Her kjøpte Røkke skoene til 100.000 kroner

MinMote
Publisert:

Av ANNE-LISE VON DER FEHR

Jonathan Lobb eier og driver Londons mest eksklusive skomakerforretning. Det er her Kjell Inge Røkke skal ha kjøpt et par nye sko av krokodilleskinn til 100 000 kroner.

Ifølge finansmagasinet Kapital har Kjell Inge Røkke nylig fått tillatelse av Direktoratet for naturforvaltning til å importere sko laget av arten «Crocodylus porosus», altså en australsk saltvannskrokodille.

Via sin personlige pressetalsmann Rolf Nereng, har Røkke følgende kommentar til Kapital:

– Ja, skoene er dyre, men de er ikke farlige.

LES OGSÅ:Røkkes skokjøp får norske rikinger til å gispe

Hoffleverandør

Over fasadevinduene i St. James's Street i London henger skiltene som viser at skomakeren J. Lobb er hoffleverandør til prins Charles og hans far, hertugen av Edinburgh.

– Folk som har råd til å betale det våre sko koster, pleier å komme til oss, forteller direktør og støvelmaker Jonathan Lobb.

Han eier og driver familiebedriften sammen med faren, to brødre og en fetter. På den eksklusive kundelisten hans står foruten kongelige også søkkrike forretningsfolk, film - og rockestjerner.

– Og noen kjeltringer, smiler Lobb.

Se videointervju med Røkkes skodesigner:

Familien har laget sko og støvler siden 1849 og har skreddersydd til navn som dronning Elisabeth, skuespiller Laurence Olivier, Jackie Kennedy, Frank Sinatra, Bismarck og dobbeltagent Guy Burgess.

Eksklusive

Ifølge Kapital er det også her Kjell Inge Røkke har gjort det særdeles eksklusive kjøpet av et par sko i krokodilleskinn. Lobb vil ikke bekrefte om Røkke står på kundelisten, men sier at han selger til et titall nordmenn og noen norske kvinner.

Inne i forretningen er det klassiskpanel og vegg-til-vegg-teppe. Sko står oppstilt i glassmontre midt på gulvet og langs to av veggene. Langs den tredje står arbeidsbenkene. Her velges det skinn og det blir tatt mål av kundenes føtter. De lager tremodeller av hver enkelt kundes høyre og venstrefot. Modellene brukes for å skreddersy skoene og oppbevares i kjelleren under forretningen. Der nede står det om lag 10 000 tremodeller i hyller fra gulv til tak.

– Vi oppbevarer dem helt til kunden dør, forteller Lobb.

25 ansatte jobber hos skomakeren. I tillegg har de avtale med like mange som jobber for dem rundt om i landet. Lobb vil ikke røpe hvor mange par sko de selger i løpet av et år, men sier at det er snakk om hundrevis, ikke tusenvis.

– Vi selger mest sko av kalveskinn, men også sko av eksotisk skinn som krokodille og struts, forteller Lobb.

Prislappen varierer avhengig av hva slags skinn kunden velger:

  • Ett par håndsydde kalveskinnssko koster drøyt 31 000 kroner.
  • Et par i elefantskinn har prislapp på om lag 63 000 kroner.
  • Et nytt i krokodilleskinn koster nær 94 000 kroner med dagens kurs.

Røkkes sko er spesialsydde og koster ifølge butikkens prisliste 8867 pund. Skoene må gjennom tollen, og finansmannen må dermed punge ut med 25 prosent i moms. Du kan også handle via Lobbs nettsider, men disse skoene er ikke skreddersydde. Prisene ligger rundt 50 000-60 000 kroner.

– Materialet er ikke den dyreste delen av skoen, det er håndverket og tiden det tar å lage dem som koster mest, forklarer Lobb. Hvis ikke kunden da velger krokodilleskinn, som er betydelig dyrere enn kalveskinn.

Kommer du som ny kunde hit tar det seks til åtte måneder fra bestilling til skoene er ferdig. Par nummer to tar det kun tre til fire måneder å lage. Lobb forklarer at produksjonen er omfattende og involverer håndverkere i alle ledd. En har ansvar for å oppbevare og behandle skinnet, en skjærer ut skinndelene, en syr overlæret, en lager sålen og en syr skoen sammen.

– Hvis du bruker skoene hver dag, hver uke og bytter såle hvert andre eller tredje år, vil du ha et par i 10 til 12 år, sier Lobb. Bruker du dem sjeldnere kan du ha dem i 25, sier han.

Den eneste

Den ærverdige forretningen er ifølge Lobb den eneste igjen i London som kun lager og selger håndsydde sko. Han driver den sammen med faren, to brødre og en fetter.

– Det er sannsynligvis derfor vi fortsatt holder det gående, på grunn av forpliktelsen til dette, smiler han.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.