Bytteregler julegaver: Den store bytteguiden - disse reglene må du kunne

ULIKE REGLER: Hva det er, når den ble kjøpt og i hvilken butikk julegaven din er kjøpt i, er avgjørende for om du får byttet den. Foto: Getty Images

Falt ikke alle julegavene i smak eller har din kjære bommet på størrelsen? MinMote forteller deg hvilke rettigheter du har som kunde på årets største byttedag.

Martine Haug Nysether
Publisert:

Den første dagen butikkene åpner i romjulen, er det mange som iler til butikkene for å bytte julegavene de pakket opp for tre dager siden - enten de ikke passet eller de ikke falt i smak.

3. juledag er tradisjonelt sett den store byttedagen i Norge, men det er mange som kan få seg en overraskelse når de tropper opp med julegaven under armen.

- I utgangspunktet har man ikke krav på å få bytte en vare, det finnes nemlig ingen lovfestet bytterett. Bytteordninger må avtales med selgeren før varen kjøpes, sier jurist Tor Asbjørn Tingulstad Hem i Forbrukerombudet til MinMote.

Dette gjør du uten byttelapp

EKSPERT: Jurist Asbjørn Tingulstad Hem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet

Hem mener det beste er å avklare rettighetene idet man kjøper gaven, og sørge for å få med en byttelapp. Dersom du ikke finner en byttelapp idét du pakker opp gaven på julaften, er ikke alt håp ute.

- Bytteretten er en service de næringsdrivende tilbyr, og dermed kan de selv sette betingelsene. Ligger det ikke ved en byttelapp, bør du ta med gaven til butikken og høre om de tilbyr bytting, og på hvilke betingelser de tilbyr bytting, råder juristen.

Selv om det fulgte med en byttelapp med julegaven, kan du ikke uten videre kreve å få byttet den inn i kontanter, påpeker Hem. Dersom kjøper og selger ikke har avtalt at det er et åpent kjøp, må varen være mangelfull for at du skal kunne kreve å få pengene tilbake.

- Hvis varen ikke virker, har den en mangel. Da har man rettigheter etter forbrukerkjøpsloven, og som kunde kan du kreve å få en ny vare, prisavslag eller en reparasjon av varen, sier Hem til MinMote.

MOTE

Seks trender du snart vil bruke

Salgsvarer og gavekort

Det er heller ingen lov som regulerer prisnivået på varene. Hvis du har kjøpt en vare til full pris i dagene like før jul, kan du risikere at den samme varen er på salg allerede 3. juledag. For å unngå «å kaste penger ut av vinduet», gir mange heller et gavekort i julegave.

- Hvis man fikk et gavekort til jul, er det viktig å passe på når det går ut og om det er noen begrensninger i bruken. Enkelte butikker kan ha restriksjoner om at gavekortene ikke kan brukes på salgsvarer, men da må kjøper ha blitt opplyst om dette på forhånd.

Jenny Skavlan tipser til hvordan man kan shoppe mindre og smartere i videoen

Dersom det ikke står skrevet gyldighetstid eller noe annet er avtalt, har gavekortet en gyldighet på tre år. Det er vanlig å få tilgodelapp hvis du ikke bruker opp hele beløpet av gavekortet, og ifølge Hem kan man ikke kreve å få beløpet i kontanter.

Hvis du fikk dobbelt opp av et parfymesett eller en krem du ikke tåler, får du nok mest sannsynlig ikke byttet varene - dersom de ikke er forseglet. Et tips kan da være å gi de bort i gave til noen du vet ønsker seg den parfymen eller kremen.

Gavene du har krav på å bytte

Selv om julegaver som kjøpes i butikk ikke reguleres av lovverket, gjelder det ikke alle gavene som ligger under juletreet. Enkelte gaver har du nemlig rett til å få bytte.

- Hvis julegaven er kjøpt på Internett gjelder angrerettloven. Dermed kan du sende varen tilbake, men det er viktig å huske på at fristen er 14 dager fra kjøperen mottok gaven, sier Hem til MinMote.

Juristen mener det kan være lurt å sjekke om den aktuelle nettbutikken yter en ekstra service ved å tilby en utvidet angrerett.

- Det kan hende nettbutikken tilbyr kundene å returnere julegavene etter jul, selv om den lovpålagte fristen har gått ut.

Dette er byttereglene du må kunne:

♥ Du kan ikke kreve å få bytte en julegave uten byttelapp eller kvittering - det finnes ingen lovfestet bytterett.

♥ Du kan heller ikke kreve å få igjen pengene for julegaven, selv om du har byttelapp.

♥ Hvis julegaven ikke virker, har du krav på å få en ny vare, prisavslag eller få varen reparert, ifølge forbrukerkjøpsloven.

♥ Det er ingen lov som regulerer prisnivået på varene, noe som betyr at du ikke kan kreve å få varens fulle verdi - dersom den er på salg.

♥ Enkelte gavekort kan ikke brukes på salgsvarer, men da skal dette være opplyst om i forkant. Står det ikke oppgitt gyldighetstid på gavekortet, har gavekortet en gyldighet på tre år. Det samme gjelder tilgodelapper.

♥ Dersom du ikke bruker hele gavekortet på en gang, kan du ikke kreve å få restbeløpet utbetalt i kontanter.

♥ Hvis julegaven er kjøpt på internett gjelder angrerettloven. Dermed kan du sende varen tilbake, men det er viktig å huske på at fristen er 14 dager fra kjøperen mottok varen.

Publisert: