H&M anklaget for rasisme - modellens mor ber kritikerne roe seg

BRØT SAMARBEID: Artisten The Weeknd er blant dem som har gått kraftig ut mot den svenske motegiganten. Foto: Frode Hansen, VG

Kleskjedens annonse, der en mørkhudet gutt står modell for en genser med teksten «den kuleste apen i jungelen», ble ikke tatt godt imot. Nå ber modellens mor om en slutt på den unødvendige striden.

MinMote
Publisert:

Mandag tok en rekke brukere til sosiale medier for å ta til orde for boikott av kleskjeden Hennes & Mauritz' bruk av en mørkhudet gutt i annonsen for en genser på påskriften «Coolest monkey in the jungle».

NYHETER

Artister bryter samarbeid med H&M

På Twitter har flere brukere, deriblant flere kjente fjes, anklaget den svenske kleskjeden for rasisme, og har tatt i bruk ord som «meningsløs» og «uansvarlig» for å beskrive annonsen. Blant annet har artisten The Weeknd proklamert at han aldri vil jobbe med kjeden igjen etter hendelsen.

Moren svarer

Nå tar Terry Mango, moren til den svenske modellen, til orde og oppfordrer gjennom flere meldinger på Facebook at de høyprofilerte menneskene som har engasjert seg i saken må «komme over det», og slutte «å rope ulv, ulv». Det skriver flere medier, deriblant Daily Mail.

– Jeg er moren hans og dette er et av hundrevis av plagg som min sønn har stått modell for. Slutt å rope ulv, ulv hele tiden. Dette er et unødvendig problem. Kom over det, skriver Mango

Innlegget kom overraskende på en del brukere av sosiale medier, og flere stilte spørsmål ved om hun omfavnet det rasistiske imaget.

Til det svarer Mango at hun ikke forstår problemet med annonsen.

– Ikke fordi jeg velger det, men fordi det er ikke sånn jeg tenker, beklager, skriver hun videre.

H&M beklager

Annonsen ble mandag fjernet fra kjedens nettbutikk med gutten som modell, men genseren var fortsatt i salg.

Hennes & Mauritz har i ettertid kommet med en uttalelse på sin Instagram-konto, der de skriver at de forstår at mange har reagert på bildet. Både bildet og plagget nå er fjernet.

– Vi er dypt lei oss for at bildet ble tatt og vi angrer også på genserens påskrift. Derfor har vi ikke bare fjernet bildet fra våre kanaler, men også fjernet klesplagget fra vårt produktutvalg, heter det i uttalelsen.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om: