Acne får kritikk for modellbruk: - Dette er virkelig ille
Acne kritiseres for bruk av for tynne modeller. - Bransjen skaper et helt forvridd syn på kropp, mener MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Acne Studio er et av Skandinavias mest kjente klesmerker, og har hatt en eventyrlig suksess siden oppstarten i 1996. Forrige uke viste den svenske klesgiganten frem sin vår- og sommerkolleksjon for 2015 under moteuken i Paris - som er verdens første og største moteuke.
Runi Børresen, en av Norges fremste eksperter på forebygging av spiseforstyrrelser, forteller til MinMote at hun fikk vondt i magen da hun så bilder fra visningen. Førstelektoren ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold mener klesmerket fremmer et usunt og helsefarlig kroppsideal.
- Dette er virkelig ille. Jeg trodde ikke vi skulle få se så avmagrede kropper på catwalken igjen, sier hun.
Selv om hun er overrasket over Acnes valg av modeller, er det ikke første gang motebransjen sjokkerer henne.
- Vi har jo tidligere hørt historier om modellbyråer som rekrutterer jenter utenfor anoreksiklinikker, sier hun.
Børresen sikter til avsløringen i Sverige i fjor vår, hvor Stockholm Centrum for Ätstörningar fortalte at deres pasienter hadde blitt kontaktet av et modellbyråved klinikkens inngang.
Tar kritikken på alvor
Acne Studios har over 40 butikker verden over, og seks av dem ligger i Norge. I tillegg selges klesmerkes i flere av verdens fremste motebutikker.
Pressesjef i Acne Studios i Sverige, Jesper Kling, skriver i en e-post til MinMote at de kun har fått noen få tilbakemeldinger på at modellene på Paris-visningen er for tynne, men at de tar kritikken svært alvorlig.
«Dette er et viktig tema for oss. Vi samarbeider kun med de mest profesjonelle modellbyråer i bransjen, og stoler på deres relasjoner med modellene» skriver han og fortsetter:
«Skulle det være bekymringer om hvordan en bestemt modell eller et bilde ser ut, gjør vi en individuell vurdering og iverksetter nødvendige tiltak».
MinMote har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra modellbyråene Elite, Premier Model Management og Oui via mail og telefon, men de ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til saken.
- Bør forbys
MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold forteller at Acne ikke er alene om å bruke svært tynne modeller.
- For oss er det en utfordring å skulle rapportere om siste nytt fra catwalken når idealet er så smalt. Det blir bare verre og verre. Jeg skulle ønske norske jenter slapp å bli presentert for slike motebilder - bransjen skaper et helt forvridd syn på kropp, sier hun.
Vold håper forbrukere vil gi tydelig beskjed om hva de mener.
- Både media og forbrukere har makt. Vi kan sette fokus på temaet, men jeg håper norske kunder også gir beskjed til motehusene om at tynnhetstyranniet har blitt for drøyt.
Se bilder fra visningen nederst i saken.
Forfatter og tidligere redaktør for motemagasinet Tique, Tone Skårdal Tobiasson, er enig i at kroppspresset i motebransjen har gått for langt. I begynnelsen av 2000-tallet samarbeidet hun og tidligere Ap-politiker Karita Bekkemellem prosjektet «Tenk», som skulle forebygge spiseforstyrrelser blant norske skoleelever.
- Her har Acne virkelig gjort seg selv en bjørnetjeneste. Klærne mister alt fokus, og man blir rett og slett bare opptatt av å se på ribbena til modellene. Jeg trodde vi var kommet mye lenger enn dette i 2014, sier hun.
Tobiasson mener det svenske merket har et ansvar når de selger klær til unge mennesker.
- Det er flere land som har lagt ned forbud om bruk av undervektige modeller på catwalken. Dette er en meget aktuell diskusjon både internasjonalt og her i Skandinavia. Det blir veldig meningsløst når Acne strekker seg i mot et så ungt publikum.
- Vil ta avstand
Førstelektor Runi Børresen håper norske forbrukere vil se på bildene fra Acne-visningen som så ekstreme at de ikke lar seg påvirke av det.
- Få ønsker å se så magre ut. Men det er knyttet mye status til Acne, og det er veldig populært blant unge jenter. Og nettopp derfor er det veldig trist at de velger å fronte et sykelig ideal, sier hun.
Også Tobiasson tror norske forbrukere vil ta avstand fra denne typen kroppsideal.
- Jeg håper og tror det vil bli en slags avsmaksreaksjon. For nå har det virkelig gått for langt.
I fjor trakk den svenske klesgiganten alle angoraplagg fra sine butikker, etter at en video av hylende video av kaniner som fikk pelsen revet av ble publisert av dyrevernorganisasjonen Peta. I forkant hadde flere opprørte kunder kontaktet merket på deres Facebook-side.
Se bildene fra visningen: