Naturvernforbundet advarer mot miljøfarlig plast i kosmetikk

toppbilde til bodyscrub

Kremer, såper og sminke er vanlige venninnegaver på julaften. Men de færreste er klar over at flere av produktene har ørsmå plastpartikler som skader fisk, kreps og fugl.

Publisert:
toppbilde til bodyscrub

Foto: Produsenten

toppbilde til bodyscrub

Foto: Project Blue Sea

De siste ti til 15 årene er det blitt vanlig å tilsette ørsmå plastkuler i kosmetikk. Dette er særlig utbredt i peeling- og skrubbekremer og tannpastaer, men finnes også i rynkekremer, badeskum, pudder, maskara, solkrem, hårstyling og barberskum. Nå slår Naturvernforbundet og internasjonalt allierte alarm om mikroplasten.

SKADELIG: Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, forteller at mikroplasten i skjønnhetsprodukter er farlig for økosystemet i havet. Foto: NTB Scanpix

– Det er et kjempeproblem mikroplasten det kommer ut i havet. Fisk, krabber, kreps og snegler spiser det, fordi det ser ut som plankton. Ofte er det mye miljøgifter på overflaten av disse mikropartiklene, som gjør at de får seg enda mer av dette, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Kan havne på tallerkenen

Plasten med de miljøfarlige giftene (som PCB og DDT) hoper seg opp i næringskjeden, og brytes ikke ned før det har gått århundrer, forklarer hun.

– Større dyr som fisk, sel, og hval får konsentrerte verdier av dette. Det er farlig for økosystemet i havet. Også sjøfuglen får det i seg. I siste instans er det farlig for mennesker som spiser fisk og skalldyr, sier Esmark.

Esmark mener produsentene med lette grep kunne ofret mikroplasten til fordel for et nedbrytbart produkt. I skrubbekremer kunne dette eksempelvis vært saltkrystaller, sandkorn eller malt nøtteskall, sier hun. Enkelte hudpleieprodusenter har allerede faset ut mikroplasten.

Inger Lise Nerland, stipendiat hos Norsk Institutt for vannforskning, mener det er bra at flere aktører tar ansvar og faser ut mikroplast-produktene.

– Det finnes en rekke gode alternativer til plasten som gjør akkurat samme nytte, aprikosskall for eksempel. Så det er ingen gode grunner til at man ikke skal ta i bruk de naturlige erstatningene, sier hun.

HAVFORURENSNING: Ifølge Naturvernforbundet viser havanalyser at miljøgiftig mikroplast blir spist av fisk og krepsdyr som tror den er plankton. Foto: 5GYRES

Uvisst om skadelig for mennesker

Nerland forteller at det ikke foreligger noen forskning på at mennesker får i seg mikroplast ved å spise fisk og skalldyr, og hvorhvidt dette skader oss.

– Det er gjort funn av plastkulene i magesekken på fisker, men om dette sprer seg til fiskekjøttet er ikke slått fast enda. Det er noe annet med skalldyr som for eksempel blåskjell hvor vi spiser hele dyret. Men hvor skadelig det er for mennesker å få i seg dette vet vi dessverre ikke enda, sier hun.

BEKYMRET: Inger Lise Nerland skriver doktorgrad om effektene av mikroplast i det marine miljøet. Foto: Privat

- Det er jo noe menneskeskapt som vi finner igjen i dyrene våre, og det er absolutt ikke ønskelig. Selv om vi vet lite om skade på oss mennesker vet vi nok pr. dags dato til å si at plastforurensing i havet har en negativ innvirkning på økosystemet vårt.

Naturvernforbundet fronter en mobilapplikasjon som er lansert i 22 land, der alle kan skanne baderomsprodukter for å finne ut om de inneholder mikroplast. De ber om hjelp til å gjøre listen med de rødmerkede produktene komplett.

Se den foreløpige NEI-listen her.

Apotek1 og ACO faser ut mikroplasten

I Norge finnes det mikroplast i flere apotekprodukter, deriblant skrubbekremer fra ACO og Cosmica, og i Dermica-produkter fra Apotek1.

Apotek1 forklarer at de har benyttet mikroplast for å motvirke allergiske reaksjoner, og at plastpartiklene skal være «svært hudvennlige og effektive». Nå skal bruken imidlertid ta slutt.

– Vi er godt kjent med saken om at mikroplastkorn er kritisert for å være miljøskadelig, og vi jobber derfor med å fjerne disse fra produktene vi selger i Apotek1. Både vi i Apotek1 og våre leverandører vil i løpet av 2015 utfase mikroplast fra produktene vi selger, skriver kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i en epost til VG.

Det samme gjelder ACO.

– ACO anser at problemet med mikroplast i havet er et viktig spørsmål og har derfor påbegynt utfasing av mikroplast i våre produkter. Vi har derfor en pågående utfasing og en overgang til alternative ingredienser i samtlige av våre produkter. Dette skjer i 2015.

Publisert:

Finn mer innhold om: