Omstridt «plus size»-modell til Norge: - Vi kaller henne ikke for «plus size»

OMSTRIDT: Robyn Lawley fronter H&Ms nye «plus size»-kampanje, noe som har skapt stor debatt i Sverige og internasjonalt.Fredag kommer hun til Norge for å gå motevisning. Foto: Afp/ NTB Scanpix/ H&M

Modellen Robyn Lawley fronter Hennes & Mauritz' nye «plus size»-kampanje, men når hun går visning for det norske merket Jilani på fredag, er hun bare en «vanlig» modell. 

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Modellen Robyn Lawley fronter Hennes & Mauritz' nye «plus size»-kampanje, men når hun går visning for det norske merket Jilani på fredag, er hun bare en «vanlig» modell.

De siste ukene har flere kontroversielle saker om bruk av «plus size»-modeller i flere europeiske kleskjeder rast. Mens Mango sin kampanje «Violeta» har fått internasjonal kritikk for at størrelser over 38 blir omtalt som «plus size», har Hennes & Mauritz sin nye «plus size»-kolleksjon høstet sterke reaksjoner for at de to modellene som fronter kampanjen er for «slanke».

Robyn Lawley er en av de to modellene som fronter klærne myntet på formfulle kvinner i størrelse 44 og oppover - noe som har medført at en rekke store personligheter i det offentlige ordskiftet i Sverige har kommet med massiv kritikk av den svenske kleskjeden. Hun er også modellen som fronter Mangos «Violeta»-kampanje.

Går visning for norsk merke

I 2012 ble det kjent at Lawley var den første formfulle modellen som skulle fronte motehuset Ralph Lauren, og lege Wasim Zahid reagerte kraftig på at motebransjen definerte Lawley som en «plus size»-modell.

På fredag skal imidlertid den internasjonale modellen gå visning for det norske merket Jilani - og her blir hun ikke definert ut ifra størrelsen sin.

– Vi kaller henne ikke «plus size». Hun representerer modellene på 80- og 90-tallet, har riktige proposjoner og passer perfekt til «line-upen», sier Amar Faiz, stylist, castingansvarlig og kreativ rådgiver for Jilani.

– Vi har modeller som bruker størrelse 34, 36, og 38 – en god blanding av modeller, og da synes vi hun er perfekt. Diskusjonen rundt henne har vært teit. Samtidig synes vi ikke at hun er en «plus size». For oss er hun en flott modell, sier Faiz.

Han mener det betyr mye for et nystartet, norsk merke at Lawley er tilstedeværende på deres visning.

– Hun bringer mye positivitet rundt seg, og er i samme kategori som jenter som Kate Upton og Lara Stone – de som står for det sunne. Lawley er også et sterkt varemerke ettersom hun også er modell for Ralph Lauren, sier Faiz videre.

Fikk diettråd

Lawley har gjennom flere år gjort seg bemerket for sitt vakre ytre, og fikk modellkontrakt med det anerkjente modellbyrået Wilhelmina som 19-åring.

Hun debuterte som modell som 16-åring, men slet da med å holde vekten nede. Hun ble oppfordret til å begynne på diett.

– Presset var stort, men det ble en for vanskelig kamp for kroppen min. Jeg har en tung beinbygning og jeg er høy – jeg slet med å holde størrelsen, sa modellen selv i et intervju med Good Morning America i 2012.

Dette fikk modellen, som i senere tid har prydet forsider som franske Elle og italienske Vogue, til å ta en pause fra motebransjen.

– Jeg ga opp som modell og flyttet til Frankrike. Der forelsket jeg meg i maten og kom tilbake mye større enn jeg var da jeg dro. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at det var et marked for store modeller. Og det var det jeg ville – jeg ville være i magasiner, sa Lawley i TV-intervjuet.

Publisert: