Lege og forsker advarer mot helseartikkel i motemagasinet Costume

USERIØST: Eksperter mener leserne av Costume må ta helserådene redaksjonen gir i juli-utgaven med en stor klype salt. Faksimile: Costume juli 2017

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, og professor i samfunnsernæring, Liv Elin Torheim, advarer mot å stole på helserådene i juli-utgaven av motemagasinet. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Costume har i juli-utgaven av magasinet trykket en sak med tittelen «Sommersunn». Saken består av fire punkter med helsefremmende råd som ifølge artikkelforfatteren blant annet vil øke energinivået ditt og gi deg ren hud og flat mage.

Faksimile Costume juli 2017.

«En travel hverdag kan tappe deg for både energi og humør, men hjelpen er heldigvis nær. Såkalte booster shots er i vinden nå, og flere hudpleiesalonger tilbyr en rekke varianter. Vi elsker dem som er proppet med antioksidanter - de er nemlig svært helsefremmende, reduserer irritasjoner i huden og har en antialdringseffekt. Å få sprøytet inn B12-vitaminer er også populært da det gir energi og styrker immunforsvaret (...)».

Punkt nummer to i artikkelen råder leseren til å lage seg en gurkemeie-latte for å få ren hud og flat mage.

«Den gule urten gurkemeie virker betennelsesdempende og har en god effekt på fordøyelsen. Gurkemeie er med andre ord veien til ren hud og flat mage, så sett kaffen til side og lag deg isteden en gurkemeie-latte (...)»

ELLE helsetur
NYHETER

Elle får kritikk for sponset helsereportasje

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Jørgen Braastad/VG

Grunn til å advare Costumes lesere

Dessverre føyer dette seg inn i rekken av det jeg kaller «pseudovitenskapelige» livsstilsråd. For leseren kan det se ut som dette er vitenskapelig dokumentert, noe som ikke holder mål ved nærmere granskning, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen.

Han mener at hverken sprøyter med B12 eller gurkemeie-urten har noen vitenskapelig dokumentert helseeffekt. Madsen stiller seg svært kritisk til motemagasinets anbefalinger og advarer Costumes lesere mot å stole på påstandene.

Dette var jo ganske drøy kost – for å si det slik. Såkalte «booster shots» er fra USA og går ut på å få en sprøyte med vitaminer og blandinger av forskjellige stoffer. Noen klinikker tilbyr dette om infusjon rett inn i blodåren, sier Madsen.

NYHETER

Elle-redaktør vil ikke svare på om reportasjetur var sponset

Faksimile Costume juli 2017.

Han mener virkningene som beskrives i Costume er overdrevne og/eller feilaktige. En sprøyte med vitamin B12 gir ingen ny energi, men kanskje placeboeffekt, sier Madsen.

– Dersom det er godkjente legemidler er det ufarlig og trygt. Men dersom det er produkter som ikke er underlagt den samme strenge kontrollen som legemidler er, er jeg bekymret for kvaliteten, for eksempel at det kan være tilsatt stoffer som ikke er oppgitt på etiketten. Det er ganske vanlig i skjønnhets- og velværebransjen.

– Ingen medisinsk virking

– Hva med gurkemeie? Gir det blant annet ren hud og flat mage?

– Det knapt noen dokumentasjon for at dette har noen medisinske virkninger i det hele tatt. Fin farge og en god smak. Latte er sikkert koselig, men noen medisinsk virkning kan man ikke regne med. Det er gjort flere undersøkelser av gurkemeie for å se om det kan virke betennelsesdempende slik at hevdes i denne teksten, men studiene som har vært gjort har gitt uklare eller negative resultater, slår Madsen fast.

Ukorrekte påstander som villeder

Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring og leder av nasjonalt råd for ernæring, mener det er svært kritikkverdig at motemagasinet slår fast helsefordeler uten å vise til dokumenterte effekter.

Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring og leder av nasjonalt råd for ernæring. Foto: Sonja Balci / HiOA

– Er dette virkelig en artikkel skrevet av en uavhengig journalist? Det ser nesten ut som ren reklame for meg. Jeg kan med sikkerhet si at det ikke eksisterer dokumentasjon på at noe av dette fungerer, sier Torheim og fortsetter:

– Hvis du ikke har mangel på B12 bør du ikke få sprøytet det inn i blodet. Det har ingenting for seg. Ren hud og flat mage av gurkemeie? Hvor er dokumentasjonen for det? Spør hun lattermildt.

Torheim peker på ansvaret media har ved å formidle korrekt informasjon og viktigheten av å ikke misbruke dette.

– Hvorfor villede? Costume og alle andre medier må være sitt ansvar bevisst. Renhets- og detoxbølgen har vart en stund, og det er viktig å stille spørsmålstegn om disse tingene egentlig virker. I dette tilfellet er svaret nei. Dette er både misbruk av helsevesenet og penger for de som går på dette. Costume villeder leserne med denne artikkelen, sier Torheim.

Jenny Skavlan intervju costume
NYHETER

Costume får kritikk for Jenny Skavlan-intervju

Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume. Foto: Privat

Tar selvkritikk

Sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz, sier at redaksjonen tar selvkritikk.

– Hvorfor slår dere fast overfor leserne at dette fungerer når dere ikke kan vise til dokumentert effekt av hverken gurkemeie eller B12-innsprøyning?

– I omtalen av nye trender innenfor livsstil og skjønnhet ser vi nå at måten vi har formulert oss på i denne saken blir feil. Vi beklager dette og tar lærdom av kritikken. Vi kommer til å ta med oss dette videre og være vårt ansvar bevisst, sier Hartz.

Publisert: