Norgesfavoritt nekter å si hvor klærne blir laget
Bestseller, som er et av skandinavias største klesselskaper, ser ikke poenget i at listen over fabrikker og leverandører blir offentliggjort. - Det er all grunn til å stille spørsmål ved hva som egentlig foregår, mener ekspert.
I en kampanje som lanseres denne uken går Framtiden i våre hender hardt ut mot norgesfavoritten Bestseller.
Bestseller har populære, rimelige merker som Vero Moda, ONLY, Vila, Selected Femme og Jack & Jones, og vil ikke offentliggjøre listene over hvor klærne deres blir produsert, slik både Bik Bok, Dressmann og Cubus også nektet i 2012, men senere ga etter for.
H&M var også i hardt vær før de bestemte seg for å være åpne om produksjonen i 2013.
Bestseller er privateid og et av Danmarks største med over 5700 butikker og distrubusjon i 43 land.
Betviler arbeidsforholdene
Carin Leffler er fagrådgiver innen temaene levelønn og etikk i leverandørkjeden i Fremtiden i våre hender, og mener Bestseller har alt å tjente på å ha åpne leverandørlister.
- Åpenhet rundt fabrikkene er en av de viktigste forutsetningene for at arbeidsforholdene skal bli bedret. Vårt klare krav til Bestseller er at de åpner leverandørlisten sine slik både H&M og Varner-gruppen har gjort. Ved å gjøre det viser selskapet at de tør å stå for forholdene på fabrikkene, sier Leffler.
Hun mener forbrukerne har all grunn til å stille spørsmål ved hva som egentlig foregår når klesselskapet holder kortene så tett til brystet.
- Kjeskjeder som tviholder på hemmeligholdet rundt fabrikker og leverandører, vil komme tapende ut av konkurransen om forbrukernes tillitt. Man kan jo virkelig lure på hvorfor Bestseller ønsker å holde fabrikkene skjult. Tør de ikke å stå for arbeidsforholdene rundt siden egen produksjon?, sier Leffler til MinMote.
Ingen planer om åpenhet
I henhold til informasjon Framtiden i våre hender og organisasjonen Clean Clothes Campaign har tilgang til, har Bestseller ingen planer om å åpne leverandørlistene sine. Det bekrefter selskapets danske kommunikasjonsdirektør og CSR-ansvarlige, Morgens Werge, til MinMote.
CSR står for corporate social responsibility, altså sosialt ansvar.
- Hvorfor vil dere ikke dele leverandørlistene deres med forbrukerne?
- Først og fremst kan vi ikke se formålet med det. Hvilken nytte skulle forbrukerne ha av dette? De som har bruk for innsyn i leverandørlistene, for eksempel NGO-er eller ACCORDEN som vi samarbeider med, har naturligvis det, skriver Werge i en mail til MinMote og legger til at man kan lese om Bestsellers etikkregler på web-siden deres.
- Hvis man ikke har noe å skjule, hvorfor ikke oppgi fabrikkinformasjonen? Tror du ikke Bestseller vil få økt troverdighet, respekt og kredibilitet som selskap om dere er åpne om dette?
- Vi er uenige med Framtiden i våre hender, og det lever vi med. Har vi virkelig et samfunn hvor man skal beskyldes for alt mulig fordi man ikke legger alt åpent frem? skriver Werge videre i mailen, og avslutter med å understreke at han er fornøyd med arbeidet Bestseller gjør.
Moteredaktørene tause etter H&M-skandalen
- Gammeldags holdning
I 2005 ble Stormberg landets første sports- og tekstilmerkevare som offentliggjorde navnene på alle fabrikkene som produserer klærne. Stormberg benytter seg av leverandører i Kina.
Stormberg-gründer, Steinar J. Olsen, kaller Bestsellers policy for håpløs gammeldags.
- Hvis arbeidsforholdene tåler dagens lys er det merkelig at man ikke vil være åpen. Hemmelighold i forhold til leverandører og produksjon hører fortiden til, og åpenhet er fremtiden. For å forbedre arbeidernes jobbhverdag og skape et bærekraftig samarbeid er dette nøkkelen, sier han til MinMote.
Olsen peker på forskjellene som oppstår når produksjonen foregår i et lavkostland.
- Det er helt utenkelig at en fabrikk i Skandinavia har hemmelig adresse. Det virker som det er mer legitimt å holde det skjult når produksjonen foregår i et lavkostland. Dette er en underlig holdning til fabrikkarbeiderne, sier Olsen og legger til:
- Stormberg har hatt åpne leverandørlister i over 10 år og har aldri opplevd hverken konkurranseutfordringer eller negative sider det det. Vi har derimot fått mer fokus på forbedringsprosjekter som fysiske forhold, levelønn og sikkerhet blant arbeiderne. Når de har det bedre på jobben øker også kvaliteten på klærne hos Stormberg. Så enkelt er det. Åpenhet er en vinn-vinn situasjon, og hemmeligheter er en bremsekloss for forbedring.