk til «voksne» antrekk. Barn skal ikke spille voksne, de skal leke og boltre seg, sier han og fortsetter:

- Hensikten med dette er ikke at barna skal ha det gøy, men å selge mer barneklær. Dette er å trekke barn inn i en virksomhet, i en kommersialisering hvor de ikke har noe som helst å gjøre, på en svært utidig måte.

- Selv om barna ser ut som de har det gøy?

- Man må ikke finne på å argumentere for at barna selv liker dette – det vet de voksne ingenting om! Det er de voksne som liker å se barna slik, så ikke legg det over på de små. Å gå modell er en voksenaktivitet.

- Stakkars barn

Modellmamma i Team Models, Eivor Øvrebø, er også skeptisk til at barn styles med neglelakk og designerklær fra topp til tå.

- Stakkars barn. Å style og styre rundt på denne måten er langt over streken. Jeg tviler sterkt på at så små hender trenger manikyr. Det må de få slippe, sier Øvrebø til minMote og slår fast:

- Barn må få lov til å være naturlige.

minMote-leder Sonia Huanca Vold har tidligere oppfordret norske foreldre til å beskytte barn mot motebransjen.

- Det er tydelig at det er et voksende marked for designerklær for barn. Det har allerede dukket opp barnemotemagasiner i norske bladhyller og nå er det startet en egen internasjonal barnemoteuke. Dette er kynisk og handler kun om å tjene penger på barns bekostning. Jeg håper norske moteinteresserte mødre lar være å prakke moteinteressen på ungene sine. Barn bør få være barn, sier hun.

Hva synes du om moteuken for barn? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert: