Vogue-dronningen kritiserer skjønnhetstyranniet: - Jeg hater Botox

- Det er hjernen som skal holde deg ung. Ikke botox.

Kirsti Hovland
Publisert:

Redaktøren av italienske Vogue, Franca Sozzani (61), mener voksne kvinner må våge å vise at de er nettopp det.

Kronprinsesse Mette-Marits italienske venninne, selve dronningen av italienske Vogue, har avtale med VG mellom showene til Jil Sander og Pucci i Milano under den italienske moteuken lørdag. Alene og usminket inviterer hun oss med til bilen der privatsjåføren og hunden Lazlo, en to år gammel West Island Terrier venter.

- Jeg har ikke hjerte til å la ham være alene igjen i buret hjemme. Hvis han ikke er med, ser jeg ham ikke under hele moteuken. Jeg kom hjem fra New York Fashion Week mandag, og da må jeg lufte og se ham når jeg kan denne uken, sier Sozzani og plasserer Lazlo moderlig i fanget på designkjolen.

- Vet du; jeg kan få noen øyeblikk der jeg blir så sliten under disse visningene. I går gikk jeg hjem og sov tre timer midt på dagen, men jeg tør ikke si hvilke show jeg gikk glipp av, sier Sozzani freidig og plasserer oss ved et kafébord i en gågate i nærheten av hjemmet sitt.

«Rebell»

- Gudskjelov har vi fått en lov som sier at det er forbudt å forby hunder på restaurant, sier Sozzani og lar den drikke vann av skålen restauranten har satt på fortauet.

Det er i alle fall ikke mye tvil om at både bikkja og jobben holder Sozzani ung og i gang. Så har hun også vært redaktør av italienske Vogue i mer enn 20 år og regnes som den mest kreative av alle Vogue-redaktørene i verden. Nylig ble hun kalt «rebell» av det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek og «Agent Provocateur» av den britiske avisen The Times.

Sover 11 timer

- Hva er hemmeligheten bak det å beholde en slik posisjon gjennom flere tiår?

- Jeg kan i alle fall si at jeg er ikke besatt av jobben. Jeg sover minst 11 timer i døgnet. Men for meg er denne jobben en del av meg, derfor kommer også det jeg gjør naturlig. Jeg prøver ikke for hardt og det er kanskje der hemmeligheten ligger, sier Sozzani til VG.

- Du er over 20 år eldre enn kronprinsesse Mette-Marit. Betyr ikke aldersforskjellen noe?

- Nei, ærlig talt, jeg har hatt yngre venner bestandig. Jeg har også en sønn på 28 år som bor i New York og jobber med foto og video. Det er ellers nødvendig at jeg holder meg «up to date» siden jeg er sjef for et magasin. Men det kan jo være at jeg er en klokere venn for Mette-Marit. Slik kan jeg i hvert fall like å se på det, sier Sozzani.

Hater Botox

Men å anstrenge seg for å se yngre ut, det byr henne imot, hevder hun. Og så vidt VG kan registrere gjør ikke den ellers så elegante Sozzani noe for å skjule rynkene. Det er så vidt vi kan ane litt mascara rundt øynene med det våkne blikket.

- Jeg hater det, sier hun og snakker om botox.

De siste ti årene har stoffet vært brukt som et kosmetisk behandlingstilbud for å redusere rynker.

Nå bruker eksperter middelet på stadig nye måter for å forynge utseendet på kvinner og menn.

- Se deg rundt; så mange aksepterer ikke å bli eldre. Men det er jo hjernen som skal holde deg ung. Alt er i hodet. Er du så heldig å ha en hjerne, så bruk den! Vi skal ikke prøve å konkurrere med de unge. Ikke skifte liv gjennom kroppen. Da blir vi uansett avslørt, sier Sozzani.

Publisert: