Presseekspert om Costume-fellelsen: - Et sviende nederlag

Presseekspert Carl Erik Grimstad mener fellelsen  av Costume sender ut et signal om at Norsk Presseforbund ønsker i ta tak i en ukultur i magasinbransjen som har pågått for lenge.

Carl Erik og Vanessa

KRITISK: Presseekspert Carl Erik Grimstad håper norske moteredaktører leser PFU-fellelsen av Costume med interesse. Foto: Mattis Sandblad/VG

Carl Erik og Vanessa

FELT: Tidligere sjefredaktør Vanessa Rudjord ønsker ikke å kommentere fellelsen. Foto: NTB Scanpix

Tirsdag ble det klart at motemagasinet Costume ble felt for brudd på god presseskikk, og punkt 2.2, 2.3 og 2.4 i Vær Varsom-plakaten.

Motemagasinet ble klaget inn for to ulike saker og ble felt på begge.

Bakgrunnen for klagen var Costumes 18 sider lange reportasje om Jenny Skavlans bikinikolleksjon, hvor daværende sjefredaktør Vanessa Rudjord selv reiste til Brasil for å være stylist for bildereportasjen.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, klaget også inn kjolesaken med Rudjords gode venninne Pia Tjelta. I april-utgaven av Costume viet magasinet hele ni sider til Tjeltas egendesignede kleskolleksjon. Skuespilleren prydet også coveret av den samme utgaven.

Disse to klagene ble behandlet som ett punkt. Andre punkt gikk på en flere siders boligreportasje i Costume Living, fra sjefredaktørens egen leilighet - som da var til salgs.

Presseekspert og førsteamanuensis i journalistikk ved Norges Keative Høyskole, Carl Erik Grimstad mener fellelsen er et «sviende nederlag» for Costume og den avgåtte redaktøren.

- Jeg håper inderlig at denne avgjørelsen er noe som norske mediehus og moteredaktører leser nøye, sier Grimstad til MinMote.

Han mener denne avgjørelsen sender ut et signal om at PFU ønsker i ta tak i en ukultur i magasinbransjen som har pågått for lenge.

- Dette er første skritt på en veldig lang vei mot en etisk avgrensing av motepressen. I et lengre perspektiv er denne bransjen tjent med å ha troverdigheten på plass. Hvis ikke får leserne aldri vite om det de leser er begrunnet journalistisk eller ikke, sier Grimstad og legger til:

- Håper Vanessa Rudjord leser kjennelsen med interesse og lærer noe av den uansett hva hun skal gjøre fremover.

- Uvanlig praksis

KLAGEREN: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum sier hun klaget inn Costume på bakgrunn av en serie saker om problematikken, publisert i andre medier. Foto: NTB scanpix
KLAGEREN: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum sier hun klaget inn Costume på bakgrunn av en serie saker om problematikken, publisert i andre medier. Foto: NTB scanpix

Utvalget stilte ikke spørsmål ved nyhetsverdien for Costume å omtale Jenny Skavlan bikinikolleksjon eller Pia Tjeltas kjolekolleksjon, men reagerte på den skjulte dobbeltrollen til Vanessa Rudjord som venninne, stylist og redaktør.

- Siden jeg har fratrådt som sjefredaktør er det ikke aktuelt for meg å si noe om hvilke konsekvenser dette vil få for Costume, skriver Rudjord i en SMS til MinMote.

Løken Stavrum, mener det er en viktig avgjørelse som ble besluttet tirsdag.

- Her mener jeg at utvalget har fastslått en god grenseoppgang som handler om redelighet, ryddighetlig og tydelighet. Så er det viktig å huske på at jeg tok intiativ på bakgrunn av en serie saker om dette i andre medier. Hvilket må tolkes som et utrykk for at mange redaksjoner oppfatter dette som en uvanlig praksis, sier Løken Stavrum til MinMote.

Skal gå grundig til verks

Nåværende sjefredaktør Hege Aurelie Badendyck varsler at motemagasinet skal gå grundig til verks etter fellelsen i PFU.

- Jeg var ikke sjefredaktør i Costume da disse sakene ble publisert eller da klagen kom, og kan ikke kommmentere denne saken konkret. Nå skal vi gå grundig gjennom PFUs uttalelse og se på hvilke konsekvenser denne vil få i praksis, skriver sjefredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck, i en SMS til MinMote.

I en lengre e-post til MinMote, forklarer forlagsdirektør i Bonnier Gry Bjørhovde at hun vil ta fellelsen til etteretning.

- Når det er sagt, konkluderte PFU med at både reportasjen om Pia Tjeltas kjolekolleksjon og Jenny Skavlans badedrakter hører hjemme i Norges ledende motemagasin. Det er redaktørens relasjon til intervjuobjektene og jobb som stylist i reportasjene, som oppfattes å være problemtatiske med tanke på Vær varsom-plakatens punkter om integritet og troverdighet, sier Bjørhovde, og understreker at kommentaren som kom fra Eva Sannum under møtet, om at Vanessa Rudjord også hadde fungert som stylist for produsenten bak Skavlans bikini-kolleksjon, ikke medfører riktighet.

- Vi legger nå denne saken bak oss og jobber videre med å lage Norges beste og største motemagasin, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?