Oslo Fashion Week kanselleres
Oslo Fashion Week avlyses på grunn av manglende samarbeid og deltakelse i bransjen, ifølge deres mangeårige daglige leder Pål Vassbotten. Trist, men det finnes viktigere kanaler enn moteuken, mener kjendisstylist.
Av: ODA MARIE MIDBØE, SONIA HUANCA VOLD, INGRID BRUVIK og RUT HELEN GJÆVERT
Oslo Fashion Week har i mange år vært den største visningsarenaen for norske designere, hvor kjente navn som Fam Irvoll og Moods of Norway har vist sine nyeste kolleksjoner. Tidvis har moteuken høstet krass kritikk fra flere hold for å være en «kjendisparodi».
Oslo Fashion Week skulle gått av stabelen neste måned, men på arrangørens nettsider står det nå at moteuken er kansellert. I en pressemelding fra Pål Vasbotten, mangeårig leder for Oslo Fashion Week (OFW), heter det at flere av de kjente arrangementene ikke vil gå av stabelen som planlagt.
- Perioden er over
Til minMote forteller Vasbotten hva som er årsaken til at moteuken blir avlyst.
- Jeg gav meg selv ti år på å ofre meg for «saken». Perioden er over. Nye OFW er ikke klart for å ta fatt på nye ti år på grunn av manglende nytt eierskap og ny ledelse. Samarbeid blant sentrale aktører eksisterer ikke. Et OFW basert på norske designere er et for syltynt grunnlag. For få designere ser verdien av, eller har råd til en egen presentasjon for pressen av sine kolleksjoner, skriver han i en e-post til minMote.
Tidligere kulturminister Hadia Tajik (Ap) mente i sin tid at norsk motebransje kunne få mer «kraft og muskler» hvis de klarte å finne en felles arena som samlet de ulike aktørene.
- Kjempetrist
Moods of Norway er blant de designerne som har fått mest oppmerksomhet under Oslo Fashion Week, og Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke synes det er synd at moteuken avlyses. Deres eget show går av stabelen som planlagt i februar.
- Det er kjempetrist at OFW er kansellert. Norge trenger en samlende motearena der designere får vist seg frem, på lik linje med andre storbyer. Nå mister vi et godt samlingspunkt, sier Stalnaacke til minMote, og fortsetter:
- Vi har vært med siden begynnelsen og har mange gode minner derfra. Fra den spede begynnelse i Posthallen med et par nervøse designere backstage og to stativer med klær, til et fullpakket Spektrum. Vi er veldig takknemlige overfor OFW, utdyper han.
Finnes viktigere kanaler enn moteuken
Designer Leila Hafzi, som har vist frem sine kolleksjoner under OFW flere ganger, synes det er synd at Oslo Fashion Week kanselleres.
- Den norske motebransjen er for liten til å fragmenteres. Nå er det så mange små aktører at jeg har gitt opp å ha oversikten over hva som finnes, sier Hafzi.
Hun roser Vasbotten for jobben han har gjort med den norske moteuken.
- Mange har brukt Oslo Fashion Week-plattformen som en viktig læreprosess. Det har vært grunnskolen for mange norske designere. Noe av kritikken som har kommet opp gjennom årene har jeg vært enig i, men jeg synes den har vært for lite konstruktiv, sier hun.
Kjendisstylist Hedda Skoug synes også det er trist at OFW er avlyst, men er i tvil om hvor viktig den er for norske designere.
- Det beste Norge har å by på av design blir ikke vist på Oslo Fashion Week fordi merkene har egne arrangementer, som ofte er bedre. Dessuten har moteskapere i dag viktigere kanaler å vise frem sin design på enn moteuken, sier hun.
Viktig sponsor trakk seg
Også i fjor vinter gikk OFW en usikker tid i møte etter at deres hovedsponsor L'Oréal ønsket å trekke seg fra samarbeidet.
- L’Oréal har vært hovedsponsor av Oslo Fashion Week i flere sesonger, men vi trakk oss som sponsor i september, sier presseansvarlig i L’Oréal Cathrine Stabel.
Vasbotten forklarer at de avsluttet jakten på ny sponsor tidlig da OFW så at de ikke ville klare å gjøre alle forberedelser før Vasbottens avgang på nyttårsaften.
- Vil Oslo Fashion Week igjen bli arrangert til høsten?
- Det er for tidlig å si. Vår prioritet nå er å få på plass nytt eierskap og ledelse som skal ta de fremtidige avgjørelser, skriver Vasbotten i e-posten.
Flere nye moteinitiativer
I fjor høst ble det lansert to nye moteinitiativ som skal gå av stabelen i februar: Oslo Trend og Norwegian Fashion Hub.
Norwegian Fashion Hub er et nytt bransjeevent og samarbeider med den etablerte moteprisen Nåløyet. Her skal tolv nye designerer showcases i samarbeid med konseptene UP og F5 Concept Store. Etter planen skulle arrangørene også ha Oslo Fashion Week med i samarbeidet.
- Vi valgte å avbryte samarbeidet med OFW fordi vi ønsket å spisse vårt nye konsept Norwegian Fashion Hub. Det ble vanskelig å rendyrke og posisjonere en helt ny arena i samarbeid med OFW. Nå er også Oslo Trend kommet på banen og vi ønsker å være selvstendig i møte med dem og andre aktører, sier prosjektleder Gisle Mardal.