Kvinner opereres for å gå i høye hæler

Britiske kvinner trosser legenes advarsler og går drastisk til verks for å passe inn i høye hæler.

Dagens trender krever ikke bare balanse for å holde stø kurs - enkelte skyhøye skomodeller krever unaturlig smale føtter. Ifølge britiske medier har derfor plastisk kirurgi av føttene blitt mer og mer utbredt. Det vanligste er å operere tærne og injiseres tåballene med hyaluronsyre (utfyllende middel, red. anm).

Daily Mail meldte nylig at plastisk kirurgi av føttene hadde steget med 21 prosent blant britiske kvinner. Det er dobbelt så mye som året før.

– Operasjonene som gjøres på føtter i Norge er oftest forbundet med feilstillinger som hallux valgus (stortå som står på skrått utover, red. anm) og hammertå, skader i forbindelse med ulykker eller medfødte misdannelser, sier Dr. Morten Kveim, spesialist i plastikkirurg, og legger til:

– Iblant kan feilstillingene være så moderate at man kan si operasjonene grenser mot det kosmetiske, men det tilhører nok sjeldenhetene her i landet

LES OGSÅ: Hertuginne Kates jakke utsolgt på en halvtime

Kvinner har brukt høye hæler siden 1920-årene, men de siste årene har hælene nådd nye høyder. Det som på 50- og 60-tallet ble sett på som skyhøyt, er i dag lavt. De siste årene har de store motehusene produsert pumps, sandaler og støvletter med hæler som gjør kvinnen opptil 18 centimeter høyere, og hæler mellom 12 og 15 centimeter sees på kvinner til hverdags.

– Vi er innrettet slik at vekten fordeles over hele foten når vi står og går. Derfor er svært høye hæler helt unaturlig for oss, og den belastningen som oppstår på foten tilsvarende unaturlig. Vekten forskyves fremover og belaster særlig forfoten mye mer enn den er innrettet på fra naturens side. Dette kan føre til belastningsskader og feilstilte tær, fortsetter Dr. Kveim og legger til:

– I tillegg kommer de akutte plagene som inntreffer med det samme, som smerter i foten. De kan sikkert lindres ved injeksjon av hyaluronsyre slik britisk presse hevder, men dette kan neppe være å anbefale. Filleren kan kamuflere kroppens naturlige signaler om at dette liker jeg ikke. Dermed kan man risikere at plagene utvikler seg raskere og sterkere. Plagene kan forbygges ved noe så lite spennende som sunne sko.

LES OGSÅ: Usikker på 17. mai-antrekket? Her er tre antrekk på budsjett

LES OGSÅ: Mette-Marit snek seg rundt på kjendisfest

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?