Julie Bergan og Jenny Skavlan langer ut mot tilbud om kosmetiske inngrep

RASER: Julie Bergan ber følgerne fokusere på å være et godt menneske fremfor utseendet. Foto: Kyrre Lien/VG

De har begge blitt tilbudt kosmetiske injeksjoner eller inngrep på Instagram, og Jenny Skavlan ble forbannet på henvendelsen. 

Maiken Svendsen
Publisert:

«Folk må seriøst slutte å tilby offentlige personer/influencere tilbud eller spons på operasjoner», starter Julie Bergan (24) Instagram-posten sin.

Der har hun lagt ut et bilde av seg selv sammen med moren sin, og en skjermdump av et tilbud fra en annonsør. Meldingen viser at Bergan blir tilbudt å få kosmetiske inngrep eller injeksjoner.

Under bildene skriver hun videre at om det er noe hun ikke er fornøyd med ved seg selv er det tankegangen hun mener hun bør endre.

«Ikke operere meg?! Det er jo ikke godt for noe, hverken selvtilliten, selvfølelsen eller lommeboken min. Det er hvordan du behandler deg selv og menneskene rundt deg som avgjør om man har det bra eller ikke», skriver hun videre.

Julie Bergan ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

– Dere som reklamerer for dette her – drit i det a

Jenny Skavlan har også mottatt lignende tilbud på Instagram, og har lagt det ut på sin konto.

«Dette har gått for langt ass. Nei! Jeg vil ikke fikse på utseende mitt på deres regning og bidra til at enda flere blir mer usikre på seg selv og vil endre på måten de ser ut på», skriver hun.

LANGER UT: Jenny Skavlan reagerer på måten firmaet tok kontakt med henne på. Foto: Trond Solberg/VG

Hun mener at fokuset på utseendet vil frarøve folk tid og tanker de kunne brukt på ting som gjør dem lykkeligere. Skavlan mener at man heller burde gjøre ting som gir mestring og lykkerus, og mener at ingenting er mer sexy enn et morsomt og tenkende hode.

«Avfølg de som får deg til å føle deg dritt og dere som velger å reklamere for de greiene her- drit i det a. Gjør det NOEN NOE godt?!» avslutter hun.

– Jeg blir forbannet og trist

Skavlan har ikke anonymisert avsenderen, slik som Bergan gjorde, og sier til MinMote at hun nok var litt rask i avtrekkeren på det.

– Men de må stå for de henvendelsene de sender ut, spesielt på en såpass uformell tilnærming som på insta, sier hun.

Hun forteller videre at hun reagerer på at man har kommet dit hen at firmaer kan «slenge ut en melding» og spørre om hun ønsker å promotere Botox og brystoperasjoner, som om det var et par solbriller.

– Vi snakker sprøyter med nervegift og omfattende operasjoner. Det er skremmende å se hvordan de lokker influencere til å bli med på det enormt usunne og absurde sirkuset rettet mot unge jenter og damer, sier hun.

Da hun fikk meldingen ble hun forbannet, forteller hun.

– Jeg blir forbannet og trist på vegne av alle de jentene som disse firmaene gjør det nærmest umulig for å bare være fornøyde med sånn man er, utdyper hun.

– Jeg syns det burde være ulovlig å reklamere for sånne inngrep, legger hun til.

– Prøv å fokuser på å være et godt menneske

Den siste uken har debatten rundt influenceres ansvar i kroppspresset mange unge føler på. Anniken Jørgensen er blant bloggerne som har tatt til orde for at det er «huemist» at bloggere kan dele ut rabattkoder på injeksjoner, og mente det burde forbys, ifølge NRK.

Se hvorfor Vita og Wanda ønsker mer åpenhet rundt kropp og utseendet:

– Vi opererte fordi det sitter i hodet

Det var i forbindelse med rundebordsmøtet statsrådene Linda Hofstad Helleland og Åse Michaelsen inviterte til, at Jørgensen kom med utspillet. Statsrådene ønsket da innspill til retningslinjer og virkemidler som kunne motvirke kroppspress og uheldig påvirkning av unge. Da takket mange nei til invitasjonen.

Dagen etter vedtok Stortinget to vedtak mot kroppspress. Disse vedtakene omhandlet både regulering av injeksjonsbransjen og deres markedsføring.

Oppfordrer statsråden til å ta grep

Linnea Myhre har også mottatt henvendelse om samarbeid om kosmetiske inngrep, som hun har delt på sin instagram-profil.

«Jeg håper Linda Hofstad Helleland tar tak og får regulert lovene rundt rekalme for kosmetisk kirurgi rettet mot unge. Jeg bidrar mer enn gjerne, og sorry for at jeg ikke kom på møtet nylig, men jeg var på ferie», skriver hun.

– Jeg synes det er trist å tenke på at nok mange, unge usikre jenter får samme melding. Sponsing av kosmetiske inngrep kan ikke være noe vi tillater, og det er helt tydelig at vi trenger en oppdatering på dagens lovgivning, før det blir et skikkelgi stort problem, utdyper hun til MinMote, og understreker at hun ikke tok henvendelsen personlig.

Julie Bergan understreker i sin post at hun kun snakker ut fra sitt perspektiv.

«Men det er ikke EN eneste gang jeg har blitt «lykkelig» kun basert på hvordan jeg ser ut», skriver hun og trekker frem ting som mestringsfølelse, ambisjoner og fine opplevelser.

«Jeg ber dere: Plis prøv å fokusere på og være et godt menneske som både du og de rundt deg er glad i! Spre gelde og gjør ting som får deg til å føle deg bra», skriver hun videre.

Siden Bergan la ut sin Instagram-post har også influencere som Sandra Lyng, Anja Johansen, Marie Wolla, Camilla Lorentzen og Jennie Sofie lagt ut skjermdumper av liknende mailer enten på Instagram eller i Instagram-stories.

Publisert: