«Stan» er den kuleste karakteren på TV akkurat nå

UNGE STJERNER: Hovedrolleinnehavnerne i «I Am Not Okay» på premierefest. Fra venstre: Sophia Lillis, Wyatt Oleff, Richard Ellis, og Sofia Bryant. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix

Slik skapte Netflix den unike klesstilen i «I am Not Okay With This».

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Strømmetjenesten Netflix har lenge gjort suksess på å ta tegneserier til TV-skjermen. Blant de mest kjente eksemplene finner vi «Riverdale» og «The Chilling Adventures of Sabrina», begge basert på klassiske tegneserier utgitt av tegneserie-forlaget Archie Comics. Begge seriene henter inspirasjon fra 50- og 60-tallets estetikk, med jenter i miniskjørt og stramme strikkegensere, og gutter i klassiske «varsity»-jakker.

Årets «I Am Not Okay With This» er basert på en grafisk roman skrevet og illustrert av Charles Forsman, utgitt i 2017. Bak serien står skaperne av blant annet «Stranger Things», Netflix' 80-tallsinspirerte horror-suksess. På samme måte som i «Stranger Things» bygger serieskaperne her et stilisert univers, der 90-tallets «grunge» møter 70-tallets fargerike dresser og overdådige skjortekrager.

Best ut av det kommer «Stanley Barber», hovedkarakteren «Sydneys» nabo og beiler. «Stan» er en slags hipster, som foretrekker vinylplater, bruktbutikker og obskure band-t-skjorter. Bex Crofton-Atkins, seriens kostymeansvarlige, sier i et intervju med Pittsburgh Post Gazette at hun tok til bruktmarkedet for å gi serien den tidløse stilen regissørene ville ha:

– Jeg kjenner til hver eneste bruktbutikk i Vest-Pennsylvania. Det skal ikke være noe Hennes & Mauritz her. Hver gang du ser en av karakterene så kan du si at dette hadde passet inn for tjue år siden, men du kan også si at dette passer inn i dag.

Seriens beste antrekk er utvilsom den lyseblå dressen «Stan» drar frem før en hjemme alene-fest hos skolens fotballstjerne. Kostymeavdelingen kombinerte 70-tallskreasjonen med hvite joggesko og en spesiallaget «Enya»-t-skjorte. Å kopiere antrekket blir imidlertid ikke lett. Både dressen og t-skjorten ble spesialtilpasset til serien.

– Vi ville bruke grafiske plagg, men man kan ikke vise frem logoer, så vi måtte lage vår egen grafikk. Vi satt i et rom og ropte ut forskjellige band. Det var produsentens idé, så det ble en slags intern vits, sier kostymedesigneren til nettstedet Decider.

BABY BLUE: «I Am Not Okay»-skuespiller Wyatt Oleff iført karakteren «Stans» lyseblå dress på premierevisning i Hollywood i februar. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix

«Stan»-skuespiller Wyatt Oleff var veldig fornøyd med klærne han fikk gå i. På et pressemøte i fjor sa skuespilleren at karakterens «Jeg bryr meg ikke»-holdning kommer til uttrykk i måten han kler seg på:

– Alt er veldig sånn «bruktbutikk», og litt overdimensjonert. Jeg elsker klærne i serien, og de er komfortable å gå i. Men de er veldig «wacky» og rare.

Publisert:

Finn mer innhold om: