Slik holder du sminken bakteriefri

Ikke alle bakterier er farlige, men hvis de overtar sminken din kan de føre til infeksjoner, allergier og uren hud.

Cathrine Elnan
Publisert:

Vet du at sminken og sminkekostene du bruker hver dag inneholder millioner av bakterier? En vanlig sminkepung kan inneholde alle mulige slags bakterier, i tillegg til mugg og sopp. Her får du noen enkle og effektive tips til hvordan du kan unngå unødvendige bakteriekolonier i sminken din.

Bruk pensel og svamp

I stedet for å bruke fingrene til å ta på foundation eller leppestift, kan det være lurt å bruke redskaper som svamp eller pensel. Bakteriemengden blir betraktelig mindre hvis fingrene dine aldri kommer i direkte kontakt med sminken. Dette gjelder spesielt når du tar på leppestift, munnen er en yngleplass for bakterier og disse blir overført til leppestiften din hver gang du bruker den. Hvis du syns det blir for slitsomt å bruke svamp og pensel for å ta på litt foundation eller leppestift, bør du i alle fall huske å vaske hendene dine før du tar på sminke. Det er et enkelt grep som raskt reduserer antall bakterier som overføres mellom deg og sminken.

Disse syndene bør du unngå når du sminker deg!Her er de ti største sminkefellene!

Maskaraen varer ikke evig

Ikke prøv og forleng livstiden til maskaraen din. Enkelte tror man kan presse litt ekstra liv ut av maskaraen ved å vaske den under rennende vann, men det er ikke tilfellet. Vannet bidrar bare til å bryte ned de fuktighetsgivende virkestoffene i maskaraen, og hovedregelen er uansett at maskaraen bør kastes i søpla etter tre måneder.

Spiss kajalen, liplineren og annen «blyantsminke» ofte, så holder du bakteriene unna, og du kan sminke deg med en ren og frisk blyanttupp. Et kjapp tørk med papir fjerner også noen av bakteriene.

- Kvinner bruker for mye sminke.Les mer her!

Temperaturen spiller en stor rolle

Bakterier trives aller best på varme og fuktige steder, også når det gjelder sminken din. Ikke oppbevar sminken i bilen eller andre steder hvor det fort kan bli høye temperaturer. Det er ikke bare et populært formeringssted for bakterier, konserveringsmidlene i kosmetikken blir også fortere ødelagt i varmen. Plutselig har virkestoffene i ansiktskremen din, som i utgangspunktet var holdbar i ett år etter den ble åpnet, mistet all sin effekt.

Mange tar vare på yndlingsparfymen sin ved å sette den i kjøleskapet. Dette er også et lurt tips hvis du ønsker å ta vare på et bestemt produkt over lengre tid, som for eksempel favorittansiktskremen eller foundationen. Husk også å riste alle flytende produkter før du bruker dem.

Stor hudpleieguide!Finn riktige produkter for din hudtype

Børstevask en gang i uka

Sminkekostene er kjempeviktige å holde rene, her ligger det rester av talg og fett fra huden din i tillegg til bakterier som formerer seg i det uendelige. En god regel er å vaske sminkekostene én gang i uka. Alle kostene av syntetisk hår eller som brukes med fettholdige produkter som concealer og leppestift, bør vaskes i zalo for å løse opp fettet. Pensler som er laget av ekte hår kan vaskes med en mild shampo, egen penselrens eller heptan som du får kjøpt på apoteket.

Et siste tips for å unnslippe unødvendige bakterier på hud og sminke er å unngå testere hos kosmetikkforretninger og andre butikker som selger sminke. Hvis du vil prøve sminke kan du be betjeningen hjelpe deg, de påfører produktet med q-tips og bruker rene koster og børster.

Relevante artikler videre:

Hudpleie for menn!Dette bør menn ha på badet

Kjøp hudpleie på nett!Her er gode nettbutikker

Redd for rynker?Her er ti tips som virker forebyggende

Er du i 40-årene?Her er hudpleietips for deg

Publisert: