Knut Bry - fra YSL-modell til stjernefotograf

Knut Bry startet som modell for YSL og endte opp som en av Norges mest kjente reklame- og motefotografer. Mange av hans arbeider har vært til inspirasjon for den yngre garde.

Knut Bry har jobbet som fotograf i mange tiår og har mottatt en rekke priser for sintt arbeid. Nå er han aktuell med utstillingen «Retroperspective» i Oslo. Det at han startet som modell for Yves Saint Laurent og endte opp som internasjonal fotograf var alt annet enn planlagt.

Tilfeldigheter og hard jobbing

– Jeg har selvsagt jobbet mye, men har hele tiden vært opptatt av å følge min intuisjon. I dette yrket lærer man at ingenting kommer drivende på ei fjøl, sier Bry til minMote, og legger til:

– At jeg ble fotograf er litt tilfeldig. Jeg er selvlært og var innom mye før jeg endte opp med foto. Det hele startet da jeg dro til Paris for å forfølge drømmen om bli fotograf. Der fikk jeg et møte med franske Vogue, men jeg endte opp med å stå foran kamera for en av Yves Saint Laurents første herrekolleksjoner.

LES OGSÅ: Møt Skandinavias fremste moteillustratører

Bry, som har latt seg inspirere av alt fra film, natur og mennesker til kunst, musikk og arkitektur, har latt fotografene Massimo Leardini og Marcel Lelienhof plukke ut de 65 verkene som stilles ut. 64 av verkene er analoge. Ustillingen, som står til 25. mars, har fått Bry til å se flere av sine fotografier med nye øyne.

– Det er gøy at andre ser kunsten min på nye måter og velger for meg. De var opptatt av å vise et spekter av alt jeg har gjort opp gjennom årene. Jeg oppdaget for eksempel et bilde av Gorbatsjov som jeg på 80-tallet så på som søppel.

Fargerik og betydningfull

Bry omtaler seg selv som en bygdetulling fra Hallingdalen og mener det er opp til andre å beskrive ham som fotograf.

– Bry oppfattes som fargerik, uforutsigbar og eksperimentell for sin tid. Han gir inntrykk av å være enn mann som beholder prinsippene sine i en kommersiell verden, sier Margrethe Myhrer (31) som er en av de mest etablerte, unge reklame- og motefotografene i Norge. I motsetning til Bry jobber hun kun digitalt med alt fra glossy magasiner til digital reklame.

– Knut Bry-utstillingen gir meg en reise gjennom 70-, 80- og 90-tallet og skildrer Brys livsstil på en privat måte. Bildene fra Sibir er mine favoritter, sier Myhrer og legger ikke skjul på at hun gjerne skulle tatt de bildene selv.

– Siden stilepokene kommer og går kan flere av Brys bilder igjen være dagsaktuelle, men om crossfotografiet blir trendy igjen gjenstår å se. Selv er jeg opptatt av å lage de digitale bildene mine så analoge som mulig. Jeg liker virkelighetsnære bilder med en humoristisk vri. Samtidig er jeg opptatt av detaljer.

Myhrer lander mange av sine jobber nettopp fordi hun er detaljorientert og opptatt av komposisjon, men når hun jobber med egne arbeider finner hun likhetstrekk med Brys uttrykksform.

– Bry virker fri i øyeblikket og sammen med Morten Kroghvold, Sølve Sundsbø og Camilla Isene har han definitivt tilført norsk foto inspirerende arbeider.

LES OGSÅ: Trendguide: Dette bør du satse på denne våren

LES OGSÅ: Slik bruker du neonfarger

LES OGSÅ: Kjendiskvinnene elsker trusetrenden

Hvordan var din opplevelse i dag?