Eksperten tipser: Slik sparer du penger i januar

spare penger

Blakk og shoppelysten? Slik sparer du tusenvis av kroner i januar. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:
spare penger

GÅR VARMT: Desember er høytid for shopping. Derfor er mange blakke i store deler av januar. Foto. Getty Images

spare penger

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

Det føles aldri så lenge til lønn som i januar. Det er ingen tvil om at julegaver og sosiale tilsetninger i desember går hardt utover lommeboken til mange. For å klare deg helskinnet gjennom måneden har vi spurt forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hennes beste tips.

– Flere kjente nok at pulsen steg og svetten piplet frem på pannen da de skulle sjekke kontoen etter julehandelen. Hele fire av ti sier at de ofte ender opp med å bruke mer penger på julegaver enn de hadde planlagt, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

KLÆR

Dette bør du kuppe på salget

Kanskje du sparer til noe spesielt du planlegger å kjøpe i løpet av vinteren, eller vil få med deg siste rest av januarsalget? Sandmæl mener små endringer i økonomien vil hjelpe deg å spare flere tusen kroner i måneden.

– For å få en frisk økonomisk start på 2017 gjelder det å få oversikt og ta kontroll over økonomien din. Mange av oss bruker penger i blinde. Da blir det fort tomt på kontoen ut at vi helt skjønner hva vi brukte pengene på. Men dette betyr jo også at vi har et stort sparepotensiale, sier Sandmæl til MinMote.

SJEKK VÅR OVERSIKT OVER TRENDENE for 2017 HER.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl Foto: Privat

Her er Sandmæls åtte grep til en romsligere lommebok i januar:

1. Kartlegg forbruket ditt: Logg inn på nettbanken og sjekke hva de har brukt penger på de siste månedene. De fleste banker tilbyr en nettbankfunksjon som gjør at transaksjonene dine blir sortert i poster, som for eksempel mat.

2. Finn pengene du trenger: Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kaffe latten verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Trenger du alle klærne dine? Kan du selge unna en veske eller kanskje et par sko? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker.

3. Kutt i regningbunken: Det kan være mye penger å spare på å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning osv. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

4. Sett opp budsjett: Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom å sette opp et budsjett. Her skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med etter at du har kuttet ned på forbruket ditt og regningbunken. Husk å sette av en egen post til sparing.

5. Selg ting du ikke bruker: Det finnes mange apper, grupper på Facebook og sider på nettet der du enkelt kan selge brukt. Pengene du tjener kan bli et fint innskudd i en tom lommebok.

KLÆR

Kjøp brukt - dette er Oslos beste second hand- og vintagebutikker

6. Arranger byttekveld: Noens søppel kan være en annens gullgruve. Ofte slutter vi å bruke klær eller pyntegjenstander fordi vi rett og slett går lei. I stede for å kaste eller la tingene støve bort kan du arrangere en byttekveld der alle tar med seg noe de ikke bruker lenger.

7. Lag en matplan: Sparepotensiale er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste. Bestem hva dere skal spise den kommende uken, og storhandle en gang i uken. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter.

Godt.no

8. Unngå rentefella på juleregningen: Har du brukt kredittkort i jula bør du prioritere å betale tilbake regningen nå, for å unngå renter.

Publisert: