Kjendisdesigner Whitney Port oppgitt over «size 0»-hysteriet

Jennifer Bråthen
Publisert:

Realitystjerne og designer Whitney Port (27) er et forbilde for mange unge jenter. Nå vil hun lære dem at utseende ikke er alt.

Amerikanske Port er best kjent fra MTV-seriene «The City» og «The Hills». I serien jobbet hun hardt for slå seg opp som klesdesigner i motemetropolen New York. Port føler eksponeringen har gitt henne et stort ansvar som designer i en bransje der det sylslanke kroppsidealet er et omdiskutert tema.

Spesielt omstridt er motebransjens bruk av minstestørrelsen «size 0», som har fått kritikerne til å rase de siste årene.

– Jeg tror flere designere har innsett at de ikke bare kan lage klær til i størrelse 0 (norsk størrelse 32-34, red adm.). Det vil svekke salget, sier Port til VG, og legger til:

– Vi må huske på at de fleste som kjøper klærne ikke bruker den størrelsen.

For Port som i neste uke er norgesaktuell med sin andre kleskolleksjon for Bik Bok, er det andre verdier enn det å være sylslank som gjelder.

– Jeg vil at modellene som viser klærne mine skal se sunne og trent ut, sier hun til VG.

LES OGSÅ: Kjendisene elsker slangen til 35.000 kroner – hvem kler den best?

Godt forbilde

Kjendisstatusen blondinen opparbeidet seg har gitt henne muligheten til å reise rundt i verden og gjøre det hun elsker mest, designe klær. Men Port er også opptatt av hvilke signaler hun sender ut til yngre jenter.

– Det er viktig for meg å lære jenter at selvtillit ikke bare handler om utseende, men også om å ha en mening med livet, sier hun til VG og legger til:

– Noen ganger kan det være en stor påkjennelse å være i rampelyset, men jeg prøver å være meg selv til enhver tid og jobbe så hardt jeg kan. Det gir meg følelsen av å være et godt forbilde, sier Port, som ikke vil la seg påvirke av hva fremmede folk mener om henne.

Design for nordmenn

Ports kolleksjon for Bik Bok som slippes i butikkene 10. mai beskriver hun som langt mer sofistikert enn den forrige.

– Målet var å bruke så mange primærfarger som mulig i en miks av flotte blomstermønster. Vi ville også gå for en blanding av det maskuline og det feminine ved å designe både myke silhuetter og strukturerte plagg, sier hun og legger til:

– Jeg har vokst og er mer komfortabel med meg selv. Dette vil jeg skal gjenspeile seg i kolleksjonen min. Kolleksjonen reflekterer livsstilen min.

– Mote er for meg en måte å uttrykke seg på

Port ser opp til designerne Diane Von Fürstenberg og Rachel Roy. Hun føler de designer vakre klær som gjør kvinner selvsikre. Selv designer hun klær for å styrke kvinners selvfølelse gjennom en annen form kunst.

– Mote er for meg en måte å uttrykke seg på, og jeg synes det er kult å kunne være en del av andre jenters personlige uttrykk, avslutter hun og legger til:

– Min mentor har vært Kelly Cutrone. Hun har guidet meg i denne kompetative og krevende bransjen. Hun har vist meg hvordan jeg kan være tro mot meg selv og mitt utrykk uten å gå på kompromiss med min forretningsplan.

Port føler hun ikke kjenner så godt til norsk design, men sist hun gjestet Norge var hun tilstede under Moods of Norways motevisning.

– Stemningen var kul, rar og annerledes. Det setter jeg ordentlig stor pris på når det kommer til design, fortsetter hun og legger til:

– Men det var ikke nødvendigvis klær jeg ville hatt på meg.

LES OGSÅ: Slik får du Mette-Marits rådyre stil på budsjett

LES OGSÅ: Motehus sjokkerer med ny veske – prislapp: 275.000 kroner!

Publisert: