Vårens solbrilletrender er klare

Pilotbriller, John Lennon-look, 50- og 80-tallspreg er sikre solbrillevinnere når sola titter fram.

Rikke Monsen
Publisert:

I vår fortsetter pilotbrillene sin fremgang og det synes spesielt i herretrendene . For de mer vågale på solbrillefronten kommer det også solbriller med 80-tallspreg i mange farger og mønstre. Solbrillens linjer er nå er tynnere og mer minimalistiske, og tonede solbrilleglass i forskjellige farger er blant vårfavorittene. Det er vel verdt å merke seg at også den store logobruken virkelig har gjennomgått en forandring.

- De synlige logoene som har preget solbrilletrendene i noen år er nå tonet ned og nesten ikke-eksisterende. Det forklares med at man skal kunne se på brillen at det er et kvalitetsprodukt og at logoen ikke må være der for å bevise dette, forteller Camilla Skjedsmo Nielsen og Kristina Dysenius som er representanter for Luxottica i Norden.

Pilotbrillen dukket først opp 30-tallet, da det amerikanske forsvaret ønsket solbriller som stanset solstråler. Oppdraget ble kalt "Ban those rays" og ga navn til Ray Bans. Brillene ble designet med piloter som testkaniner. De ble bedt om å titte i alle retninger og dermed fikk brillene sin lett gjenkjennelige form. Pilotene fikk disse særegne brillene, som også ble raskt populære blant folk da de senere kom ut på markedet.

Makeup-trender gjennom tidene.Les mer her!

Catstyle og Lennon

Inspirasjonen til kvinnenes solbriller er i likhet med vårens klestrender, hentet fra de siste tiårene. Fasongene man kan merke seg er spisset eller runde.

- Catstyle var trendy allerede forrige vår, men denne gangen er de mer ekstreme og enda mer spisset og dratt, og rammene blir som regel tynnere, forteller Skjedsmo Nielsen til minMote.

Catstyle ble umåtelig populært på grunn av Audrey Hepburn i filmen "Breakfast at Tiffany's", men det var fashionable kvinner på 50- og 60-tallet som begynte med de spesielle brillene.

- Før var disse mye mer feminine, nå er de mer overdimensjonerte. Man får effekten av en cateye, men de er mye mer tilpasset dagens moter og trender, forklarer optiker Arvid Krogh.

John Lennons ikoniske runde solbriller kommer også for fullt denne våren. Lennon gjorde de runde brillene populære i 60-årene, og han skal ha oppdaget dem da han fikk et par under innspillingen av filmen "How I won the war". Brilleglassene kommer i flere farger, og brukes som solbeskyttere eller vanlige briller. De bærer navnet "Windsor", men blir løst kalt for Lennon-brillene.

- Skal jeg ta en vågal gjetning så tror jeg ikke slike briller vil bli en volumsak før til neste år. Ola og Kari Nordmann velger som regel ganske safe når de kjøper dyre solbriller, og leker seg heller med de rimeligere alternativene, mener Krogh.

Er du fascinert av 50-tallet?Les mer her!

Rundere former og mindre briller

Camilla Skjedsmo Nielsen og Kristina Dysenius kommer med en klar oppfordring til de som skal ut for å finne frem til det perfekte solbrilleparet.

- Ha livet ditt i tankene når du velger ut. Det å være vågal og å ha det gøy med solbrillene er viktig, og det kan være lurt å se på det som å prøve sko. Man må ha et par til enhver anledning, smiler de.

Stylist Tommy Løland har allerede merket seg sin favoritt for denne sesongen.

- De små Ray Ban-brillene i John Lennon-stil er flotte, med de vil jeg føle at jeg er på flukt gjennom Tyskland på 40-tallet, forteller stylisten med et smil og legger til at han har merket seg at store logoer har forsvunnet fra solbrillene.

- Utifra det jeg har sett her forstår jeg at formene blir rundere og at størrelsen på brillene blir mindre. Jeg tror folk bruker mer penger på solbriller enn før, det er blitt en viktig greie, og at menn er blitt mer bevisst på seg selv også når det kommer til solbrillene, mener stylist Jan Gunnar Svenson.

Luggen er tilbake i vår!Les mer her.

Vurdér hva du vil oppnå

Når man skal velge ut solbriller er det noen ting man bør huske på før man handler.

- I utgangspunktet er alt tillatt, så det handler om hva du ønsker å oppnå med brillen. Det viktigste er at brillene trekker litt ut og opp, slik at du beholder bredden på kinnene dine og løfter litt oppover. Brillene vil kunne motvirke de trekkene du ikke synes noe om, forklarer Krogh til minMote.

Alle linser merket "CE" inne i brillen er nesten 100 prosent beskyttende mot uv-stråler, men for ekstra funksjonalitet kan man kjøpe polariserte linser. De gjør brillene mer funksjonelle ved å fjerne refleks fra vann, snø, sand og blanke overflater, men koster også litt ekstra.

- Det sies at i forbindelse med bilkjøring at reflekser er med på å forårsake ulykker, og i slike tilfeller skal en polarisert linse fjerne det sjenerende skinnet. Fashionbriller har nesten aldri polariserte linser, men vi ser det på mer sportstaktige briller og blant annet hos Ray Ban, som opprinnelig var laget som en funksjonsbrille, avslutter Krogh.

Relevante artikler videre:

Slik beskytter du huden i solen.Les mer her!

Redd for rynker?Sjekk ut tips som forebygger.

Slik kan du kopiere Europas prinsesser!Les mer her.

Publisert:

Finn mer innhold om: