Ekspertene uenige om Mette-Marits luksuskjoler

Mette-Marit får både kritikk og hyllest for sin Nobel-garderobe, som er verdt over 100.000 kroner.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Lørdag kveld fikk minMote bekreftet at Mette-Marits bankettkjole fra Valentino har en utsalgspris på rundt 70.000 kroner.

Legger man til den lille hvite Valentino-kreasjonen til cirka 15.000 kroner, Christian Louboutin-pumpsene og Pucci-antrekket fra Nobel-konserten blir verdien over 100.000 kroner - noe minMote meldte mandag.

LES OGSÅ:Mette-Marits nye Nobel-kjoler er verdt over 100.000

- Feil signal

Jenny Alexandersson er kongeekspert i den svenske avisen Aftonbladet. Hun har fulgt nøye med på Mette-Marits mange designerantrekk.

Hun stiller seg kritisk til kronprinsessens klesvalg og mener hun heller burde frontet norsk design.

- Som norsk kronprinsesse burde hun definitivt bruke klær fra norske designere. Jeg har fulgt henne nøye og registrerer at hun svært sjeldent gjør det, sier Alexandersson og fortsetter:

- Som kongelig bør man være forsiktig med hva man signaliserer. Den svenske dronningen og kronprinsessen er mye flinkere til å bruke eksklusive kjoler flere ganger, og kronprinsesse Victoria har selv sagt at dette er viktig for henne, sier Alexandersson.

Under den svenske Nobel-feiringen i helgen stilte imidlertid gravide kronprinsesse Victoria i to nye kjoler som viste fram en stadig større babymage.

- Flott representant

Redaktør i motemagasinet ELLE, Signy Fardal, har derimot et helt annet syn på saken. Hun mener det må være høy toleranse for at kronprinsessen velger dyr design.

- Jeg syns det er fantastisk at vi har en kronprinsesse som er flink til å kle seg. Og vi må ikke glemme at hun er nettopp det, kronprinsesse. I Frankrike og Italia blir det sett på som en bra ting at man bruker design, sier Fardal, og avslutter:

- Mette-Marit representerer oss på en måte som vi bør være stolte av.

Hvor mye Mette-Marit faktisk har betalt for Nobel-garderoben er ukjent.

Slottets infosjef har tidligere fortalt VG at kronprinsessen ofte handler klærne sine til rabatt. Det er dessuten en kjent sak at kongelige og stjerners bruk av motemerker ses på som så stor reklame at de får klær gratis.

- Som prioritert kunde får hun store rabatter og mye er trolig gaver. Ja, det hender nok også at hun får låne dyre kreasjoner til spesielle anledninger. Dette kan jo skape en type bindinger som ikke er helt heldige, forklarer kongeekspert Kjell Arne Totland.

LES OGSÅ:Spareprinsessen Kate

Rabatt eller ikke, Jenny Alexandersson er fortsatt kritisk til Mette-Marits bruk av dyre designerkreasjoner.

- Jeg syns det er provoserende at hun i krisetider bruker kjoler som er verdt så mye penger på én helg. Det sender ut helt feil signaler og jeg mener det er dårlig smak, sier hun.

LES OGSÅ:Mette-Marit valgte designervenn igjen - salgspris: 62.000 kroner

Forskjellige vaner

Til sammenligning brukte Mette-Marit genser fra Zara på Coldplay-konsert tidliger i vinter.

Hertuginne Kate har blitt kjent for å bruke rimelige antrekk fra kjedebutikker som Zara og H&M, mens danske kronprinsesse Mary har dyrere smak igjen. Hun foretrekker imidlertid dansk design fra merker som by Malene Birger og Day Birger et Mikkelsen.

Kronprinsesse Letizia i Spania har den siste tiden blitt observert flere ganger med kjoler fra den spanske kjeden Mango og har dessuten besøkt fabrikken i Barcelona. Hun er også kjent for å kle sine barn i klær blant annet fra Zara.

LES OGSÅ:Sjekk kronprinsesse Marys skjørt fra H&M

Den lange Valentino-kjolen til Mette-Marit er også i klesskapet til moteprinsessen Marie-Chantal i Hellas.

Heller ikke sosiolog Trond Blindheim tror kjolene er dyre sammenlignet med andre kongehus i Europa.

- Hvis hun kommer med den samme kjolen to ganger så blir det også påpekt i mediene. Kjolene er kostbare, men det er sånt et representativt monarki holder på med, sier Blindheim til minMote.

Blindheim mener dessuten at man bør ta i betraktning at det etter all sannsynlighet er store rabatter i bildet.

- Norge har alltid hatt ord på seg for å være nøkternt og sparsommelig. Kjolene vil veldig ofte være sponset av designerne, og hun har sikkert ikke betalt den selv.

- Det blir som da Märtha Louise fikk en hest til sju millioner kroner av Stein-Erik Hagen, sier Blindheim.

LES OGSÅ:Mette-Marit strålte i Pucci-kjole i Miami

Publisert:

Finn mer innhold om: