Margherita (29) ville gi opp Missoni-arven

STOCKHOLM (minMote) Margherita Missoni (29) er arvingen til det verdensberømte motehuset som besteforeldrene grunnla, men for noen år siden vurderte hun å gi opp hele imperiet.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

minMote møter den italienske motearvingen i en suite på eksklusive Nobis Hotel i Stockholm.

Margherita Missoni har bestilt et stort fruktfat, men drikker heller tre kopper espresso på rappen mens hun svarer på spørsmål om Missoni-familiens suksessrike motehus med samme navn.

Familiebedrift

- Jeg har ikke alltid hatt lyst til å jobbe med mote. Jeg ble født inn i en familie hvor alle jobber med Missoni, så mange forventet at jeg også skulle gjøre det samme. Men da jeg sluttet på videregående slapp jeg alt jeg hadde i hendene for å studere filosofi og senere skuespill. Jeg måtte komme meg vekk, forklarer Margherita.

Motehuset Missoni har hatt en betydelig plass i moteverdenen siden Ottavia og Rosaria Missoni grunnla merket på 1950-tallet, og det fargerike stripete sikk-sakk-mønsteret har blitt et symbol på italiensk design på sitt mest eksklusive.

Nå leverer motehuset både klær, tilbehør og interiørartikler til hele verden.

De siste årene har motehuset omsatt for over 400 millioner kroner i året, med Missoni-barna Vittoria, Luca og Angela Missoni i ulike nøkkelposisjoner.

LES OGSÅ: Nå kan Michelle Obamas kjole bli din for om lag 3.000 kroner

Ulike roller

Etter noen år som student i New York bestemte hun seg for å vende tilbake for å jobbe med familieselskapet.

- Jeg trengte å finne meg selv. Bare 18 år gammel hadde jeg fått nok av Missoni, og jeg var ikke så sikker på om jeg ville jobbe med merket i det hele tatt. Men etter å ha prøvd noe helt annet fant jeg ut at det var nettopp det jeg ville, sier Margherita.

Hun har jobbet som både muse, modell, ambassadør og tilbehørsdesigner for Missoni. Nå har hun og mamma Angela dessuten gjort et samarbeid med svenske Lindex om en kjedekolleksjon delvis til inntekt for brystkreftsaken. Kolleksjonen kommer i butikk 25. september.

- Det er utfordrende å skulle designe for massene uten å måtte forsake den gode kvaliteten. Men jeg like utfordringer og ville ikke si nei til å støtte en så god sak, forklarer Margherita.

Arvingen fikk også sin del av æren da hun sammen med moren sørget for å gi motehuset en renessanse på midten av 1990-tallet. «Missoni, med hele den vakre familien, er selve essensen av italienske mote», skrev den anerkjente motejournalisten Suzy Menkes i forbindelse med merkets femtiårsjubileum.

- Det er mye følelser involvert når man jobber så tett på familien. Det er ikke alltid like lett å opptre hundre prosent profesjonelt, slik man ville gjort men noen utenfor familien, innrømmer Margherita.

Skandinavisk design

Margherita forteller at hun og moren måtte tilpasse Lindex-klærne spesielt til skandinaviske kvinner.

- Kvinner i Skandinavia har en helt spesiell stil som er veldig inspirerende. Det er mye geometri og volum og minimalt med farger. Derfor valgte vi blant annet å gjøre Lindex-kolleksjonen mørkere enn vanlig, forklarer hun.

Selv er Margherita kledd i sko fra Missoni under VG-intervjuet, mens resten av antrekket kommer fra Miu Miu og Proenza Shouler.

Da Margherita giftet seg med Eugenio Amos i fjor samarbeidet hun med konkurrent og venn Giambattista Valli om brudekjolen, som ble laget i Missoni-silke.

- Jeg kler meg absolutt ikke utelukkende i Missoni. Jeg elsker både Miu Miu, og Balenciaga, sier Margherita og ramser opp et titall andre luksusmerker.

Det er Margherita som konsekvent omtales som Missoni-arvingen, og i et intervju med motemagasinet Vogue forteller moren Angela at det er noe også hun ser fram til.

- Her om dagen tenkte jeg for første gang på at det er så mye annet jeg vil gjøre med livet mitt. Så når Margherita er klar, vil jeg la henne ta over, sa Angela.

Selv utelukker ikke Margherita at hun en dag vil sitte på toppen av multimillionselskapet, men vil ikke love noe som helst

- Man vet aldri. Kanskje jeg tar over, men jeg prøver å ikke planlegge livet så mye.

LES OGSÅ: Katie Holmes nektet pressen adgang på moteshow

LES OGSÅ: Kronprinsessen fikk «ny» kjole av Jenny Skavlan: – Omsøm er gøy

Publisert:

Finn mer innhold om: